Aiemmissa suosikkikuulokkeissamme Sony WH-1000XM2:ssa oli pieni puute: kuulokkeet sammuvat itsestään viiden minuutin hiljaisuuden jälkeen. Jos siis halusi nauttia pelkästä äänenvaimennuksesta ilman musiikin kuuntelua, ei se onnistunut. Mutta nyt XM2 on saanut seuraajan, WH-1000XM3:n. Ja siihen on tehty useita parannuksia.
Ensinnäkin ne ovat 255 grammallaan lähes kymmenen prosenttia kevyemmät. Panta mukailee päätä paremmin kuin edeltäjässä, jossa panta tökötti sivuilta hieman ilmaan ja näytti kömpelöltä. Korvatyynyjä on hieman suurennettu, eli korville jää paremmin tilaa. Pehmeämpi materiaali tuntuu mukavammalta, samaan tapaan kuin Bose QC35-kuulokkeissa. XM2-kuulokkeisiin Sony oli parannellut rakenteen heikkoutta, joka aiheutti omien askeleiden kaikumista päässä – ja XM3:ssa askelet eivät kuulu enää lainkaan. Kuppien kiinnikkeissä on entistä vähemmän kitkaa, joten ne tuntuvat liikkuvan yhtä pehmeästi kuin jos niissä olisi kuulalaakerit!
Edeltäjänsä tapaan WH-1000XM3 tukee pakkaamatonta ääntä, joka siirtyy Bluetoothin kautta Sonyn oman LDAC-koodekilla (vaatii yhteensopivan Android-puhelimen). Mutta siihen yhtäläisyydet edeltäjän kanssa päättyvätkin.
Muissa kuulokkeissa on digitaaliset vahvistimet, mutta Sony on päätynyt analogiseen. Yleensä analogiset vahvistimet ovat liian suuria, painavia ja ahneita akkusyöppöjä sopiakseen kuulokkeisiin, mutta Sony on onnistunut kutistamaan vahvistinta tehojen kärsimättä. Yhdessä uuden ääniprosessorin ja 32-bittisen DAC-muuntimen kanssa se tarjoaa parempaa erottelevuutta ja kontrollia bassoon. Edeltäjänsä tapaan XM3:a voi ohjata puheella joko Google Assistantin tai Apple Sirin avulla. Akku kestää 30 tuntia, ja USB-C-latauksen ansiosta 10 minuutin lataamisella saa 5 tuntia käyttöaikaa!
Edeltäjä kuulosti kyllä hyvältä, mutta sen basso jäi hieman piiloon ja diskantti oli vaimea. XM3 kuulostaa paljon paremmalta. Bassossa on enemmän ytyä. Äänen profiili on molemmissa malleissa samantyyppinen, sillä diskantti jää edelleen vähän peittoon. Bose voi vain haaveilla Sonyn dynamiikasta ja äänikuvan rauhasta. Superhiljainen ja taajuuksien suhteen tasapainoinen vastamelu antaa kuulijan nauttia musiikista ennenkuulumattoman hiljaisella volyymillä, joten klassisen musiikin kuuntelu on todellinen nautinto. Täydellisessä maailmassa kuulokkeet tarjoaisivat tosin vieläkin enemmän eloisuutta.
Edeltäjä vaimensi ääntä erityisen hyvin bassotaajuuksilla (esimerkiksi lentokoneen taustamelu) mutta ei niinkään keskirekisterissä. XM3 suoriutuu vielä paremmin. Testissä pystyin kuuntelemaan musiikkia huomattavasti hiljaisemmalla ilman, että ympäristön äänet tihkuivat läpi. XM2 oli kilpailijoihinsa nähden hyvä, mutta sen heikkoudet tulevat esiin verratessa sitä XM3:een. Näin tehokasta vastamelua en ole ennen kokenut!
Johtopäätökset
Kilpavarustelussa Bosen kanssa Sonylla oli etumatka jo WH-1000XM2:n kohdalla, ja uudella XM3-mallillaan Sony on karistanut kilpailijat kannoiltaan. Mukavuus on huipussaan ja vastamelu hiirenhiljaista ja taajuudet ennen kuulumattoman hyvässä tasapainossa. Soundi on entistäkin parempi, samoin dynamiikka ja basson kontrolli. Pikalataus vielä päälle huomioiden (5 tuntia 10 minuutilla), on Sony WH-1000XM3 julistettava maailman parhaiksi vastamelukuulokkeiksi tällä hetkellä.
Myös tässä testissä
Bang & Olufsen H9i
Tiukkaa soundia B&O Playltä
Parempi design, ääni ja vastamelu, lupaa B&O. Mutta onko H9i todella parempi kuin edeltäjänsä?
Panasonic RP-HD605
Haastaa referenssikuulokkeet
Panasonicin uudet vastamelukuulokkeet tarjoavat monta yllätystä.
Pioneer SE-MS9BN
Kuulostaa hyvältä ja istuu mukavasti
S9 Wireless täydellisesti päivitetty versio S7-mallista – ja siinä on vihdoin vastamelu.
Marshall Mid ANC
Parempi bussiin kuin lentokoneeseen
Marshall Midin mukavuus ja vastamelu eivät kanna pitkien lentojen ajan.