Sängystä ylös ja keittiöön. Yksi klikkaus ja päivän tärkein tehtävä on käynnissä: kahvin jauhaminen. Kaikki, jotka ovat kuten minä eli heräävät oikeasti vasta kahvikupillisen jälkeen, tietävät, miten tärkeästä asiasta on kyse.
Kahviharrastajat jahtaavat parasta makua seuraamalla veden lämpötilaa ja kahvipapujen rasvapitoisuutta. Tapoja kahvin valmistukseen onkin sitten monia: osa vannoo espressokannun nimiin, toiset ovat pressopannun leirissä.
Kahvissa on kyse paahtamisesta ja sen tunnistamisesta, millainen keittotapa on millekin pavulle paras. Papujen alkuperä ja paahtaminen vaikuttavat merkittävästi kahvin makuun.
Kahvimaailmassa on tunnistettu yli 800 makua ja arominkantajaa. Ehkä tätä ei tule ajatelleeksi aamupöhnässä ja kahvihammasta kolottaessa, mutta aromikantajien määrä kertoo kahvin monipuolisuudesta. Ja siksi hyvä mylly on tärkeä.
Papujen valinta testiä varten
Kahvia tuotetaan 80 maassa. Pääosin Arabica-pavuistaan tunnettu Brasilia vastaa 35 prosentista maailmalla tuotetusta kahvista. Arabican makua hallitsevat pähkinäiset ja suklaiset aromit.
Vertailun myllyt testattiin käyttäen saman pussin papuja, Melitta Barista Perfection. Testipapu on 100-prosenttista Arabicaa Brasiliasta, ja Melitta kuvaa sen makua pähkinäiseksi ja intensiiviseksi. Pavut ovat kotoisin Sul de Minasin alueelta, jossa ne kasvavat 500–1 200 metrin korkeudessa.
Testin tarkoitus ei kuitenkaan ole arvioida, ovatko Melittan brasilialaiset pavut hyviä, vaan selvittää, toimivatko myllyt toivotusti. Ja siksi kaikissa on käytetty samaa papua.
Testistä
Vertaamme tässä testissä viitta sähköistä kahvimyllyä. Kaikissa on teräsmylly, papusäiliö sekä mahdollisuus säätää esimerkiksi jauhatuskarkeutta ja aikaa.
Myllyt tarjoavat erilaisia jauhatusvaihtoehtoja hienosta espressojauheesta erittäin karkeaan, liotettavaan cowboy-kahviin (steep coffee). Yksi myllyistä sopii käytettäväksi espressokoneen suodatinkahvan kanssa.
Jotta eri myllyt saatiin testissä samalle viivalle, käytin kaikkia viittä myllyä kuukauden ajan samalla suodatinjauhatuksella (pour-over). Valitsin jauhatustyypin siksi, että tunnen sen parhaiten.
Testipapuja ei ole erityisesti suunniteltu suodatinkahviksi, jossa kuumaa vettä uutetaan hitaasti jauhetun kahvin päälle. Melittan mukaan espresso sopisi näille pavuille parhaiten.
Mutta kuten todettua, testin tarkoitus onkin testata jauhatuksen laatua ja yhdenmukaisuutta. Suodatinjauhatuksen lisäksi kokeilin jokaisesta myllystä myös karkeaa, mediumia ja hienoa jauhatusta.
Kaikki myllyt testattiin samalla 6 gramman papumäärällä. Sen verran omaan metalliseen mittaani mahtuu. Lopputulosta arvioitiin leikkuulaudalla.
Rakenne ja suorituskyky
Myllyn on oltava käyttäjäystävällinen ja muotoilultaan harkittu. Testitulokset vaihtelivat suuresti: suurin osa suoriutui omalla tavallaan hyvin, mutta yksi oli täysi pettymys.
Myllyjen jauhatuksesta otettiin myös aikaa. Nopeus ei välttämättä ole laadun merkki, mutta ehkä tärkeä tekijä joka-aamuista rutiinia miettiessä. Kaikki eivät halua odottaa jauhatuksen valmistumista yli 60 sekuntia.
Lue myös: 5 älykästä keittiönkonetta – Airfryerista jäätelökoneeseen
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Papuhävikkiä
Amerikkalainen Baratza on äänekäs ja hankalasti muotoiltu mylly.
Melitta Calibra MEL22156
Valinnanvaraa ilman hienouksia
Melittan mylly toimii uskollisesti, mutta ei ole mikään keittiön kaunistus. Kahvin vahvuutta on helppo säätää.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Tyylikäs ja laadukas kahvimylly
Sagen monipuolinen kahvimylly on nelikiloinen järkäle, joka on täynnä mainioita rakenteellisia ratkaisuja – joista useimmat toimivat loistavasti.
Wilfa Aroma CGWS-130B
Melkein huipputulokset
Wilfa Svart Aroma jauhaa täydellisesti, mutta tekee paljon sotkua.
Wilfa Uniform WSFBS-200B
Itsenäinen mylly
Wilfan kahvimyllyjen huippua edustava Uniform WSFBS-200B ottaa ohjaimet eikä jätä juuri tilaa käyttäjän toiveille.