Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser kutisti kaiuttimensa

Kompakti Ambeo Soundbar Mini sopii tyylikkäästi minne vain, ja äänenlaatukin ilahduttaa.

/ 19.09.2023 - 20:35
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Luonnollinen ja selkeä sointi. Automaattinen huonekorjaus.
  • Atmos-tuki vain ohjelmiston kautta, ei korkeuskanavia. Ei voi kytkeä takakaiuttimiin. Varovaiset dynamiikat.

Ensin Sennheiser iski meiltä tajun kankaalle jättimäisen kokoisella ja järkyttävän hintaisella Ambeo Soundbarillaan (joka sittemin on saanut lisänimen Max), jonka jälkeen markkinoille saatiin hieman pienempi mutta edelleen mahtava Ambeo Soundbar Plus. Nyt on vihdoin aika saada Sennheiserin laatukaiutinperheeseen myös kompakti vaihtoehto: Ambeo Soundbar Mini.

Kanavat: ”7.1.4”

Isomman Plus-mallin tapaan myös Ambeo Soundbar Mini tukee 7.1.4-ääntä. Ja Plus-mallin tapaan ei Minissäkään ole siihen tarpeeksi kaiutinelementtejä. Minissä niitä on jopa vähemmän, sillä siitä puuttuvat kokonaan 360-ääniformaattien apukanavat. Niinpä Mini turvautuu digitaaliseen äänenkäsittelyyn Dolby Atmos- ja DTS:X-ääniraitoja toistaessaan.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini_phone app
Kuva: Sennheiser

Huonekorjaus ja subwoofer

Ambeo Soundbar Mini on varustettu sisäänrakennetulla kaiutinkalibroinnilla ja huonekorjauksella. Sama konsepti toimii erinomaisesti malliston kalliimmilla kaiuttimilla.

Jos kaipaa enemmän bassoa, voi Miniin liittää – ei yhtä, vaan jopa neljä! – Ambeo Sub -bassokaiutinta. Se tosin tulee kalliiksi, sillä yksi subwoofer maksaa melkein yhtä paljon kuin Mini-soundbar. Useimmat onneksi pärjännevät yhden soundbarin ja yhden subwooferin voimin.

Käyttöönotto ja käyttö

Ambeo Mini yhdistyy kotiverkkoon kätevästi Google Home -sovelluksen avulla. Sen jälkeen laite löytyy Sennheiser Smart Control -sovelluksesta, joka haluaa ensin päivittää itsensä ja kysyy sitten, kalibroidaanko ääni. Kun siihen vastaa kyllä, alkaa soundbar pitää pyyhkäisyääniä, joiden avulla se tekee automaattisen huonekorjauksen. Hommaan menee noin kolme minuuttia.

Television ääni siirtyy soundbariin eARC HDMI -liitännän kautta. Musiikkia voi striimata Spotify Connectista tai Tidal Connectista, joista jälkimmäinen tukee myös Dolby Atmos -ääntä. Ambeo Soundbar Mini tarjoaa sisäänrakennettuna myös Chromecastin ja AirPlay 2:n, joten muut suoratoistopalvelut löytyvät niiden kautta.

Ambeo Miniä on helppo käyttää. Volyymia säädetään tv:n kaukosäätimellä ja striimaus sujuu leikiten.

Sennheiser Ambeo soundbar_mini_exploded
Kuva: Sennheiser

Äänenlaatu

Kalibroimattakin ääni on hyvä. Dialogit Formula 1: Drive to Survivessa toistuvat luonnollisesti ja selkeästi. Keskirekisterissä ei ole havaittavissa turpeutta tai värittyneisyyttä, mutta se ei myöskään tule aivan kunnolla esiin. Dolby Atmoksen tilallisuus ei tunnu lainkaan autojen sujahtaessa ohi.

Kalibroinnin jälkeen tilanne on paljon parempi. Yhtäkkiä äänikuva laajenee reunoja kohti ja surround tuntuu ja kuuluu. Autot ovat nyt kaksiulotteisella kaistalla yksiulotteisen sijaan.   Dolby Atmos -ääniraidan korkeusulottuvuus sen sijaan ei välity niin hyvin kuin Samsung HW-Q995C:llä ja Sony HT-A5000:lla. Kokoonsa nähden Sennheiser suoriutuu kuitenkin erittäin hyvin.

Myös puhe kirkastuu kalibroinnin jälkeen. Mission: Impossible – Falloutissa Tom Cruisen puhe on aiempaa selkeämpää ja ääniefektit erottuvat paremmin.

Omillaan soundbar ei kuitenkaan ole mikään bassoihme. Dynamiikat saisivat olla kokonaisuutena paremmat, sillä äänikuva jää vähän latteaksi. Onneksi saimme testiin myös Ambeo Subin.

