Tunnettu tosiasiahan on, että soundbar on helpoin tapa parantaa television ääntä. Muiden laitteiden tapaan myös soundbareja on kaupan erikokoisina, -hintaisina ja -laatuisina. Mitä siis valita omaan kotiin?
Omat tarpeet ja käyttötottumukset ovat tässäkin valinnan lähtökohta. Keittiön kakkos-tv ei tarvitse yhtä isoa ääntä kuin olohuoneen jättiruutu. Soundbarin pitää siis sopia televisioon sekä kooltaan että suorituskyvyltään.
Premiumkategoria
Tällä kertaa vertailemme uusia premiumluokan soundbareja. Tässä luokassa äänenlaadulta on lupa odottaa paljon, kaiuttimen koosta riippumatta.
Tässä hintaluokassa käytetään budjettiluokkaa laadukkaampia kaiutinelementtejä, enemmän kanavia, tehokkaampia vahvistimia ja edistyksellisempää signaalinkäsittelyä, jonka ansiosta ääni nivoutuu koherentimmaksi kokonaisuudeksi.
Dolby Atmos ja DTS:X
Asetimme yhdeksi testikriteeriksi Dolby Atmos -tuen, sillä parhaimmillaan se tuo äänikuvaan upeaa tilantuntua niin korkeus- kuin syvyyssuunnassakin. Osa soundbareista tukee myös DTS:X:ää, joka on aika lailla samanlainen – mutta ei yhteensopiva – audioformaatti.
Blu-ray-levyillä käytetään usein DTS:X:ää, kun taas suoratoistopalveluissa siihen törmää harvoin. Disney+ on kuitenkin ottanut valikoimiinsa IMAX Enhanced -merkattuja sisältöjä, joissa on DTS:X-ääniraidat.
Laatua!
Yhteinen nimittäjä tämän vertailun kaiuttimille on laatu. Suorituskyvyn pitää olla linjassa hinnan kanssa. Vaikka soundbarin fyysiset mittasuhteet eivät mahdollistaisi jylisevää äänenpainetta, pitää soinnin kuitenkin olla hyvä. Hyvä ääni tuo sarjoihin ja elokuviin tärkeän lisäulottuvuuden, ja mielellään soundbaria hyödyntäisi musiikin kuunteluunkin. Se asettaa kovat vaatimukset kaiuttimelle. Parhaat kaiuttimet ovat lisäksi niin helppokäyttöisiä, että kaikki perheenjäsenet osaavat niitä vaivatta käyttää.
Tarvitaanko subwooferia?
Testin soundbareille yhteistä on se, että joko niiden mukana tulle subwoofer tai sitten sen voi ostaa lisävarusteena. Koska basso on tärkeä osa kokonaisuutta, suosittelemme aina subwooferia soundbarin kaveriksi. Ja jos sellaista ei halua hankkia samassa rytäkässä, on kätevää, jos sen voi ostaa myöhemmin esimerkiksi rahatilanteen salliessa.
Loewe klang bar3 mr
Huimaa bassontoistoa!
Testin yllättäjä on Loewen soundbar, joka tarjoaa hämmästyttävän täyteläistä sointia – Klang bar3:n kanssa pärjää jopa ilman subwooferia!
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Sennheiser kutisti kaiuttimensa
Kompakti Ambeo Soundbar Mini sopii tyylikkäästi minne vain, ja äänenlaatukin ilahduttaa.
Yamaha True X 50A (SR-X50A)
Aivan oiva
Yamahan soundbar on supertyylikäs eikä lainkaan pöllömmän kuuloinen.
Samsung HW-Q995C
Edelleen paras tärkeimmissä
Jos puhutaan parhaan elokuvaäänen välittämisestä, on Samsungin huippumalli HW-Q995C oikea soundbar hommaan.
Sony HT-A5000
Sony syytää nannaa
Sony HT-A5000 on loistava, helppokäyttöinen ja monin ominaisuuksin varustettu soundbar.