Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

Mikä kuva!

Megaleveä 32:9-kuvasuhteen kuva viettelee – ja OLED-paneeliin yhdistettynä kokonaisuus luo aivan omanlaisensa pelikokemuksen!

/ 06.10.2023 - 07:02
Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Loistava kuvanlaatu ja täyteläiset värit. Lähes pohjaton musta. Megaleveä näyttö tempaa mukaansa ja tuo peleistä enemmän esiin. Nopea vasteaika.
  • Ei tukea pelikonsolien 4K/120 Hz-signaalille. Ei toimi tekstinkäsittelyyn. Päivitys heikensi SDR-tilan kirkkautta.

On laajakuvaa, ja sitten on ultralaajakuvaa. 32:9 osuu jälkimmäiseen kategoriaan, sillä se vastaa kahden 16:9-kuvasuhteen näytön laittamista vierekkäin! Tavallisessa toimistokäytössä yksi iso näyttö korvaa silloin kahden näytön tarpeen ilman katkoksia tai kahden erillisen näytön kalibroinnin vaivaa.

Mutta nyt puhutaan pelaamisesta, ja QD-OLED-paneelilla varustettu Odyssey OLED G9 ei oikein toimistokäyttöön soveltuisikaan. Pikselirakenteen vuoksi tekstin lukeminen nimittäin on hankalaa, kun merkit tuntuvat heijastelevan kaikkia sateenkaaren värejä. Ilmiötä esiintyy myös elokuvia katsoessa ja pelatessa, mutta vähemmän. Ja paneelityypin edut peittoavat pelatessa sen haitat: pohjaton musta ja katselukulma, joka on vieläkin laveampi kuin tavallisilla OLED-näytöillä. Kirkkauttakin tekniikka tuo lisää, vaikka käytännössä sitä ei aina huomaakaan.

OLED G9 -näytöstä on olemassa kaksi versiota: G93SC ja G95SC. Jälkimmäinen tarjoaa älytoimintoja, gaming-hubin ja kaukosäätimen, kun taas ensimmäisestä nämä puuttuvat. Jälkimmäinen on toki kalliimpikin, joten jos tarvitsee vain näytön ja haluaa tehdä suurimmat säädöt tietokoneella, suosittelisin ennemmin halvempaa G93SC-mallia. Testiin saamastamme G95SC-mallista tutustuimme vain näyttöpuoleen, joten emme katsoneet sisäänrakennettua televisiota tai pelitoimintoja.

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
Kuva: Samsung

Liitännät

OLED G9 on varustettu uusimmilla DisplayPort- ja HDMI-liitännöillä. Tarjolla on kaksi HDMI-sisääntuloa, joista toinen on micro-HDMI. Näytössä on sisäänrakennettu USB-hubi kolmella 3.0-portilla esimerkiksi hiirtä ja näppäimistöä varten.

no-odyssey-oled-g9-g95sc-ls49cg950suxen-rear2-enhanced
Kuva: Samsung

Kuvanlaatu

SDR-tilassa kuva näyttää heti oivalliselta. Valitettavasti näyttö on menettänyt kirkkauttaan, sillä SDR-tilan Peak Brightness on poistettu päivityksen myötä. Samalla tosin kuvan kiinnipalamisen riski pienenee, ja siksi toiminto otettiinkin pois. Valoisassa huoneessa pelatessa voisi kuitenkin olla hyvä, että olisi mahdolllisuus lisätä kirkkautta ja siten vähentää ruudun heijastelua.

HDR toimii paremmin hienoine valoefekteineen. Käytän Standard-väriasetusta, joka on pikkaisen liian lämpöinen. Samsung on harvoja näyttöjä, joissa värien säätö onnistuu HDR-tilassa. Kun klikkaa valikosta Hue ja säätää asetusta kymmenen pykälää alemmas, kohti vihreää (G10), näyttää kuva neutraalimmalta. Kirkkaus on asetettu 50:een, kontrasti 50:een ja terävyys 5:een. Näillä säädöillä näyttö muistuttaa referenssinäyttöni MacBook Pron kuvaa.

Odyssey-OLED-G9-cropping
Odyssey OLED G9 (ylhäällä vasemmalla) on kuva-alaltaan huomattavasti suurempi kuin alla oleva MSI:n 21:9-näyttö. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Muiden QD-OLED-mallien tapaan Samsung toistaa värit, mustan ja HDR-kohtausten hehkun upeasti. Katselukulma on todella hyvä, jopa ylhäältä katsottuna värit toistuvat oikein.

Hillittömän leveään näyttöön ei voi olla ihastumatta. Etenkin Red Dead Redemptionin kaltaisten pelien kanssa ympäristöä näkee yksinkertaisesti enemmän leveältä näytöltä. Maisemaa katsoessa välittyy elokuvateatterin tunnelmaa, kun ratsastan kohti horisonttia etsimään pahiksia. Myös Destiny 2 -pelistä saa enemmän irti leveällä näytöllä kuin 21:9-kuvasuhteella, 16:9-formaatista puhumattakaan. Tuntuu järjettömältä palata käyttämään enää 16:9-näyttöä tämän jälkeen, kun tuntuu että saa olla koko ajan vääntelemässä kuvaa, jotta näkisi kaiken.

