Wilfan lippulaivamylly Uniform WSFBS-200B painaa yli neljä kiloa. Jauhatusasteikko on 41-portainen, ja mylly on suunniteltu yhteistyössä kahviasiantuntija ja mestaribarista Tim Wendelboen kanssa.
Uniform on yksi kolmesta kahvimyllystä, joka on saanut ECBC-hyväksynnän (European Coffee Brewing Centre). Hyväksynnän myöntänyt keskus on itsenäinen järjestö, joka testaa tarkkuutta, tasalaatuisuutta ja kahvin jäämien määrää. Etenkin jälkimmäisessä Uniform on kunnostautunut.
Pakkauksen purkaminen sujuu helpoiten laatikon ollessa kyljellään, muuten myllyä on vaikea saada ulos. Keittiöntasolla oleva Bodumin pikkumyllyni kalpenee lähes 30 cm korkean Wilfan rinnalla. Piilotan Bodumin äkkiä kaappiin.
Uniform WSFBS-200B on varustettu Bluetooth-vaa’alla, joka toimii myös kantena. Näin vaaka ei vie turhaa tilaa tasolta, ja se myös vaimentaa ääniä. Uniform tosin on aika hiljainen.
Wilfa Svart -sovelluksella ohjataan ja hienosäädetään myllyn toimintoja.
Aluksi vaaka ladataan USB-C-kaapelia käyttäen, latauksessa kestää pari tuntia. Joka kerran kun mylly on sammutettu, vaaka pitää yhdistää Bluetoothilla uudelleen sovellukseen. Sinänsä helppoa mutta todella ärsyttävää. Kun vaaka on yhteydessä sovellukseen, voi jauhamisen aloittaa.
Sovellusjauhatus
Olen jo vuosikymmeniä seurannut kahvimaailman kuumimpia trendejä tajuamattani. Jo isoäitini opetti minulle nimittäin pour over -kahvin salat.
Pour over tarkoittaa siis vastajauhettuja papuja, jotka kaadetaan suodatinpussiin ja niiden läpi valutetaan sitten kuumaa vettä. En halua mennä tarkemmin siihen, kuinka kuumaa veden on oltava – sotia on aloitettu vähemmästäkin.
Haluaisin jatkaa tutun tavan käyttämistä tässäkin testissä, mutta Uniform WSFBS-200B vaatii toisenlaista lähestymistapaa. Normiarjessa käytän metallista kahvimittaa ja tiedän, kuinka paljon papuja omaan myllyyni menee.
Vuosien kokemuksella olen päätynyt sellaiseen vesimäärään, joka sopii makuuni. Mutta Wilfan myllyssä puhutaan kuppien määrästä, mikä aiheuttaa harmaita hiuksia.
Uniform WSFBS-200B mittaa veden ja kahvin välisen suhteen erikoisella tavalla. Kummatkin valitaan sovelluksesta: vesi millilitroina ja kahvin määrä vaihtoehdoista mild, nordic tai intense.
Kun keitän kahvia vain itselleni, käytän yleensä kolme mitallista papuja ja 770 ml vettä. Riippuu ihmisestä, onko se paljon vai vähän.
Jos haluan tehdä asiat hankalasti omalla tavallani, minun on punnittava kolme mitallista papuja etukäteen vaa’alla tai vain kaadettava kolme mitallista papuja myllyyn. Sovelluksen ajastin kertoo, kauanko Uniform WSFBS-200B:llä kuluu kolmen mitallisen jauhamiseen.
Seuraavan kerran täytän papusäiliön täyteen eli 200 grammaan, laitan myllyn päälle ja käynnistän sovelluksesta ajastimen. Kun ajastin on oikeassa kohdassa, painan stop-nappulaa. Takaperoista ja vaikeaa? Ehkäpä, mutta se toimii, ja alan pitää Uniformista.
