Baratza tuo nimenä mieleen herkullisen italialaisen kahvin, mutta merkki on amerikkalainen, tarkemmin sanottuna kotoisin Seattlesta. Kahviharrastajat tuntevat kaupungin Starbucksin synnyinkotina, joten seattlelainen myllyvalmistaja vaikuttaa lupaavalta – selvästihän kaupungissa ymmärretään kahvin päälle?
Ensivaikutelma Baratza Encoresta on hyvä. 3,1-kiloinen mylly seisoo jämäkästi tasolla. Eikä myllyä ole tarkoitettu vain espressolle, vaan Baratza jauhaa monenlaisille kahveille tarkoitettuja papuja.
Kun puran myllyä pakkauksestaan, huomaan heti sen rakenteen heikkoudet. 300 gramman vetoinen papusäiliö pitäisi nimittäin asettaa myllyn päälle kumikauluksen kanssa.
Parin yrityksen jälkeen onnistuin saamaan sen paikalleen, mutta helppoa se ei ollut. Kumi irtoilee helposti myllyn sisäpuolella olevasta muovirinkulasta, etenkin kun yritän kääntää papusäiliön pohjaa valitakseni jauhatusasteen.
On/off-valitsimena toimii säätörengas, joka pitää kiinnittää paikoilleen itse. Se sujuu onneksi helposti. Valitettavasti rengasta on myös helppo kääntää liian pitkälle, joten sen takana oleva mekaniikka voi hajota ajan kuluessa.
Etupuolelta löytyy Pulse Button -niminen nappi. Kun sitä painaa, jauhatus alkaa tai pysähtyy sekunneissa. Se toimii ikään kuin halutun jauhatusmäärän hienosäätönä.
Kun Baratza Encore on valmiina ensimmäiseen koetukseensa, kaadan säiliöön kolme mitallista papuja (18 g) ja valitsen jauhatusasteeksi 15. Käyttöoppaassa tätä kutsutaan nimellä ”Hario V60”, joka viittaa japanilaiseen kapeanokkaiseen kannuun ja sen irtosuodattimeen. Kahvista ei tule ihan samanlaista omalla tavallani, sillä itse käytän tavallista kahvinkeitintä. Valinta on kuitenkin lähinnä pour over -jauhatusta.
Sitten käännän säätimen On-asentoon ja odotan innolla lopputulosta.
Määrä ja papusäiliö
On tärkeää pitää myllyä silmällä, kun haluttu määrä papuja on valunut papusäiliöön. Se oli vaikeaa, sillä kolme mitallista kahvia pomppi teriin osuessaan ylös alas. Ilmiö tunnetaankin osuvalla nimellä: popcorning.
Myllyn ja hyppivien papujen muodostama ääni ei ollut miellyttävä, vaan ikävän hakkaava ja hiomakonemainen. 45 sekunnin jälkeen olin aivan varma, että kaikki pavut ovat jauhattuneet. Lopputulos oli ihan hyvä, ja kahvinkeittimeni valutti veden mukavasti kahvinporojen läpi.
Seuraavalla kerralla kaadoin säiliöön enemmän papuja. Päällimmäisten papujen paino esti pohjalla olevia pomppimasta kuin popcornit. Mutta nyt minun oli tarkkailtava jauhetun kahvin määrää ja arvioitava, milloin sitä oli tarpeeksi. Ei ihan helppo tehtävä, sillä säiliö on tummennettua muovia, joka suojaa kahvipapuja auringonvalolta.
Jauhatusasteet
Baratza Encore tarjoaa 40 tasoa jauhatukseen. Mylly tekee kaikkea hienosta espressojauheesta karkeampaan pressojauhatukseen. Kätevää, jos haluaa jauhaa erilaisia kahveja eikä halua hankkia eri myllyjä eri kahvityypeille.
Lue myös: 3 sähköhammasharjaa – Älykkäämpää ja tehokkaampaa hammaspesua
Kellotin Baratza Encorella kestävän lähes 13 sekuntia yhden annoksen (6 g) jauhatukseen hienoimmalla 1-asetuksella. Asetuksella 15 saman määrän jauhaminen kesti 16 sekuntia. Karkeimmalla 40-asetuksella aikaa meni 13,45 sekuntia.
