Kuinka monta kertaa sitä onkaan kironnut hiekkaa eteisessä ja pölypalloja nurkissa, mutta ei kuitenkaan ole jaksanut tarttua imuriin ja siivota sotkuja heti pois. Tuntuu vähän liian hankalalta mennä kaivamaan imuria siivouskomerosta, vetää johto ulos ja laittaa töpseliin tällaisen pikkuhomman takia. Ja sitten koko show päinvastaisessa järjestyksessä uudelleen, jottei imuri jää keskelle eteistä tukkeeksi. Mieluummin sitä antaa hiekan rapista sukissa siivouspäivään asti.
Siivouspäivänä imurointi on silti yhtä ärsyttävää, kun välillä täytyy vaihtaa johtoa pistorasiasta toiseen, laite jää jumiin milloin mihinkin ovenkarmiin ja johtoon kompastelee vähän väliä. Puhumattakaan lattiasuulakkeesta, joka ei saa mattoa puhtaaksi. Ja sohvan imurointi lemmikinkarvoista vasta ärsyttävää onkin.
Pelastus = varsi-imuri
Varsi-imurin vallankumouksellisuus on sen näppäryydessä. Sillä siivoaa eteisen hiekat äkkiä ja vaivatta tai putsaa tuolit kissankarvoista juuri ennen vieraiden tuloa. Varsi-imuria kannattaakin säilyttää paikassa, josta se on helppo napata mukaan pikasiivousta varten. Testin aikana kävikin niin, että tulin imuroineeksi paljon tavallista useammin, mutta lyhyemmän aikaa kerrallaan, mikä teki imuroinnista vähemmän rasittavan kotityön.
Toinen oivallus testin aikana tuli siitä, miten helppoa imurointi onkaan ilman johtoa. On helppo siirtää tuolit ruokapöydän ympäriltä sivuun ja imuroida pöydän alta tai poistaa verhotangon päälle laskeutunut pöly, kun ei tarvitse vahdata, missä johto menee. Monessa varsi-imurissa tulee mukana hyviä suulakevaihtoehtoja, joilla saa erilaiset paikat siivottua tehokkaasti. Jopa tavallisesta lattiasuulakkeesta on saatu hitechiä, kun niihin on lisätty ajovalot, jotka paljastavat pienimmätkin murutkin.
Lue myös: 4 robotti-imuria – Vertailussa alle tonnin robotti-imuria
Johdottoman imurin miinuspuolet
Ja tuollaiseen äsken kuvattuun pikasiivoiluun varsi-imurit onkin tarkoitettu. Jos yrittää imuroida isoa taloa tai asuntoa johdottomasti, tulevat vastaan akkulaitteiden ongelmat. Akku ei nimittäin kestä kovin pitkään normaalilla imuteholla, ja lataus taas vie yleensä useita tunteja.
Osaksi viikkosiivouskäyttöä rajoittaa myös laitteen koko: kädessä kannetaan koko moottorin painoa pelkän letkun sijaan. Omista voimista riippuen imurointi voi siis nopeastikin käydä aika raskaaksi. Tässä vertailussa poikkeuksen sääntöön tekee Miele, jonka Triflex-konseptin ansiosta moottorin saakin sijoitettua varren alaosaan. Nerokasta! Näin painopiste on alempana ja imurointi sujuu kevyemmin.
Toinen varsi-imureiden ominaisuus on pölypussittomuus. Pöly siis kerääntyy säiliöön, joka täytyy sitten tyhjentää. Ja vaikka valmistaja kehuisi tyhjennystä miten helpoksi tahansa, lentää pölyä väkisinkin ympäriinsä, kun säiliötä tyhjentää roskapussiin. Ei siis mitään pölyallergikkojen hommaa. Monessa mallissa hiukset ja pölypallerot jäävät kaiken lisäksi jumiin säiliöön, jolloin sitä on kaiveltava tyhjäksi. Ei heikkohermoisille! Poikkeuksena Samsung, jonka Clean Station imee pölyt tavalliseen pölypussiin. Käytännöllinen mutta myös hintava ratkaisu.
Tähän liittyen on hyvä muistaa, että imuri on aika ajoin avattava, jotta pölysäiliön saa tyhjennettyä ja suodattimen putsattua. Se on työläämpää kuin tavallisen imurin kannen avaaminen ja pölypussin vaihtaminen. Etenkin jos näkö on huono, sormivoimat ovat vähissä tai hienomotoriikka tökkii.
Testin aikana havaitsin, että lähes kaikki valmistajat ovat luopuneet käyttöoppaista. Nyt pakkauksiin sujautetaan lehtinen, jonka satojen nuolien, ristien ja kuvien merkitystä voi vain yrittää arvailla. Hyvin turhauttavaa. Olisipa mukavaa, jos valmistajien verkkosivuilta voisi ladata käyttöopasversion, jossa olisi käytetty oikeita sanoja.
Varsi-imurin valinnasta
Jos haluaa kokeilla varsi-imuriaan viikkosiivouksen suorittamiseen, on syytä katsoa ennen kaikkea akunkestoa. Ei kannata luottaa pelkkään ilmaisuun ”jopa xx minuuttia”, koska se kertoo akunkeston alimmalla imuteholla. Ja jos ajattelee siivoavansa kahdessa osassa, kannattaa huomioida myös latausaika, sillä imurin latautuminen voi viedä tunteja. Varsi-imuriin voi totutella kävellä vartin verran ympäri kotiaan mikä tahansa kolmikiloinen esine kädessään ja katsoa, miltä sellainen tuntuisi jokaviikkoisena operaationa.
Varsi-imuria hankkiessa on hyvä miettiä, minkätyyppiseen siivoukseen imuri on tulossa. Joissakin malleissa on vain yleissuulake, joka ei toimi matoilla yhtä hyvin kuin siihen suunnitellut harjasuulakkeet. Joissakin malleissa on moppaustoimintokin.
Kaikki imurit eivät toimi lemmikkiperheissä. Karvojen poisto matoista ja huonekaluista on vain osa ongelmaa. Karvat voivat nimittäin jäädä jumiin imurin harjaksiin, jolloin saa repiä niitä vartin verran irti. Tässä testissä on kiinnitetty erityistä huomiota imureiden soveltuvuuteen karvaisten eläinten taloudessa – lue siis eteenpäin, niin tiedät, mikä on paras valinta kissan- tai koiranomistajalle!
Dyson gen5detect Absolute
Hitech-siivousta laserin avulla
Dyson tekee vaikutuksen teknologiallaan, mutta on sillä myös heikkoutensa.
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Pölyallergikon paras kaveri
Vihdoinkin varsi-imuri, jossa on pölypussi!
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Nerokas rakenne, hankala käyttää
Paperilla Miele vaikuttaa lupaavalta, mutta käytännössä se ei lunasta lupauksiaan.
Philips Aqua Plus XC8057
Älykäs ja käytännöllinen
Kerrankin varsi-imuri, jonka moppaustoiminto tekee puhdasta jälkeä.
Electrolux Hygienic 800
Melkein täysosuma
Electroluxin hinta-laatusuhde voisi olla nappisuoritus, mikäli pakkaukseen kuuluisivat kaikki tarpeelliset lisävarusteet.