Ezviz on kiinalainen yritys, jonka tuotteita löytyy todennäköisemmin verkkokaupoista kuin kivijalkamyymälöistä. Nyt testattava malli kuuluu merkin suosituimpiin, joten se on myös erään pohjoismaisen elektroniikkaliikkeen valikoimissa. Ezvizin valikoimiin kuuluu valvontakameroiden lisäksi robotti-imureita, älyvaloja, älypistorasioita ja ilmanpuhdistimia.
Käyttöönotto
Kuten kuvista näkyy, Ezvizin kamera poikkeaa muista testattavista, sillä se on pan/tilt-mallia eli sellainen, joita näkee julkisilla paikoilla ja joka voi kääntyä melkein 360 astetta epäilyttävää toimintaa seuratessaan. Tuotekuvia kannattaakin tutkia tarkkaan, jotta selviää, miten kamera asennettaan. Itse en tehnyt niin, enkä millään meinannut keksiä, mihin ruuvaisin kameran kiinni. Kamera nimittäin kiinnitetään ruuvattavaan telineeseen, mutta sattuneesta syystä välttelen väliaikaisesti testattavien tuotteiden ruuvailua seinilleni.
Käyttöönotto tapahtuu skannaamalla QR-koodi kamerasta ja seuraamalla jokseenkin monimutkaisia asennusohjeita. Ennen paikoilleen kiinnittämistä kamera pitää ladata, mikä valitettavasti tapahtuu mikro-USB-kaapelilla ja kestää siten erityisen pitkään. Ikävää, kun tietää, että kamera on kuitenkin aika ajoin otettava paikoiltaan latausta varten. Seinäkiinnike tuntuu sitä paitsi hyvin muoviselta ja heti kättelyssä laadultaan heikommalta kuin vertailun tunnetummilla merkeillä.
Käyttö
Kameranäkymässä voi laittaa mikrofonin päälle ja puhua kuvassa näkyvälle henkilölle. Kameraa voi kääntää, ottaa still-kuvia sekä laittaa sireenin päälle. Sovelluksessa ei ole hirveästi toimintoja, mutta käyttöliittymä tuntuu silti hutaistulta. Etsimäänsä on vaikea löytää eikä sovelluksen logiikka oikein aukea minulle. Etenkin automaattitoiminnot jäivät hämäriksi.
Hämmennystä aiheutti siis lähinnä se, etten onnistunut luomaan automaatiota siitä, että kamera menisi päälle poistuessani kotoa ja pois päältä palatessani kotiin. Kameran lisääminen Google Homeen onnistui kyllä, mutta sitäkään kautta en saanut geofencing-toimintoa päälle. Tämähän tarkoittaa sitä, ettei kameraa voi pitää sisätiloissa ollenkaan, ellei halua olla laittamassa kameraa manuaalisesti päälle ja pois useita kertoja päivässä. Muuten kamera hälyttäisi vartin välein ja kuluttaisi akun loppuun muutamassa päivässä muutaman kuukauden sijaan.
Videoiden kuvanlaatu
Valmistaja kehuskelee 2K-resoluutiolla ja lupailee tarkkoja yksityiskohtia, mutta olen vahvasti eri mieltä kuvan laadusta. Ihannetilanteessa kuva on melko terävä, mutta ei tarvita paljoakaan poikkeamaa, että laatu heikkenee. Kaikki liikkuva näyttää suttuiselta ja jos kameraa kääntää, koko kuva muuttuu puuroksi, josta ei saa selvää. Pimeässä Ezviz pärjää testin huonoiten infrapunakuvauksesta huolimatta, joten on pakko laittaa spottivalo päälle, jos jotain haluaa nähdä.
Kustannukset
Plussaa Ezvizille siitä, että videot voi tallentaa kameraan itseensä. Muistikorttia eikä maksullista pilvipalvelua ei tarvita. Pilvitallennus on tosin saatavilla, alkaen 40 dollaria per vuosi. Mutta kun kameran ostaa, ei yllättäviä muita kuluja tule.
Yhteenveto
Kukapa ei haluaisi ammattimaista valvontakameraa, joka tunnistaa tunkeilijan ja seuraa tätä herkeämättä kameraa kääntämällä. Ezviz lupaa kaiken tämän tavallisen kameran hinnalla, eikä maksullinen vuositilauskaan ole välttämätön! Todellisuudessa kuitenkin kameran laatu vaikuttaa heikolta, toimintoja puuttuu, sovellus on sekamelska ja videoiden kuvanlaatu on testin huonoin.
Myös tässä testissä
Ring Stick Up Cam Pro
Älykäs mutta kallis käyttää
Jos antautuu Ringin ekosysteemille, toimii kaikki loistavasti.
Arlo Essential 2K Outdoor
Hyvä kamera, mutta ikäviä lisäkuluja
Kameran alhainen hankintahinta miellyttää, mutta käyttö aiheuttaa lisäkustannuksia.
TP-Link Tapo C425
Fiksu ja helppokäyttöinen
Älykkäät ominaisuudet ja hyvä kuvanlaatu – ilman lisämaksullisia toimintoja! – tuovat valvontakameravertailun voiton TP-Linkille.
EufyCam 2 Pro S221
Valvontakamera säästöpakkaushintaan
Eufyn kamera on oiva valinta, jos on tarvetta hankkia monta kameraa - silloin kappalehinta jää pieneksi.