Tavalliselle musiikin kuuntelijalle ACS on melko tuntematon merkki, sillä se on keskittynyt tekemään ammattilaistason kuulokkeita lavalla käytettäväksi. Esimerkiksi U2:n, Black Sabbathin, Musen ja Travisin jäsenet käyttävät ACS:n kuulokkeita kuullakseen itsensä lavalla. Ja jos et oletkaan kuullut ACS:stä, olet saattanut kuulla sen sisusten valmistajasta, joka on Etymotic Research.
Evolve Studio -kuulokkeista on saatavilla kaksi versiota: tavallinen malli, jota testaamme nyt, sekä Custom-versio, joka valetaan oman korvakäytävän muodon mukaan. Jälkimmäinen vaatii muotin tekemistä omista korvista ja maksaa reilut 300 euroa. Tavalliselle käyttäjälle tästä ei ehkä ole liiemmälti iloa, mutta ammattimuusikoille se takaa, etteivät kuulokkeet tipahda lavalla kovassakaan menossa.
Evolven mukana tulee kuudet tyynyt kolmessa koossa. Tyynyt ovat korvakäytävää myötäilevää memory foamia. Johdossa ei ole mikrofonia eikä kauko-ohjainta, eikä johtoa voi vaihtaa. Hintaan kuuluu kätevä kuljetuskotelo, joka mahtuu taskuun.
Napit on merkitty heikosti L- ja R-merkein merkkaamaan oikeaa ja vasenta. Napit ovat kevyet, sillä nämä ovat testin ainoa malli, jossa ei ole pientä sankaa, vaan johdot tulevat suoraan kuulokenappeihin. Valmistajalla on tällä hetkellä työn alla uusi versio, jonka musta pinta saattaa olla testiversion läpinäkyvää houkuttelevampi. Jää nähtäväksi, ovatko merkinnät selkeämmät ja tuleeko niihin sanka.
Äänenlaatu
Ei jää epäselväksi, että nyt liikutaan ammattilais- ja studiotasolla. Soundi on nimittäin paljon kuivempi kuin Sony N3AP:llä ja AKG N40:llä. Elektropopin ja hiphopin bassot ovat laihemmat eikä ylärekisterissä ole samanlaista energiaa. Suurin osa musiikista kuulostaakin Evolve Studio melko tylsältä. Mutta jos mukaan liittää vahvistimen, kuten kannettavan RHA Dacamp L1:n, saa musiikki huomattavasti enemmän dynamiikkaa. Jazz, klassinen ja esimerkiksi Lambchopsin rauhallinen elektroalbumi FLOTUS vuodelta 2016 saavat mukavasti bassoa, kummallisella vokoder-efektillä kuorrutetun laulun ja runsaasti vivahteita ylä-ääniin. iPhone 6s Plussalla ei siis ehkä pääse parhaaseen tulokseen, mutta RHA-vahvistimella soundi paranee, ja vasta silloin tämänkaltaisten kuulokkeiden pointti tulee selväksi.
Johtopäätökset
ACS:n kuulokkeet paljastavat musiikin laadun armotta. Osa musiikista kuulostaa tylsältä ja lattealta etenkin keskirekisterissä. Kannettava vahvistin tuo musiikkiin lisä eloisuutta mutta tärkeintä on valita kuuntelulistalle musiikkia, jonka tuotannossa on jo alun perin kiinnitetty huomiota tasapainoon.
ACS onkin tarkoitettu lähinnä muusikoille ja ääniteknikoille, ja Evolve Studio on oiva valinta in-ear-monitorointiin lavalla. Lavalla paljon liikkuvat voivat teettää omaan korvaansa täydellisesti muovatut Custom-version kuulokkeet.
Myös tässä testissä
Audiofly AF180
Täydellistä tasapainoa
Ensikohtaamisemme Audioflyn kanssa ei varmasti jää viimeiseksi. Soundi on täydellisen tasapainoinen.
RHA CL1
Napakymppi
Kaikki RHA:n kuulokkeissa huokuu pyrkimystä täydellisyyteen, myös soundi. Se on johtanut myös kovaan hintaan.
Sony XBA-N3AP
Paras basso
Sonyn kuulokkeet ovat testin edullisimmat, mutta sitä ei kyllä laadusta arvaisi.
AKG N40
Räätälöityä ääntä
N40 voi räätälöidä kolmen suodattimen avulla. Parhaimmillaan niiden soundi on erittäin erotteleva ja musikaalinen.