Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 OLED-pelinäyttöä

Paremman näköisiä pelejä

Viimeinkin OLED-paneelilla varustettujen gaming-näyttöjen valikoima alkaa olla kunnollinen. Testasimme niistä viisi ja kerromme, mitä huomioida ostoksilla.

/ 06.10.2023 - 07:02
5 OLED-pelinäyttöä

Olen jo pitkään ihmetellyt, milloin OLED-näyttöjen hinnat laskevat jollekin järjelliselle tasolle. OLED-tekniikan etujen, jotka näkyvät niin televisioissa kuin puhelimissakin, täytyy hyödyttää myös näyttöjä. Eikö vain? OLED-paneelin sysimusta musta, huikea värintoisto ja laaja katselukulma ovat ominaisuuksia, joita ainakin itse arvostaisin näytössä.

Luulisi, että kaikki pelaajat haluaisivat parasta mahdollista kuvanlaatua, mutta eivät tarpeet siihen lopu. OLED-ruutu kiinnostanee myös luovia sisällöntuottajia. Ja entä työkseen nettiä selailevat, välillä kuvia käsittelevät ja paljon kirjoittavat – voisiko OLED palvella heitäkin?

Upeaa kuvaa peleihin ja elokuviin

Kuten tässä vertaillussa pian nähdään, ei paras aina ole paras kaikkiin tilanteisiin. Testiin valitut näytöt on tarkoitettu etenkin pelaamiseen. Salamannopea vasteaika, upeat värit ja mustuus, josta muut näytöt voivat vain haaveilla. Uskomattoman laajasta katselukulmasta puhumattakaan.

Nämä näytöt toimivat erinomaisesti myös elokuvien katseluun. Kunhan siis istuu tarpeeksi lähellä, onhan tietokoneen näyttö tavallista televisiota pienempi. OLED-näyttö sopii kuvien ja videoiden käsittelyyn, mutta siinä pitääkin olla varovainen.

OLED Gaming-skjermer lagbilde OLED Gaming-skjermer lagbilde 2
<
>
Kuva näyttää erilaiselta formaatista riippuen. Tässä kuvasuhteet 16:9, 21:9 ja 32:9. Kuvaa on käsitelty jälkikäteen, mutta aidot rajaukset näkyvät. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ei niin hyvä graafiseen työskentelyyn

Kuvankäsittelyn asiantuntijat tarvitsevat työkalun, jonka värintoistoon voi luottaa. Lopputuloksen on näytettävä siltä kuin tekijän ruudullakin, ja se tuottaa OLEDille haasteita.

Tällä hetkellä ei nimittäin ole tarjolla kalibrointityökalua, joka toimisi näissä näytöissä käytetyn OLED-tekniikan kanssa. Koska silmä ei näe värejä samoin kuin kamera, vääristyvät värit, jos näyttöä ei kalibroida käytetyn paneeliteknologian mukaan. Pitää siis vain luottaa siihen, että näyttö on kalibroitu tehtaalla tarpeeksi hyvin – mutta pelinäyttöjen kohdalla ei nähdä värintoiston tarkkuudessa yhtä paljon vaivaa kuin ammattilaisnäyttöjen kanssa.

Olen kokeillut ja tullut siihen tulokseen, että suosittelisin valokuvaajille ja muille luovien alojen ammattilaisille mieluummin IPS-näyttöä.

LG-45GR95QE lifestyle
Osa näytöistä on todella kaarevia. Kuva: LG

Ei toimistokäytöönkään

En suosittelisi näitä näyttöjä myöskään toimistotehtäviin. Yllätyin tästä, mutta pelinäytöissä käytetyt OLED-tekniikat (QD-OLED ja White OLED/WOLED) ovat RGB-pikselirakenteeltaan erilaisia kuin LCD-paneelit, joille taas Windowsin tekstit ja selaimet on säädetty. Niinpä musta teksti saa erivärisiä reunuksia, mikä ei näytä hyvältä ja on omiaan aiheuttamaan migreeniä sellaiseen taipuvaisella. WOLED on tällä saralla hieman QD-OLEDia parempi, mutta jos opintoihin tai työhön kuuluu paljon tekstinkäsittelyä, en suosittelisi minkääntyyppistä OLEDia.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä on mainittava, että OLEDit eivät ole yhtä kirkkaita kuin LCD-näytöt. Kuvan kiinnipalamisen riskistä johtuen näyttöihin on lisätty erilaisia automaattihimmennystoimintoja, jotka kytkeytyvät päälle, mikäli ruudulle jättää kirkkaan staattisen kuvan liian pitkäksi aikaa.