Kokonaisuudessa on hyvin vähän moitittavaa. Välillä automaattinen kirkkaudenrajoitin (ABL) toimii, ja hiljaisissa ja paikallaan pysähtyinessä kirkkaissa kuvissa näyttö astettain tummuu. Kun maisema vaihtuu, kirkkaus palaa maksimiin. Samsung ei tässä kuitenkaan ole muita huonompi, ja elokuvia katsoessa ja pelatessa automaattinen himmennys ei tuota juuri ongelmia. Pahemmin se häiritsee, kun lukee uutisia tai kirjoittaa Wordilla. Mutta niitä varten tätä näyttöä ei ole tehtykään, sillä Windowsin tekstit näyttävät aika kaamealta joka tapauksessa.

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
Kuva: Samsung

Yhteenveto: Samsung Odyssey OLED G9

QD-OLED ei ole kaikessa paras – esimerkiksi tekstinkäsittelyssä ja nettiselailussa se on heikko – mutta elokuvien ja pelien parissa se on ylivoimainen. 32:9-kuvasuhteen Odyssey OLED G9 on pelikokemukseltaan aivan huikea. Ekstraleveä ruutu tempaa mukaansa toimintaan ja näyttää pelin maailmaa enemmän kuin kapeammat näytöt, kunhan peli vain tukee formaattia eikä vain venytä 21:9.kuvaa reunoille. Onneksi yhä useampi tukee 32:9-kuvasuhdetta, sillä formaatti on lyömättömän koukuttava!

Näin leveä näyttö ei ehkä ole hinnaltaan aina perusteltavissa, mutta voi pojat, että se osaa viihdyttää!

 

Näyttö testattu Acer Predator Helios 500 -pelikannettavan kanssa (Intel i9, RTX 3080 ja 32 GB RAM). Lisäksi näyttöä on kokeiltu itsekootun pöytäkoneen kanssa (Intel i9, 128 GB RAM ja RTX 3090).

Karakter
Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
High End

Myös tässä testissä

LG 45GR95QE

Mitkä kurvit!

LG 45GR95QE on todella kaareva näyttö, mikä tekee pelaamisesta vangitsevaa. Kuvanlaatukin on mainio.

Suuri ja hieno kuva, joka imaisee kaarevuutensa ansiosta heti mukaan toimintaan ja jota on mukava katsoa läheltä. Mahtavat värit ja musta. 240 Hz eli supernopea. 4K/120 Hz -tuki pelikonsoleille.
Kirkkaus voisi olla SDR-tilassa parempi, sillä näyttö heijastelee valoisassa. Mattapinta saa tekstin näyttämään vähän suttuiselta. Alhainen pikselitiheys, tässä koossa pitäisi olla 4K.
Lue koko testi

Philips Evnia 34M2C8600

Eniten vastinetta rahalle

Philips Evnia 34M2C8600 on lähes kaikilta ominaisuuksiltaan samanlainen kuin MSI – mutta onnistuu kuitenkin kokonaisuutena paremmin.

Erittäin hyvä kuvanlaatu lähes ilman säätöjä. Todella hyvä hinta-laatusuhde!
Pixel Refresh hämmentää.
Lue koko testi

Asus ROG Swift PG27AQDM

Kuvasuhde perus, kuvanlaatu erinomainen

Asus ROG -sarjan näyttö on niin hyvä, että se saisi olla isompikin!

Erittäin terävä, nopea ja pienen vasteajan näyttö, joka toistaa liikkeet saumattomasti. SDR-värit tehdasasetuksilla erinomaiset. Luokkansa paras jalusta, joka kääntyy joka suuntaan.
SDR-sisältöjen värit jäävät HDR-tilassa valjuiksi. Ei parhaimmillaan Windows-käytössä ja tekstien lukemiseen pikselirakenteensa vuoksi. Ehkä vähän pieni?
Lue koko testi

MSI MEG 342C QD-OLED

Monin tavoin hyvä

MSI:n QD-OLED-näyttö tarjoaa hyvää kuvanlaatua ja liudan liitäntävaihtoehtoja.

Erittäin terävä kuva, hyvät HDR-efektit ja 175 Hz:n virkistystaajuus ovat erinomainen kompromissi hinnan ja nopeuden välillä. Tukee 4K/120 Hz -kuvaa pelikonsoleista.
Ei juuri säätömahdollisuuksia HDR-tilassa, jossa on liikaa punaista SDR-sisältöjä katsoessa. Ei sovi tekstinkäsittelyyn oudon pikselirakenteen vuoksi. Kirkkaus ei yllä luokkansa parhaiden tasolle.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

1 ajatus aiheesta “Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)”

  1. Mahtaako olla firmispäivitykset poistaneet tuon mainitsemasi fonttien ongelman? En ainakaan itse keksi mitään moittimista, kun näyttö on kytketty Macbook pro M1:eeni usb-c -> hdmi2.1 kaapelin kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Ääni & Kuva
Scroll to Top