Kun RHA lähtee tekemään huippumallia, se tekee sen tosissaan. Johdot edustavat järeintä luokkaa, ja liitäntää varten löytyy niin pieni kuin suurikin liitin, tai sitten voi käyttää mini-XLR-johtoa ja yhdistää kuulokkeet vahvistimeen, kuten RHA:n omaan Dacamp L1:een. Itse asiassa vahvistin on välttämättömyys, sillä kuulokkeet ovat liian raskaat kännykän tai tavallisella vahvistinteholla varustetun soittimen kanssa käytettäväksi.
Tästä on syyttäminen tai kiittäminen kaiutinrakennetta. Dynaamisen keskirekisteri/bassoelementin lisäksi kuulokkeissa on peräti 8 kHz:iin yltävä diskanttielementti, joka koostuu kolmesta osasta: takaosa on hopeaa, keskiosa keramiikka ja etuosa sinkkiä. Elementti saa virtansa sähkösignaaleista, jotka lähetetään hopeasta ei-johtavaan keramiikkaan, mikä aiheuttaa sinkkikalvon värähtelyn ja sitä kautta ääniaaltojen tuottamisen. Teknologian sanotaat tuottavan ylivoimaisesti korkeat taajuudet, mutta se myös vaatii paljon virtaa ja tehoja vahvistimelta.
Tyynyjä tulee peräti 12 paria, joista löytyy muotoja ja kokoja varmasti kaikkien tarpeisiin. Joustavat tyynyt pitävät huolen siitä, että napit pysyvät hyvin korvissa.
Äänenlaatu
Kokeilin kuulokkeita ensin ilman vahvistinta, ja lupaus pitää kyllä paikkansa: pelkkään kännykkään yhdistettynä CL1 kuulostaa elottomalta, kesyltä ja lattealta. RHA:n vahvistimen kanssa soundi syttyy eloon. Hyvälaatuiset äänitykset tarjoilevat erittäin neutraalit bassot ja selkeän keskirekisterin. Flyygeli soi vaikuttavalla intensiteetillä ja klassinen musiikki ylipäätään saa vivahteita ja tukea, jota voisi kuvitella kuulevansa vasta suurista on-ear-kuulokkeista.
RHA-kuulokkeissa on kuitenkin yksi erikoinen piirre, nimittäin ylienerginen ylärekisteri. Valitsemalla sopivimmat tyynyt, jotka istuvat tiiviisti korvakäytävässä välttää osan ongelmasta, mutta diskantti on silti hyvin innokas. Vahvistimesta voi säätää diskanttia alemmas, mutta se ei onnistu koskaan korjaamaan aivan oikeaa taajuutta. Sama homma tasapainotetulla johdolla.
Loppujen lopuksihan kyse on makuasioista, mutta omiin korviini on olemassa parempiakin kuulokkeita, varsinkin kun huomioi vahvistimen pakollisuuden paketissa.
Johtopäätökset
RHA on vienyt CL1:n huipulle. Piezosähköinen diskanttielementti on yhtä kumma kuin kalliskin valinta, joka tekee kuulokkeet riippuvaisiksi vahvistimesta. Vahvistimen kanssa kuulokkeet toistavat tarkasti pienimmätkin vivahteet – emme hämmästy, jos joku entusiasti pystyy kertomaan, ovatko levyllä soivat kitarankielet yhden vai kolme päivää vanhat!
Vaikka basso- ja keskirekisteri ovatkin virheettömät, on diskantti meidän korviimme useimpien tyylilajien kanssa liian hyökkäävä. RHA CL1 on suhteessa hyvin kallis siihen nähden, mitä se tarjoaa.
Myös tässä testissä
Audiofly AF180
Täydellistä tasapainoa
Ensikohtaamisemme Audioflyn kanssa ei varmasti jää viimeiseksi. Soundi on täydellisen tasapainoinen.
ACS Evolve Studio Universal
Totuus tulee julki
ACS:n kuulokkeet paljastavat armotta äänitteen laadun – niin hyvässä kuin pahassa.
Sony XBA-N3AP
Paras basso
Sonyn kuulokkeet ovat testin edullisimmat, mutta sitä ei kyllä laadusta arvaisi.
AKG N40
Räätälöityä ääntä
N40 voi räätälöidä kolmen suodattimen avulla. Parhaimmillaan niiden soundi on erittäin erotteleva ja musikaalinen.