Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: 5 MESH-reititintä

Netti koko kotiin

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin netin pätkiminen. Onneksi kotioloissa asiaan on sujuva ratkaisu: MESH!

/ 27.08.2018 - 13:28
5 MESH-reititintä

Jos langatonta verkkoa on vaikea saada riittämään koko taloon ja tuntuu, että signaali ei pääse paksujen seinien ja kerrosten läpi, saattaa olla aika pistää reititin vaihtoon. Nykytaloista löytyvien älykoti- ja IoT-laitteiden myötä luotettavasti toimiva netti on entistäkin tärkeämpi. Tavallisella reitittimellä voi olla vaikeuksia ulottua talon jokaiseen nurkkaan ja mutkaan, ja vaikka peittoa saisikin lisättyä laajennusosalla, muuttuu kokonaisuus turhan monimutkaiseksi ylimääräisten wifi-verkkojen myötä. Parempi ratkaisu on MESH-reititin, joka jakaa yhden ja saman verkon koko kotiin. Se on hieman tavallista kalliimpi, mutta kattava ja toimiva netti on joka sentin väärti.

MESH-järjestelmä koostuu useista pienistä yksiköistä, jotka sijoitetaan eri puolille taloa. Ne kommunikoivat langattomasti keskenään ja jakavat langattoman netin laajemmalle alueelle kuin mihin tavalliset reitittimet kykenevät. Jokainen erillinen yksikkö on pieni langaton reititin, jossa on sisäänrakennettu antenni. Näin radiosignaalit ulottuvat joka nurkkaan eikä teoriassa kuolleita kulmia pitäisi syntyä – näppärää.

Yhä useampi valmistaja on myös havainnut MESH-reitittimien kätevyyden, joten järjestelmistä on nykyään paljon tarjontaa. Kokosimme tähän testiin viisi reititintä ja tutkimme, ovatko ne hintansa arvoisia, korvaavatko ne hyvin yhden tavallisen reitittimen ja jaksavatko ne luoda vahvan verkon, joka riittää myös pelaamiseen ja 4K-leffojen striimaukseen.

Pari huomioitavaa seikkaa…

Riittävätkö portit?

Jos on tottunut perinteiseen reitittimeen, jossa on paljon WAN-portteja verkkojohdoille, voi vaihto MESH-järjestelmään tuntua suurelta. Ulostulojen määrä vaihtelee mallista riippuen ja siksi voi olla tarpeen vaihdella laitteiden paikkoja, jotta kaikki löytävät liitäntänsä. Jos kotoa löytyy paljon älykotilaitteita – kuten minulla – on johtojen käyttö pakollista, sillä niitä ei saa langattomasti verkkoon. Yksi ratkaisu vähäisten liitäntöjen määrään voi olla hankkia verkkokytkin, joka toimii jatkojohtona ja tarjoaa useampia portteja.

Nopeus – puhdas markkinointikikka

Lähes kaikkien langattomien reitittimien nimessä seisoo AC ja jokin numero. Teoriassa numero kertoo reitittimen nopeuden, mutta todellisuudessa se on enemmän markkinointia kuin totuus mitatusta nopeudesta. Luku saadaan taajuuskaistojen nopeuden yhteenlasketusta summasta eikä siten kerro, mikä todellisuudessa on yksittäisen verkkoon liitetyn laitteen maksiminopeus. Nykyään useimmissa reitittimissä on useita taajuuskaistoja. Tämän testin MESH-reitittimissä niitä on kaksi ti kolme. Lisäkaistojen hyöty on siinä, että ne tarjoavat nopeampaa yhteyttä ja parempaa peittoa yhtäaikaisesti. 2,4 GHz:n kaista ulottuu kauas mutta ei kovin nopeasti. 5 GHz:n kaista on paljon nopeampi mutta ei ulotu yhtä kauas. Laittamalla molemmat samaan reitittimeen saadaan teoriassa molemmat; nopeutta ja laajaa peittoa. Ja koska MESH-reititin käyttää yhtä verkko-ID:tä, ei tarvitse huolehtia siitä, mikä kaista kulloinkin on käytössä. Järjestelmä valitsee automaattisesti sopivimman.

Koska MESH-järjestelmät ovat keskenään niin samanlaisia, ovat erotkin hyvin pieniä. Melkein kaikki käyttävät samaa prosessoria, ovat varustettuja mahdollisimman suurella RAM-muistilla ja tarjoavat paperilla samaa nopeutta. Myös asennus on samankaltainen ja hinnatkin samalla viivalla. Vain yksityiskohdista löytyy eroja.

Asus Lyra Trio

Jotain erilaista

Asus Lyra on yksinkertainen järjestelmä, jonka design poikkeaa muista.

Erottuva ulkonäkö, helppo asennus ja tyydyttävä nopeus.
Sovellus vaatisi hienosäätöä ja lisää ominaisuuksia.
Lue koko testi

Linksys Velop

Kolme tornia

Linksys tarjoaa – pienistä turhautumisen hetkistä huolimatta – nopean langattoman verkon.

Tyylikkäät yksiköt ja hyvät speksit. Linksys tunnetaan laadustaan.
Asennus vie aikaa, sovellus on hankala ja firmwaressa tuntuu olevan virhe, joka ilmoittaa vaihtelevia signaalinvahvuuksia.
Lue koko testi

TP-Link Deco M5

Hillitty ja edullinen

TP-Linkin kiekot eivät pistä silmään ja tarjoavat kattavan netin.

Helppo asentaa, hyvä peitto. Käyttäjäystävällinen.
Jäimme kaipaamaan ylimääräistä taajuuskaistaa parantamaan satelliittien ja USB-porttiin liitettyjen ulkoisten laitteiden välistä yhteyttä.
Lue koko testi

Google WiFi

Pyhä yksinkertaisuus

Google WiFi tekee nettiin pääsystä helppoa.

Yksiköt itsessään ovat kivannäköisiä ja kokonaisuus on äärimmäisen helppo asentaa.
Täysi hallinta omaan verkkoon vaatii Googlen pilvipalvelun käyttöönottoa. Nopeus putoaa mitä kauempana ketjussa on.
Lue koko testi

Netgear Orbi RBK50 AC3000

Hyvin kattava Orbi

Netgearin ORBI-järjestelmä ulottuu joka nurkkaan.

Tarjoaa täyden nopeuden koko kotiin. Helppo asentaa ja käyttää.
Asetuksia on vähän mutta hinta melko korkea.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top