Mainitut ajat ovat viitteellisiä, sillä papujen hyppimisen vuoksi oli jauhatuksen valmistumisesta vaikea olla varma. Baratzan mukaan 10-asetuksella mylly jauhaa 1,3 g sekunnissa ja 30-asetuksella 2,2 grammaa. Vaikea verrata näitä lukuja ihan yksi yhteen, mutta suuntaa antavan arvion siitä kuitenkin saa.
Käyttöoppaassa on ehdotuksia jauhatuksille kahvilaatujen mukaan. Espressolle sopii 8, kun taas pressokeittimeen karkeat jauhatukset (yli 28). Jauhatus valitaan papusäiliötä kääntämällä, jolloin kumitiiviste hyppää helposti pois paikoiltaan. Papusäiliö tosiaan irtosi sen seurauksena ja pavut lentelivät ympäri keittiötä.
Kun sain tiivisteen takaisin, alkoi kahvimylly kuulostaa pikemminkin jätemyllyltä. Jokin oli selvästi irti tai muuten oudosti. Purin koko laitteen palasiksi ja löysin myllyn sisältä yhden eksyneen kahvipavun.
Harjasta ei ollut juuri apua pavun metsästyksessä, vaan sain harjalla tökittyä pavun vain syvemmälle myllyn uumeniin.
Puhdistus ja huolto
Jotta myllyyn ja teriin pääsee käsiksi, on papusäiliön oltava tyhjä. Muuten pavut tippuvat säiliön pohjasta. Sen virheen tekee vain kerran… Muissa testin myllyissä pavut pysyvät paikoillaan, kun säiliön irrottaa.
Baratzan mylly on terästä. Harjasta ei juuri ole hyötyä kahvijauheen putsaamisessa, ellei myllyä irrota terästä. Sen putsaamiseen jäykät harjakset sopivat mainiosti.
Toinen kiva yksityiskohta on jauheastia, joka on tehty antistaattisesta materiaalista. Sen saa siis hyvin kopautettua tyhjäksi, ilman että osa puruista jää astiaan pyörimään. Kulmikkaan muotoilun ansiosta siitä saa kopautettua kahvit vaikkapa suodattimen reunaa vasten. Pyöreästä astiasta jauhe varisee helpommin suodattimesta ohi.
Yhteenveto
Tavalliselle kahvinkeittäjälle Baratza Encore on erinomainen valinta. Mylly toimii, kunhan jauhatuksen karkeutta ei tarvitse usein säätää. Antistaattinen jauheastia on helppo tyhjentää.
Baratzan käyttö menee monimutkaisemmaksi, jos haluaa vaihtaa paputyyppiä, puhdistaa myllyn tai säätää jauhatuskarkeutta. Papusäiliön on nimittäin oltava täysin tyhjä, ennen kuin sen voi irrottaa. Sen saa täysin tyhjäksi vain kumoamalla koko myllyn kyljelleen, ja laite painaa kuitenkin yli kolme kiloa.
Myllyn kumitiiviste ei pysy paikoillaan, kun jauhatusta yrittää vaihtaa. Yhtäkkiä seisoin keittiössä papusäiliö kädessäni papujen lennellessä ympäriinsä.
Lisäksi pavut saattavat eksyä myllyn sisuksiin. Viikon testin jälkeen käänsin myllyn ylösalaisin ja ravistin kunnolla. Laitteen uumenista tippui yhteensä 13 kokonaista papua ja viisi puolikasta. Ehkä toimitukseen eksyi maanantaikappale, sillä pohjimmiltaan Baratza Encore on erinomainen mylly. Muotoilussa vain on puutteensa, mikä laskee kokonaispisteitä.
Myös tässä testissä
Melitta Calibra MEL22156
Valinnanvaraa ilman hienouksia
Melittan mylly toimii uskollisesti, mutta ei ole mikään keittiön kaunistus. Kahvin vahvuutta on helppo säätää.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Tyylikäs ja laadukas kahvimylly
Sagen monipuolinen kahvimylly on nelikiloinen järkäle, joka on täynnä mainioita rakenteellisia ratkaisuja – joista useimmat toimivat loistavasti.
Wilfa Aroma CGWS-130B
Melkein huipputulokset
Wilfa Svart Aroma jauhaa täydellisesti, mutta tekee paljon sotkua.
Wilfa Uniform WSFBS-200B
Itsenäinen mylly
Wilfan kahvimyllyjen huippua edustava Uniform WSFBS-200B ottaa ohjaimet eikä jätä juuri tilaa käyttäjän toiveille.