TCL erottuu markkinoilla positiivisesti edullisilla televisioillaan: kiinalaisvalmistajan aggressiivinen hinnoittelupolitiikka tekee siitä kiintoisan haastajan jopa Samsungin ja LG:n kaltaisille vakiintuneille merkeille.
Melko tuore QLED760-sarja tarjoaa Google TV:n, laajan tuen eri formaateille ja useita ajankohtaisia peliominaisuuksia. TCL eroaa muista testin osallistujista huomattavasti edullisemmalla hinnallaan. Olemme silti ottaneet sen mukaan, silti onkin kiinnostavaa verrata, miten edullisempi malli pärjää premium-televisioita vastaan.
TCL QLED760
TCL:n muotoilu on yksinkertaista ja tv lepää kahden V-muotoisen jalan varassa. Jalkojen väliin jää hyvin tilaa soundbarille. Käyttöjärjestelmä on vanha tuttu Google TV, joka tarjoaa uusimmat suoratoistopalvelut ja on ajan tasalla tuoreimmista sovelluksista. Kaukosäädin on nykyaikainen Bluetooth-versio, jossa on myös puheohjaus Google Assistantin kautta sekä pikanäppäimet tärkeimmille toiminnoille.
Käyttö ja ominaisuudet
Etenkin liitännöistä huomaa, että kyseessä on halvemman luokan tv. TCL QLED760:ssa on vain kaksi HDMI-sisääntuloa, mikä on tänä päivänä todella vähän. Sisääntulopaikat loppuvat tässä nopeasti kesken (tosin kannattaa huomata, että tämä koskee vain 43-tuumaista versiota – isommissa 55- ja 65-tuumaisissa malleissa on kolme HDMI 2.1-liitäntää).
Testin kalliimmista malleista TCL eroaa myös virkistystaajuudellaan, joka on vain 60 Hz. Niinpä korkean virkistystaajuuden (HFR) nopeat pelit ja videot voi unohtaa. Eri formaateille on hyvä tuki, esimerkiksi Dolby Vision ja HDR10+ löytyvät, samoin kuin Dolby Atmos -ääni HDMI-ulostulon kautta.
TCL on lisännyt pari pelaamisen kannalta käytännöllistä ominaisuutta, kuten VRR:n ja Game Master -asetuksen, jonka viiveeksi mittasimme vaivaiset 13,7 millisekuntia.
Kuvanlaatu
TCL:n televisio perustuu QLED-värisuotimella ja suoralla taustavalaistuksella varustettuun 4K LCD-kuvapaneeliin, paikallista himmennystä ei ole. Hienoa OLED- tai MiniLED-tekniikkaa ei tässä siis ole, mutta yllätyimme silti iloisesti kuvanlaadusta.
Odotuksenmukaisesti kontrasti ja kirkkaus ovat tavanomaisempia kuin kalliimmissa malleissa. QLED760 ei yllä Samsung QN90B vahvaa kirkkauteen eikä LG OLED C2:n syvään mustaan. Kontrasti on kuitenkin yllättävän hyvä ja antaa riittävän toimivaa painetta useimpiin peleihin.
TCL:n kuva on terävä ja värikäs, ja peliasetus tuntuu nopealta ilman kohinaa tai välkkymistä. Terävyys on erinomaista ja liikkeiden pehmennys tehokasta. QLED760:n katselukulmakin on LCD-mallille harvinaisen hyvä, joten värit säilyvät hyvin sivulta katsottaessakin. Yleisesti ottaen TCL tarjoaa oikein hyvää kuvaa hintaansa nähden.
Äänenlaatu
QLED760 on varustettu Onkyon melko simppelillä stereokaiutinjärjestelmällä, jossa ei ole subwooferia tai muutakaan ylimääräistä. Ääni on kuitenkin ihan hyvä. Puhe toistuu selkeästi ja volyymin saa kovallekin sen säröilemättä.
Siitä huolimatta kannattaa televisioon kytkeä soundbar – tosin pitää muistaa, että silloin jää enää yksi HDMI vapaaksi!
Yhteenveto: TCL QLED760
TCL QLED760 on testin edullisin televisio ja on hintansa vuoksi oikeastaan hankala verrattava peliympäristössä. Kontrasti on keskinkertainen eikä verrattavissa OLED- ja MiniLED-malleihin. Mutta jos pärjää kahdella sisääntulolla ja vähän vähemmän hienoilla peliominaisuuksilla, on TCL edullinen vaihtoehto, jonka kuvanlaatu toimii hyvin kaikkeen. Ehdottomasti hyvä ostos!
Myös tässä testissä
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Hyvän kontrastin nopea tv
Hyvä kirkkaus, matala viive ja liitäntävaihtoehdot tekevät Samsung QN90B:stä kiinnostavan mallin pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen.
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Kompakti ja loistava yleis-tv
Panasonic TX-42LZ980E on mahtava valinta niin pelaamiseen kuin tavalliseen televisionkatseluunkin.
LG OLED C2 (OLED42C2LA)
Täydellinen peli-tv
Pelaaja saa istua valmiiseen pöytään LG OLED C2:n kanssa, sillä tämä tv toimii täydellisesti kaikenlaisten pelien kanssa.
Sony A90K (XR-42A90K)
Televisio PlayStation 5:lle
Sonyn kompakti OLED tarjoaa erinomaista kuvaa ja ääntä, mutta ruutu saisi olla nopeampikin.