Tätä eivät ehkä kaikki tiedäkään: Yamaha toi vuonna 2005 markkinoille ihka ensimmäinen 5.1-surroundia simuloivan soundbarin, joka oli nimeltään YSP-1. Siinä oli 40 erillistä kaiutinta, joilla jokaisella oli oma vahvistimensa. DSP sitoi äänen kokonaisuudeksi.
Vaikka Yamaha ei aina löydykään testien tai myyntilistojen kärjestä, on valmistaja aina ollut erinomainen, kun tarvitaan 3D-ääntä yhdestä kaiuttimesta. True X -sarjan myötä kauppoihin saadaan harvinaisen kauniita kangaspäällysteisiä soundbareja, jotka tukevat Dolby Atmosta ja DTS:X:ää.
Sarjan muodostavat True X Bar -mallit SR-X50A ja X40A, jotka voi yhdistää langattomiin X1A-takakaiuttimiin ja langattomaan SW-X100A-subwooferiin. X50A-mallin kanssa subwoofer kuuluu hintaan, kun taas X40A:n kanssa sen voi ostaa lisävarusteena. Ja se onkin näiden kahden soundbarin ainoa ero.
Yamaha True X Bar SR-X50A
Yamahan soundbar tosiaan tukee sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää. Kaiutinelementtejä on yhteensä kuusi: kaksi ovaalia oikealle ja vasemmalle kanavalle, kaksi korkeuskanavaa sekä kaksi bassokaiutinta. Erikoista kyllä, erillistä keskikanavaa ei ole. Se on ilmeisesti saanut väistyä bassokaiutinten tieltä.
Striimaus onnistuu niin Bluetoothia kuin Wi-Fiä käyttäen sekä AirPlay 2:n, Spotify Connectin ja Tidal Connectin kautta. Kaiutinta ohjataan kaukosäätimellä tai Yamaha Sound Bar Controller -sovelluksella. Soundbarin takana on HDMI eARC -äänenpalautuskanava, erillinen HDMI-sisääntulo sekä optinen digitaalinen sisääntulo.
Yhdessä erillisten takakaiutinten kanssa on konfiguraatio enimmillään 4.1.2. Surroundkaiuttimet toimivat akkujen varassa ja latautuvat USB-C:n kautta. Pakkaukseen kuuluvat kaapelit, mutta ei latureita. Lisävarusteena myydään lataustelakat. Kun X1A ei toimi takakaiuttimina, niitä voi käyttää kuin mitä tahansa Bluetooth-kaiuttimia.
Käyttöönotto ja käyttö
SR-X50A:ssa ei ole näyttöä, joten valittua asetusta ei saa selville kaiutinta tuijottamalla, vaan on otettava puhelin käteen ja kaivettava sovellus esiin. Yamahan soundbarin asentaminen sujuu helposti. Laite yhdistyy verkkoon Sound Bar Controller -sovelluksen kautta, jonka jälkeen voi striimailla musiikkia mielin määrin. Tv kytketään HDMI eARC -liitäntään. Subwoofer yhdistyy automaattisesti, mutta takakaiuttimet vaativat vähän työtä. Takakaiuttimesta pitää nimittäin painaa nappia pitkään ja sen jälkeen samaa nappia painamalla valita, onko kyseessä oikea vai vasen takakanava. Samaa nappia pidetään pohjassa ja klikataan kaukosäätimestä Setup. Sitten sama toiselle kaiuttimelle. Huhhuh! Huonekorjausta ei ole.
Äänenlaatu
Soundbarissa on valmiina päällä Clear Voice ja Bass Extension. Niiden ansiosta puhe erottuu selkeämmin ja basso matalalla volyymilla täyteläisemmin, mutta kovalla volyymilla ääni muuttuu teräväksi ja kovaksi. Sammutamme kummatkin toiminnot emmekä laita niitä enää päälle.
Formula 1: Drive to Surviven puheesta saa ihan hyvin selvää ja se toistuu riittävän täyteläisenä. Subwoofer saa luotua äänikuvaan muhevaa pohjaa. F1-autojen suhahatessa ohi kolmeasataa emme tunne sen suurempia tunteita, mutta mitään tärkeää äänestä ei puutu eikä ylimääräistä kohinaa ole.
Dynamiikat eivät ole kovin hyvät. Mission: Impossible – Fallout -elokuvan Atmos-ääniraita ei oikein pääse oikeuksiinsa. Räjähdyksistä puuttuu basson iskua, ja Ethan Huntin painajaisessa ilmaantuva atomipommin paineaalto toistuu ehdottomasti intensiivisemmin monella muulla kilpailijalla. Äänimaisemasta ei myöskään erityisesti välity korkeusvaikutelmaa.
Subwoofer laahaa hiukan jäljessä. Tarkkuus ei ihan osu kohdilleen, mikä käy ilmi vielä vahvemmin, kun laitamme Tidalista musiikkia soimaan. Elektroniset rytmit eivät oikein istu, eikä Nicki Minajin Atmos-raita Last Time I Saw You svengaa kunnolla.
Takakaiuttimet ovat todella pienet, mutta hoitavat mallikkaasti tehtävänsä surroundin luomisessa. Ja koska soundbarin ja subwooferin sointi on niin hellävaraista, ei takakaiuttimienkaan tarvitse olla tätä isompia.
Kenelle?
Jos etsii kompaktia ja sisustuksellista soundbaria, voi Yamaha SR-X50A olla hyvä valinta. Kangaspäällysteinen kaiutin on tyylikäs, ja valkoinen subwoofer samoin. Langattomat takakaiuttimet ovat kätevät eivätkä ladattavina kaipaa edes virtapiuhaa. Ne ovat myös niin pienet, että ne voi heittää viikonloppureissua varten vaikka mökkikassiin.
Kokonaisuus ei ole kovin kalliskaan, joten jos ei tarvitse muhkeinta sointia tai parasta äänenlaatu vaan pärjää tavanomaisemmallakin äänellä, on Yamahan paketti ehdottomasti harkitsemisen arvoinen.
Yhteenveto: Yamaha True X 50A
Yamaha True X 50A, joka tunnetaan myös nimellä SR-X50A, on tyylikäs ja helppokäyttöinen soundbar. Äänessäkään ei ole mitään vikaa.
Sointi ei kuitenkaan ole erityisen jännittävä, vivahteikas tai mukaansatempaava. Yamaha on turvalinen keskitien kaiutin, joka ei ole paras missään mutta ei huonokaan. Subwoofer tosin saisi olla tarkempi, sillä se jää vähän jälkeen muusta äänimaisemasta.
Yamahan soundbar toimii oikein hyvin, mutta ei herätä suuria tunteita.
Myös tässä testissä
Loewe klang bar3 mr
Huimaa bassontoistoa!
Testin yllättäjä on Loewen soundbar, joka tarjoaa hämmästyttävän täyteläistä sointia – Klang bar3:n kanssa pärjää jopa ilman subwooferia!
Sony HT-A5000
Sony syytää nannaa
Sony HT-A5000 on loistava, helppokäyttöinen ja monin ominaisuuksin varustettu soundbar.
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Sennheiser kutisti kaiuttimensa
Kompakti Ambeo Soundbar Mini sopii tyylikkäästi minne vain, ja äänenlaatukin ilahduttaa.
Samsung HW-Q995C
Edelleen paras tärkeimmissä
Jos puhutaan parhaan elokuvaäänen välittämisestä, on Samsungin huippumalli HW-Q995C oikea soundbar hommaan.