Pienistä ärsytyksenaiheista tulee nopeasti suuria, jos ne olisivat helposti vältettävissä. Norjalaisen Wilfan CGWS-130B Svart Aroma on hyvä mylly, joka kuitenkin kompastuu viime hetkellä niin kurjasti, että arvostelu tippuu erinomaisesta suositeltuun.
Wilfa Svart Aroma on nopea ottaa käyttöön. Laite ei vie paljoa tilaa tasolta, ja esimerkiksi papusäiliö on upotettu koneen päälle. Myllyn muuten siistiä ulkonäköä häiritsevät punaiset yksityiskohdat.
Sivulla on on/off-nappi ja ajastin, jossa on jauhatuksen kestolle kolme vaihtoehtoa: 10, 20 ja 30 sekuntia.
Jauheastiassa on fiksusti kahva edessä. Ikävä kyllä pian ilmenee, että koko astia on myllyn akilleen kantapää.
Johdonpidikkeen vuoksi johdon saa vedettyä vain laitteen vasemmalta puolelta. Aika tarpeeton rajoite.
Osa ärsytyksestä haihtuu, kun alan käyttää myllyä. Wilfan CGWS-130B Svart Aroma tekee koko vertailun tasalaatuisinta jauhetta. Kaikilla kolmella kokeilemallani karkeudelle jauhe on joka kerran yhtä miellyttävää niin katsoa kuin koskeakin.
Sitäkin harmillisempaa, että ei-toivotut yksityiskohdat haittaavat kokonaisukuvaa.
Jauhatusasteen ja keston valinta
Wilfan papusäiliöön mahtuu 250 grammaa papuja. Enemmänkin voi laittaa, sillä kansi on hyvin kevyt. Sitä ei tarvitse painaa lujasti kiinni, kuten Sage Smart Grinder Pron ilmatiivistä kantta.
Koska säiliö on upotettu myllyn yläosaan, on vaikea nähdä, milloin se kaipaa täydennystä. On nostettava kansi ja kurkattava sisään.
Karkeus valitaan kääntämällä säiliön yläosaa. Säiliön pystyurista saa hyvän otteen.
Kokeilin kolmea jauhatusta 6 grammalla papuja. Minun oli kuunneltava, milloin jauhatus olisi valmis, sillä ulospäin tulosta ei oikein näe. Muussa tapauksessa myllyn automaattipysäytys keskeyttää jauhamisen jossain vaiheessa, jotta mylly ei vain pyöri loputtomasti.
Kolme karkeusastetta olivat hienoin (säiliössä lukee ”Mocca”), medium (”Filter”) ja karkea ”Steap”). Jälkimmäinen viittaa hyvin karkeaan jauheeseen, joka saa liota vedessä.
Wilfa Svart Aroma ei ole testin nopeimpia. 6 grammalla kestää 9–11 sekuntia jauhautua, kun testin nopeimmalla, Melitta Calibralla meni vain 2,45 sekuntia.
Kellotin Classic Aroman näin: Mocca (1-asetus) 10,66 sekuntia. Pour over/suodatinjauhatus (12-asetus) 9,6 sekuntia ja Steap (17-asetus) 9 sekuntia.
Ajat eivät ole tarkkoja, koska kuten todettua, laitteen muotoilun vuoksi lopputulosta ei näe, vaan sitä on kuunneltava.
Nopeus ei ole laadun synonyymi. Wilfan mukaan jauhatuksessa kestää hieman pidempään, jotteivät terät lämpene, mikä voisi vaikuttaa kahvin makuun.
Jauhatus ja murustelu
Kaadoin kaikki kolme karkeutta leikkuulaudalle lähempää tarkastelua varten. Kaikki olivat erinomaisia ja erittäin tasalaatuisia. Hienoimmassakaan jauheessa ei ollut paakkuja.
Ikävä kyllä muoviastia pilaa vaikutelman. Mylly päästi osan jauheesta pöydälle, ja kun astian kannen avaa, muruja lentää ympäriinsä. Osa jauheesta taas jää astiaan, kun yritän kopistella sen suodattimeen.
Kun kaadan jauheen suodatinpaperiin, jauhe nousee reunoja pitkin ylös tai päätyy keittiön tasolle. Antistaattinen säiliö olisi tässäkin paikallaan. Wilfan Uniform-huippumallissa onkin metallinen astia.
Puhdistus ja äänitaso
Välillä myllyä on hyvä putsata. Wilfa Svart Aroman mukana ei toimiteta harjaa, joten sellainen on hankittava itse.
Puhdistus aloitetaan kääntämällä papusäiliötä vastapäivään. Säiliö pitää tyhjentää ensin, jotta pavut eivät leviä pitkin pöytää avoimesta pohjasta.
