Kukapa meistä ei olisi tullut ulos lentokoneesta tuntien epämääräistä väsymystä ja humisevaa päänsärkyä? Matkustamon kuiva ilma ei ole ainoa rasite kehoillemme, vaan moottoreiden jatkuva häly vaikuttaa meihin enemmän kuin tajuammekaan. Musiikin kuuntelu kuulokkeista peittää huminan, mutta musiikin kuuntelu niin kovalla väsyttää korvia yhtä lailla.
Ratkaisu ongelmaan on vastamelukuulokkeet. Niissä mikrofoni analysoi ympäristön äänet ja vaimentavat ne vastakkaisilla ääniaalloilla. Vastamelukuulokkeet tekevät toki myös juna- ja bussimatkoista mukavampia, vaikka niissä häly onkin pienempi ongelma. Vastamelu ei myöskään tuota täydellistä hiljaisuutta, ja se toimii parhaiten yhtäjaksoisen, vaimean äänen hiljentämiseen. Sen sijaan äkilliset ja kovat äänet aiheuttavat sille ongelmia. Tästä on tosin se etu, että kuulutukset pääsevät hyvin vastamelukuulokkeiden läpi, joten tärkeät ilmoitukset eivät jää huomaamatta.
Mitä koneeseen?
Matkustamiseen tarkoitetut vastamelukuulokkeet edustavat yhtä erikoistunutta kuuloketyyppiä kuin treenikuulokkeet. Niinpä niille on hieman erilaisia vaatimuksia kuin tavallisille kuulokkeille. Ensinnäkin vastamelukuulokkeita on tarkoitus pitää yhtäjaksoisesti tunteja, joten niiden mukavuus on erittäin tärkeää. Ihanteellisesti kupit tulisivat korvien ympärille, jolloin tyynyt lepäävät kalloa eikä korvia vasten. Tämä johtaa kuitenkin kuulokekoon kasvamiseen, ja silloin kuulokkeet vievät enemmän tilaa matkatavaroista. Siksi ne pitää saada taitettua kokonaan kasaan. Niiden mukana saisi mieluusti tulla jonkinlainen kuljetukseen tarkoitettu pussi tai kotelo, jotta ne eivät vahingoitu reppuun tungettaessa.
Nykyaikaisissa pitkänmatkan koneissa on yleensä tavallinen kuulokeliitäntä viihdejärjestelmää varten. Jossain vaiheessa paljon matkaileva joutuu kuitenkin koneeseen, jossa on vanhanaikainen kaksoispistoke. Niitä tilanteita varten on käytännöllistä omistaa adapteri, jotta ei ole lennoilla jaettavien naurettavien kuulokkeiden varassa. Viihteen kannalta on tärkeää, että kuulokkeet toistavat elokuvan puheen selkeästi. Siihen bassoa ja diskanttia korostavat kuulokkeet eivät ole omiaan.
Viimeinen pointti on tarkistaa akunkesto. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kuulokkeiden simahtaminen keskellä Atlanttia. Kaikki tämän testin kuulokkeet voi ladata tavallisen USB-johdon avulla, ja sopiva liitäntä nykykoneista usein löytyykin. Yleensä kuuntelua voi jatkaa johdon kanssa, mutta vastamelu ei toimi. Langatonta käyttöä on syytä välttää, jos huomaa akun hupenevan.
TESTISTÄ
Pyysimme valmistajilta testiin heidän parhaita langattomia vastamelumallejaan. Otimme testiin mukaan myös malleja, joita olemme aiemmin testanneet yksittäin nähdäksemme, miten ne pärjäävät vertailussa. Olemme antaneet tavallista enemmän painoarvoa käytännöllisyydelle ja akunkestolle, sillä tämäntyyppisiä kuulokkeita on tarkoitus pitää pitkään päässä. Tietenkin äänenlaatu on tärkeässä roolissa, mutta tutkimme tarkasti myös vastamelun laatua ja sen vaikutusta äänenlaatuun.
Lue myös:
Sony WH-1000XM3
Hipihiljaa
Vapise, Bose! Sony WH-1000XM3 -kuulokkeet ovat maailman parhaat vastamelukuulokkeet.
Marshall Mid ANC
Parempi bussiin kuin lentokoneeseen
Marshall Midin mukavuus ja vastamelu eivät kanna pitkien lentojen ajan.
Pioneer SE-MS9BN
Kuulostaa hyvältä ja istuu mukavasti
S9 Wireless täydellisesti päivitetty versio S7-mallista – ja siinä on vihdoin vastamelu.
Panasonic RP-HD605
Haastaa referenssikuulokkeet
Panasonicin uudet vastamelukuulokkeet tarjoavat monta yllätystä.
Bang & Olufsen H9i
Tiukkaa soundia B&O Playltä
Parempi design, ääni ja vastamelu, lupaa B&O. Mutta onko H9i todella parempi kuin edeltäjänsä?