 

QD-OLED text color
Etenkin QD-OLED suoriutuu huonosti tekstin näyttämisestä ja luo valkoisen tekstin ympärille värikehykset. Kuva: Geir Gråbein Nordby

5 erinomaista pelinäyttöä

Niinpä OLED sopii parhaiten pelaamiseen ja elokuvien katseluun. Ja silloin se kyllä tarjoaakin upeita elämyksiä! Omasta mielestäni mikään ei voita OLEDia pelatessa, joten onkin ilo kertoa, että kaikki vertailun viisi näyttöä ovat niin hyviä, että ottaisin niistä minkä tahansa vallan mielelläni. Mutta kuten aina, jotkut ovat parempia toisilla osa-alueilla kuin toiset.

Testin osallistujat edustavat tarkoituksella vähän eri tyyppejä, jotta testi toimisi samalla myös läpileikkauksena siihen, mitä markkinoilla on tällä hetkellä tarjota. Niinpä mukana on 27-tuumainen 16:9-kuvasuhteen näyttö (ROG), ultralaaja 32:9-kuvasuhteen 49-tuumainen (Samsung) ja erityisen kaareva ja leveä 21:1-formaatin 45-tuumainen (LG). Lisäksi on kaksi tavallisempaa 34-tuumaista 21:9-kuvasuhteen näyttöä (MSI ja Philips).

Lue eteenpäin, niin tiedät, millainen näyttö sinulle parhaiten sopisi!

Asus ROG Swift PG27AQDM

Kuvasuhde perus, kuvanlaatu erinomainen

Asus ROG -sarjan näyttö on niin hyvä, että se saisi olla isompikin!

Erittäin terävä, nopea ja pienen vasteajan näyttö, joka toistaa liikkeet saumattomasti. SDR-värit tehdasasetuksilla erinomaiset. Luokkansa paras jalusta, joka kääntyy joka suuntaan.
SDR-sisältöjen värit jäävät HDR-tilassa valjuiksi. Ei parhaimmillaan Windows-käytössä ja tekstien lukemiseen pikselirakenteensa vuoksi. Ehkä vähän pieni?
Lue koko testi

LG 45GR95QE

Mitkä kurvit!

LG 45GR95QE on todella kaareva näyttö, mikä tekee pelaamisesta vangitsevaa. Kuvanlaatukin on mainio.

Suuri ja hieno kuva, joka imaisee kaarevuutensa ansiosta heti mukaan toimintaan ja jota on mukava katsoa läheltä. Mahtavat värit ja musta. 240 Hz eli supernopea. 4K/120 Hz -tuki pelikonsoleille.
Kirkkaus voisi olla SDR-tilassa parempi, sillä näyttö heijastelee valoisassa. Mattapinta saa tekstin näyttämään vähän suttuiselta. Alhainen pikselitiheys, tässä koossa pitäisi olla 4K.
Lue koko testi

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

Mikä kuva!

Megaleveä 32:9-kuvasuhteen kuva viettelee – ja OLED-paneeliin yhdistettynä kokonaisuus luo aivan omanlaisensa pelikokemuksen!

Loistava kuvanlaatu ja täyteläiset värit. Lähes pohjaton musta. Megaleveä näyttö tempaa mukaansa ja tuo peleistä enemmän esiin. Nopea vasteaika.
Ei tukea pelikonsolien 4K/120 Hz-signaalille. Ei toimi tekstinkäsittelyyn. Päivitys heikensi SDR-tilan kirkkautta.
Lue koko testi

MSI MEG 342C QD-OLED

Monin tavoin hyvä

MSI:n QD-OLED-näyttö tarjoaa hyvää kuvanlaatua ja liudan liitäntävaihtoehtoja.

Erittäin terävä kuva, hyvät HDR-efektit ja 175 Hz:n virkistystaajuus ovat erinomainen kompromissi hinnan ja nopeuden välillä. Tukee 4K/120 Hz -kuvaa pelikonsoleista.
Ei juuri säätömahdollisuuksia HDR-tilassa, jossa on liikaa punaista SDR-sisältöjä katsoessa. Ei sovi tekstinkäsittelyyn oudon pikselirakenteen vuoksi. Kirkkaus ei yllä luokkansa parhaiden tasolle.
Lue koko testi

Philips Evnia 34M2C8600

Eniten vastinetta rahalle

Philips Evnia 34M2C8600 on lähes kaikilta ominaisuuksiltaan samanlainen kuin MSI – mutta onnistuu kuitenkin kokonaisuutena paremmin.

Erittäin hyvä kuvanlaatu lähes ilman säätöjä. Todella hyvä hinta-laatusuhde!
Pixel Refresh hämmentää.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top