Mustaa muoviosaa käännetään, jolloin mylly lähtee irti. Parin päivän käytön jälkeen laitteen sisällä näkyy jauheen jäämiä, mutta ei kokonaisia eikä puolikkaita papuja, kuten Baratzan Encore-myllyllä.
Svart Aroma painaa lähes kaksi kiloa ja on vähän epäkäytännöllinen siirrellä. Vastineeksi se seisoo tasolla vakaasti.
Wilfa Svart Aroma ei ole kovin äänekäs – pystyin puhumaan puhelimessa viereisessä huoneessa myllyn ollessa käynnissä. En tosin muista puhelusta juuri mitään. Ehkä siksi, etten ollut vielä saanut aamukahviani.
Jos kaipaa hyvää aloitusta päivään, on Classic Aroma loistokumppani. Kunhan se ei vain sotkisi niin paljon.
Yhteenveto
Wilfa Svart Aroma jauhaa koko vertailun tasalaatuisimman kahvin. Vankassa myllyssä on joitakin suunnittelun kukkasia, kuten sivulla oleva johto. Joillekin tämä voi aiheuttaa haasteita sijoittelun suhteen, kun laitteen levein sivu onkin suunnattava ulospäin.
Wilfa CGWS-130B työskentelee luotettavasti, seisoo jämäkästi paikoillaan eikä ole ärsyttävän äänekäs. Rakenne on kompakti ja helppo siivota. On vaikea pysyä kartalla papujen määrästä. Ärsyttävintä on jauhettu kahvi, joka jää kiinni astian kanteen, myllyn sisään, säiliöön ja keittiön tasoille.
Jos Wilfan astia olisi antistaattista materiaalia, olisi Svart Aroma saanut paljon korkeamman kokonaisarvosanan.
Myös tässä testissä
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Papuhävikkiä
Amerikkalainen Baratza on äänekäs ja hankalasti muotoiltu mylly.
Melitta Calibra MEL22156
Valinnanvaraa ilman hienouksia
Melittan mylly toimii uskollisesti, mutta ei ole mikään keittiön kaunistus. Kahvin vahvuutta on helppo säätää.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Tyylikäs ja laadukas kahvimylly
Sagen monipuolinen kahvimylly on nelikiloinen järkäle, joka on täynnä mainioita rakenteellisia ratkaisuja – joista useimmat toimivat loistavasti.
Wilfa Uniform WSFBS-200B
Itsenäinen mylly
Wilfan kahvimyllyjen huippua edustava Uniform WSFBS-200B ottaa ohjaimet eikä jätä juuri tilaa käyttäjän toiveille.
Moi,
Wilfan uudempi aloitustason halpa (75e hyvissä tarjouksissa) mylly Wilfa Balance olisi myös mielenkiintoista nähdä. Siinä on tuo antistaattinen astia mikä kuulosti tässä pahimmalle ongelmalle.
Hei! Minulla on ollut tämä mylly kohta pari vuotta ja aluksi tuskailin samaa mikä tuli testissäkin ilmi – voimakas antistaattisuus.
Tässä on sellainen erikoisuus, että pienpaahtimoiden pavut aiheuttavat erittäin paljon vähemmän purusotkua!
Tein testejä ja päädyin siihen, että isojen paahtimoiden (ne muutamat, mitä marketista saa) pavut ovat kuivempia ja sähköistyvät siksi enemmän.
Tähän on kätevä ratkaisu, jota suosittelen kaikille myllystä riippumatta – nimittäin pieni noin 50 ml suihkepullo, joita saa mm. markettien kosmetiikkaosastoilta! Niiden suihkaus on riittävän pieni ja hienojakoinen, ettei pavut kostu liikaa.
Toinen huomio, jonka haluaisin jakaa testin lukijoiden kanssa on se, että papujen ja veden määrä kannattaa ehdottomasti punnita Jokaista keittokertaa varten erikseen! Se on ainoa tapa saada tasalaatuista kahvia. Massojen kanssa on paljon helpompi päästä riittävään tarkkuuteen kun tilavuuksia käyttämällä.
Nyrkkisääntöhän on varmaan kaikille tuttu, eli 1,25 dl vettä ja 7 grammaa kahvia kuppia kohti.
Itse olen muokannut tuota sääntöä niin, että 1 dl vettä ja 6 grammaa kahvia.
Tällöin voit punnita veden grammoina ja kertoa tuloksen (sadat grammat) kuudella ja tämä pitää tosi hyvin omaan makuun paikkansa. 😊
Hyvä vinkki tuo suihkepullo, kiitos!