Haluttu karkeusaste
Uniform WSFBS-200B jauhaa 41-portaisella asteikolla. Sopiva asetus valitaan myllyn yläosaa pyörittämällä. Varo peukaloasi – start/stop-napit ovat nimittäin juuri siinä kohdassa, johon sormi luontevasti asettuu. Ei kannata käynnistää myllyä, kun sen pyörittely on vielä kesken.
Jauhatusasteikko mahdollistaa melkein kaiken tyyppisen kahvin jauhamisen aina espressosta pressokahviin ja steepiin (liottamiseen).
Sovellus ja vaaka auttavat valitsemaan sopivan määrän kahvia. Asetin tyhjän metalliastian vaa’alle ja taarasin sen sovelluksesta. Kaadoin kolme mitallista kahvia astiaan, jolloin vaaka kertoi niiden painoksi 18 g.
Kokeilin kolmea jauhatuskarkeutta tälläkin kertaa: espresso (3-7), pour over (14-28) ja steap (39-41). Asetukset ovat Wilfan suosituksia. Uniform teki espressojauheesta hienoa ja paakkuuntumatonta. Karkea jauhatus oli tasalaatuista. Pour over -jauhatus oli ilmavaa ja täydellistä.
Minua on jo vuosia ärsyttänyt, ettei vesi aina valu kahvijauheen läpi, vaan jää pieneksi lätäköksi suodatinpussin pohjalle. Oman myllyni jauhe on yksinkertaisesti ollut liian epätasaista.
Kellotin 6 gramman jauhatukseen seuraavat ajat: hieno (1-asetus) 20,8 sekuntia, pour over (26) 17,08 sekuntia ja steap (41) 14,43 sekuntia.
Antistaattinen astia ja puhdistus
Uniformin jauheastiassa ei ole mikään maailman paras kansi. Sitä pitää usein vähän asetella, ennen kuin astian saa sujautettua paikoilleen.
Astia on antistaattinen. Ensin pidin sitä myyntipuheena, mutta astia on oikeasti hyvä ja toimii. Käytännössä siis jauhe ei tartu astian reunoihin, vaan tulee helposti suodatinpussiin kopauttamalla.
Uniformin muotoilu ei ole virheetöntä. Kahvia jää säiliöön ja se tippuu tasolle, kun jauheastian ottaa pois. Mukana tulevalla harjalla saa osan pois, mutta tämän tason myllyllä ei haluaisi tällaista ongelmaa nähdä. Wilfa voisi ottaa oppia Sage Smart Grinder Prosta.
Yhteenveto
Uniform sopii käyttäjälle, joka haluaa huolella jauhettuja papuja tietyntyyppiseen kahviin. Sovellus miettii veden ja kahvijauheen määrän valmiiksi.
Jos tietää, millaista kahvia haluaa (kuten minä), voi sovelluksen ohjeet jättää välistä ja tehdä kahvin tavalliseen tapaansa. Silloin tulee maksaneeksi vähän enemmän kuin mitä tarvitsisi.
Kahvista tulee tasalaatuista, mikä ei ole ihme, sillä Uniform on varustettu 5,8-millisillä italialaisilla terillä. Sen sekä näkee että tuntee.
Myös tässä testissä
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Papuhävikkiä
Amerikkalainen Baratza on äänekäs ja hankalasti muotoiltu mylly.
Melitta Calibra MEL22156
Valinnanvaraa ilman hienouksia
Melittan mylly toimii uskollisesti, mutta ei ole mikään keittiön kaunistus. Kahvin vahvuutta on helppo säätää.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Tyylikäs ja laadukas kahvimylly
Sagen monipuolinen kahvimylly on nelikiloinen järkäle, joka on täynnä mainioita rakenteellisia ratkaisuja – joista useimmat toimivat loistavasti.
Wilfa Aroma CGWS-130B
Melkein huipputulokset
Wilfa Svart Aroma jauhaa täydellisesti, mutta tekee paljon sotkua.