Ninja on SharkNinjan keittiökonemerkki, joka tunnetaan etenkin airfryereistään. Pitkään merkkiä on ollut saatavilla meillä Pohjoismaissa vain verkosta, mutta tänä vuonna Ninja on lähtenyt valloittamaan Eurooppaa myös kivijalkakauppojen kautta. Mallistoon kuuluu kaikkea grilleistä monitoimilaitteisiin ja jäätelökoneisiin. Valmistajan airfryereista kahden korin mallit lienevät tunnetuimpia. Mutta Foodi FlexDrawer taitaa olla niitäkin parempi ratkaisu.
Rakenne ja huoltaminen
Ninjan kone on vertailun levein osaksi valtavan kahvansa ansiosta. Laite ei kuitenkaan ole yhtä syvä kuin monet muut, mikä tasoittaa tilannetta. Cosorin ja Wilfan tapaan kyseessä on yhdellä isolla korilla ja välijakajalla varustettu malli, ja kuten Cosorillakin, väliseinä jakaa korin kahdeksi täysin erilliseksi kammioksi. Laite tuntuu vankkarakenteiselta, ja korikin on hieman vahvempaa materiaalia kuin kilpailijoilla.
Käyttöoppaassa neuvotaan pyyhkimään kone nihkeällä liinalla. Korin, ritilät ja jakajan voi kuitenkin pestä koneessa. Lämpövastusten putsaamisesta ei ole mainintaa. Jos on ikinä käyttänyt airfryeriä, tietää, että vastuksiin roiskuu kaikenlaista. En näe, miksei tässäkin voisi käyttää tiskiharjaa vastusten putsaamiseen, joten niin myös tein eikä mitään ikävää sattunut.
Käyttö
Toisin kuin vertailun muiden koneet, Foodi FlexDrawer ei luota kosketusnäyttöön. Sen sijaan laitteessa on siistit retronapit sekä pieni näyttö. Nappeja on kosketusnäyttöä helpompi käyttää etenkin kokkaamisesta tahmaantuneilla tai märillä sormilla. Kuten Cosorilla, ei Ninjallakaan ole valmisohjelmia eri ruoka-aineille, vaan laitteesta valitaan ruuanlaittotapa ja sen jälkeen säädetään arvot itse. Se on mielestäni valmisohjelmia parempi ratkaisu. Kokkaustyyleistä tarjolla ovat Max Crisp, Air fry, Roast (uuni), Bake (leivonta), Reheat (lämmitys), Dehydrate (kuivaaminen) ja Prove.
Ohjeet, jotka ovat saatavilla pohjoismaisilla kielillä, ovat yksityiskohtaiset ja selittävät selkeästi, miten eri ohjelmia tulisi käyttää. Pika-aloitusoppaasta näkee tärkeimmät toiminnot sekä taulukot eri ruokien valmistukseen. Muutama reseptikin löytyy, tosin ne ovat vain englanniksi.
Ruuanlaitto
Air fry -asetuksen perustila on 200 astetta ja 20 minuuttia, mutta arvot voi vaihtaa nopeasti. Lämmityksen aikana kammioiden välillä on 30 asteen ero, mikä on vähän huolestuttavaa. Toinen kori pääsee 180 asteeseen 3 minuutissa ja 21 sekunnissa, jonka jälkeen lämpötila jää pyörimään 175 ja 180 asteen väliin. Ensimmäinen kori taas saavuttaa 170 asteen lämmön keskinkertaisessa 4 minuutin ja 10 sekunnin ajassa, ja pitää lämmön sitten samana. Ei mikään katastrofi, mutta outoa silti, että koreissa on näin paljon eroa. Käytännössä laite kuitenkin toimii hyvin ja kaikki onnistui hyvin pekonista munaruokiin ja makkaroista gratiineihin.
Yhteenveto
Ninja Foodi FlexDrawer tuntuu kunnolliselta amerikkalaiselta tuotteelta. Metalli on erityisen paksua eikä laitteessa ole hähmäisiä hipaisukytkimiä. Niiden sijaan käytössä on iso ohjauspyörä ja kunnon napit. Kone ei ehkä näytä siksi kovin hightechiltä, mutta kun yrittää märin sormin tehdä valintoja, fyysisiä nappuloita alkaakin arvostaa. Käytännöllisesti koneesta valitaan kypsennystapa valmisohjelman sijaan. Hyvä ja luotettava airfryer!
Myös tässä testissä
OBH Nordica Dual Easy Fry & Grill XL
Tuplasti koreja, tuplasti ongelmia
Dual Easy Fry & Grill olisi voinut olla loistava, mutta kummallisten valintojen vuoksi se on lähinnä turhauttava.
Philips 3000 Series Dualbasket NA352/04
Melkein mitalisijoilla
Kaiken kaikkiaan Philipsin airfryer on erinomainen, mutta muotoilunsa puolesta se ei sovi kaikille.
Cosori Dual Blaze TwinFry
Käytännöllinen ja luotettava
Cosorin iso ja joustava airfryer on suurimmaksi osaksi oiva laite.
Wilfa Dual Zone AF-2X50DUAL
Tilava mutta epäluotettava
Wilfan airfryerin lukuisat pikkuviat laskevat kokonaisvaikutelmaa.