Dyson tunnetaan pussittoman imurin pioneerina, ja ideana pölypussittomuudessa on imutehon säilyminen kovalla, kun täysi pussi ei pääse heikentämään sitä.
Tähän testiin otimme varsi-imurimallin V16, jonka uuden moottorin luvataan tarjoavan entistä enemmän tehoa pienemmällä virrankulutuksella. Akunkesto on 10 minuuttia aiempaa pidempi ja imuteho 280 AW. Hieman ihmetyttää, että mikä on mahtanut olla imureiden aiempi akunkesto, sillä kun käytin gen5detect-mallia turboasetuksella, kesti akku vain 6 minuuttia ja 37 sekuntia.
Lisävarusteet
Pakkauksessa on koville lattioille tarkoitettu Fluffy Optic -suulake, joka on varustettu pölyn hyvin valaisevalla laservalolla. Lisäksi paketista löytyy harjasuulake matoille, pieni Hair Screw -suulake huonekalujen imurointiin sekä yhdistelmäsuulake pölynpoistoon ja ahtaisiin koloihin. Luonnollisesti pakkaukseen kuuluvat myös laturi sekä yksinkertainen seinäteline. Imurissa on myös pienempi suulake, jonka ansiosta on helppoa ja nopeaa keskeyttää lattian imurointi ja putsata välissä vaikkapa lampunvarjostin pikkusuulaketta käyttäen.
Käyttö
Aiempaan V15-malliin verrattuna V16-mallissa ei ole liipasintyyppistä kytkintä, vaan tavalliset on/off-napit. Liipasin on mielestäni hyvä, koska sitä on helppo käyttää, kun haluaa vain äkkiä imuroida jotakin. Olen tosin kuullut muiden valittavan siitä, että sellaista on ikävä käyttää, kun imuroi pidempään ja painiketta on pidettävä koko ajan pohjassa.
On harmillista, että uusi imuri on 700 grammaa painavampi kuin vanha malli – se on peräti 30 % painavampi. Huono uutinen niille, joita imurin kantaminen väsyttää jo muutenkin.
Lisävarusteissa on selkeät punaiset merkinnät kertomassa, mistä kohtaa pitää painaa, kun suulakeen haluaa irrottaa. Suulakkeiden eri käyttötarkoitukset ovat selkeitä ja niiden vaihtaminen sujuu kätevästi.
Lataus sen sijaan ei ilahduta, sillä käytössä on tavallinen muuntajalla varustettu johto, joka tökätään akkuun. Tässä hintaluokassa voisi odottaa saavansa ihan oikean latausaseman.
Näytöltä voi seurata hauskaa pölylaskinta, mutta näin edistyksellisen laitteen ollessa kyseessä on pakko ihmetellä, miksei imurilla ole sovellusta, josta seurata statistiikkaa. Näytöltä näkee myös, onko valittuna eco-, auto- vai boost-asetus.
Pölysäiliön sivulla on kansi, joka on tarkoitus työntää roskapussiin ja vasta sitten avata se. Ratkaisu ei varsinaisesti ole ”kosketusvapaa”, kuten Dyson lupaa, sillä säiliöstä on yleensä kaiveltava sormin sinne jumiutunutta likaa, jolloin pölyä lentelee joka tapauksessa ilmaan.
Imurointi
Dysonin suulakkeet ovat varsin linjakkaita. Ne eivät ole tarpeettoman suuria, joten imurointi onnistuu hyvin huonekalujen alta ja tuolijalkojen ympäriltä. Tavallisen lattiasuulakkeen ajovalot paljastavat armotta, mikä kohta on jäänyt imuroimatta, ja harjasuulake saa tekstiilit hyvin puhtaiksi. Kissankarvat lähtevät matosta hyvin irti, tosin vain jäädäkseen kiinni suulakkeeseen. Se on helppo irrottaa ja putsata karvoista, mutta ei varsinaisesti ole mitään miellyttävää hommaa.
Moottoroitu suulake on karvakodissa parempi, sillä se on suunniteltu niin, ettei karvojen pitäisi jäädä siihen kiinni. Suulake on todella tehokas ja matot tulevat kunnolla puhtaaksi. Hair-screw-suulake oli vieläkin iloisempi yllätys, sillä se sai kissankarvat vaivatta sohvasta, sängystä ja kissanpedeistä ilman, että karvoja jäi jumiin. Rakosuulake toimii kuten pitääkin, mutta sen harjaosa tuntuu turhalta, kun integroitu harjakin on tarjolla.
Yhteenveto
Dyson osaa asiansa pussittomien imureiden ja lisävarusteiden valmistajana, joten imurointi on helppoa ja siivoustulos hyvä. Moottoroidut suulakkeet ovat erityisen hyviä eikä niihin jää karvoja kiinni, mikä on lemmikkitaloudessa toivottavaa. Dysonille kiitosta myös siitä, että sekä suulakkeet että suodattimet ovat pestäviä. Pölysäiliön tyhjennys ei ole parhaasta päästä, ja tähän hintaan luulisi saavansa myös lataustelakan. Ikävä kyllä imuri on myös edeltäjäänsä painavampi.
Myös tässä testissä
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Pölyallergikon paras kaveri
Vihdoinkin varsi-imuri, jossa on pölypussi!
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Nerokas rakenne, hankala käyttää
Paperilla Miele vaikuttaa lupaavalta, mutta käytännössä se ei lunasta lupauksiaan.
Philips Aqua Plus XC8057
Älykäs ja käytännöllinen
Kerrankin varsi-imuri, jonka moppaustoiminto tekee puhdasta jälkeä.
Electrolux Hygienic 800
Melkein täysosuma
Electroluxin hinta-laatusuhde voisi olla nappisuoritus, mikäli pakkaukseen kuuluisivat kaikki tarpeelliset lisävarusteet.