Sennheiser Ambeo Sub- enhanced
Kuva: Sennheiser

Subwooferin kanssa

Yhdistettynä subwooferiin ääni kasvaa vieläkin suuremmaksi. Ei vain basson osalta, vaan myös ylä-äänten ilmavuus pääsee paremmin esiin. Subwoofer integroituu hyvin äänimaisemaan ja on tarkka.

Samaan hintaan saa tosin tehokkaampiakin subwoofereita, sillä 700 euron Ambeo Sub ei suoranaisesti ole halpa. Sen avulla Ambeo Soundbar Mini kuitenkin nousee pykälää ylempään laatuluokkaan, joten ei se mikään turhakaan ostos ole.

Kenelle?

Elokuvat kuulostavat hyvältä Ambeo Minin ja Subin yhdistelmällä. Myös musiikki soi luonnollisesti, avoimesti ja hyvin. Settiä kannattaa siis ehdottomasti harkita, jos tilaa on vähän.

Ambeo Soundbar Mini on silti vähän mysteeri. Ilman subwooferia se on aika kallis. Ääni on piirun verran parempi kuin yhtä kompaktilla Sonos Beamilla mutta hintaa melkein tuplasti. Beam tarjoaa siis rahalle enemmän vastinetta. Meidän mielestämme myös isompi Ambeo Soundbar Plus on hinta-laatusuhteelta parempi ja tarjoaa isompaa äänimaisemaa etenkin korkeussuunnassa sekä huomattavasti paremmat dynamiikat.

Jos yhtälöön lisää Ambeo Subin, on Soundbar Mini paljon parempi tuote. Silloin hintakin pompsahtaa kalliimmaksi kuin Samsung HW-Q995C ja Sony HT-A5000 yhdessä SA-SW3:n kanssa. Molemmat tarjoavat parempaa elokuva- ja tv-ääntä kuin Soundbar Mini. Sonos Beam ja Sub Mini ovat vertailukelpoisempi kaksikko, ja Sonoksen paketti maksaa vähän reilu puolet Sennheiserin kokonaisuudesta.

Sennheiser Ambeo Mini lifestyle
Kuva: Sennheiser

Yhteenveto: Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Moni on eittämättä kaivannut Sennheiserilta pienempää ja edullisempaa soundbaria, ja Ambeo Soundbar Mini vastaa tähän. Se sujahtaa tyylikkäästi monenlaisiin tiloihin ja toimii erinomaisesti etenkin pienempien televisioiden kanssa. Ääni on tasapainoinen ja hyvä omillaankin, mutta vasta Ambeo Subin kanssa se herää eloon.

Ongelmaksi muodostuukin hinta, joka tipahtaa kahden vaihtoehdon väliin: huomattavasti edullisemmin saa parempaa vastinetta rahoilleen, ja toisaalta maksamalla hieman enemmän saa valtavan muhkeaa ääntä. Suosittelemme siis Ambeo Soundbar Miniä sillä varauksella, että sen onnistuu nappaamaan hyvästä alennuksesta.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Premium

Myös tässä testissä

Loewe klang bar3 mr

Huimaa bassontoistoa!

Testin yllättäjä on Loewen soundbar, joka tarjoaa hämmästyttävän täyteläistä sointia – Klang bar3:n kanssa pärjää jopa ilman subwooferia!

Erittäin iso, lavea ja täyteläinen surround jopa ilman subwooferia ja takakaiuttimia. Kompakti ja väkevä soundbar!
Ei korkeuskanavia.
Lue koko testi

Sony HT-A5000

Sony syytää nannaa

Sony HT-A5000 on loistava, helppokäyttöinen ja monin ominaisuuksin varustettu soundbar.

Äänimaisema on suuri ja kirkas, surround vakuuttava ja volyymia riittää soinnin kärsimättä.
Teollinen look ei ehkä ole paras olohuoneeseen.
Lue koko testi

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Aivan oiva

Yamahan soundbar on supertyylikäs eikä lainkaan pöllömmän kuuloinen.

Hyvännäköinen, helppokäyttöinen, ei isoja puutteita.
Näyttöä ei ole. Sointi saisi olla dynaamisempi ja mukaansatempaavampi.
Lue koko testi

Samsung HW-Q995C

Edelleen paras tärkeimmissä

Jos puhutaan parhaan elokuvaäänen välittämisestä, on Samsungin huippumalli HW-Q995C oikea soundbar hommaan.

Väkevä soundbar, joka tarjoaa suurta, tarkkaa ja mukaansatempaavaa sointia, muhkeaa äänenpainetta ja syvää bassoa.
Ei järin kaunis. Kulmikas soundbar vie melko lailla tilaa tv-tasolta.
Lue koko testi
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top