Houkuttaako elokuvien katsominen jättikokoisena kotioloissa? Suuret televisiot ovat nykyään huomattavasti edullisempia kuin vielä muutama vuosi siten, ja ne tarjoavat yleensä hyvää kuvanlaatua huolimatta siitä, onko huone pimennetty vai ei. Kotiteatteriprojektori taas tarjoaa upeaa kuvaa, kunhan käytössä on täysin pimennetty kotiteatterihuone. Valaistuun olohuoneeseen sellaista on turha havitella. Mitä siis tehdä, jos tilaa tai mahdollisuutta valtavan seinä-tv:n asentamiseen ei ole? Ratkaisu voisi olla lähiprojektori eli UST-projektori (Ultra Short Throw). Sellaisen voi asentaa vain senttimetrien päähän seinästä ja silti heijastaa seinälle jopa 120-tuumaisen kuvan.
Otimme vertailuun markkinoiden neljä kuuminta UST-mallia: Epson EH-LS650, Samsung The Premiere 9 (LP-9UD), BenQ V5010i ja AWOL Vision LTV 2500. Niiden hinnat vaihtelevat noin 3 000 ja 6 000 euron välillä, joten valinnanvaraa riittää. Tarjoavatko kalleimmat mallit parempaa kuvanlaatua? Voiko UST-projektori korvata television olohuoneessa?
4K Ultra HD
Kaikki testin projektorit tukevat 4K Ultra HD -resoluutiota, mutta yksikään ei ole niin sanottu natiivi 4K-projektori. Mallit käyttävät Full HD -paneelia (1920 x 1080), jossa pikselit siirtyvät salamavauhtia edestakaisin luodakseen vaikutelman 4K-resoluution kuvasta. Tekniikkaa kutsutaan pikselinsiirroksi, ja se on huomattavasti edullisempi ratkaisu kuin aito 4K-paneeli.
Lyhyen heijastusetäisyydet edut
UST-projektoreilla on paljon etuja perinteisiin projektoreihin ja televisioihin verrattuna. Ensinnäkin ne luovat valtavan kuvan viemättä juuri lainkaan tilaa. UST-projektorin voi sijoittaa tasolle kuvan alle, joten kattoon ei tarvitse porailla reikiä tai keksiä projektorille paikkaa keskeltä huonetta. Täydellinen ratkaisu pieniin huoneisiin ja paikkoihin, joissa halutaan välttyä pysyviltä asennuksilta, siis!
UST-projektorit ovat täydellisiä viihdelaitteita itsessään: kaikki testin mallit on varustettu sisäänrakennetulla äly-tv:llä ja kaiuttimilla, joten ulkoisia suoratoistolaitteita tai äänijärjestelmiä ei teoriassa tarvita. Houkutteleva all-in-one-ratkaisu tilanteisiin, joihin kaivataan yksinkertaista ja tyylikästä tekniikkaa.
Testissä tosin ilmeni, että äänenlaatu ja älytoimintojen hyödyllisyys vaihtelee kovasti mallien välillä. Osa tarjoaa yllättävän hyvää ääntä ja saumatonta striimausta, kun taas osa onnistuu vähän heikommin.
Nirsoimmat kotiteatteriharrastajat haluavat tietysti varustaa tilansa kunnon äänijärjestelmällä, mutta monen arkikäyttöön projektorin sisäänrakennetut kaiuttimet voivat hyvinkin riittää. Niinpä UST-projektori on kiintoisa vaihtoehto perinteiselle televisiolle.
Miinukset
UST-projektoreissa on myös haittapuolensa. Ne ovat perinteistä televisiota herkempiä ympäristön valaistukselle, joten päivänvaloon ne eivät ole ihanteellinen valinta. Kuvanlaatu vaihtelee mallista riippuen etenkin kontrastin ja värintoiston osalta.
Hintakin on yksi tekijä valintaa tehdessä. Osa malleista on melko kohtuuhintaisia, mutta kalleimmat UST-projektorit maksavat enemmän kuin highend-luokan OLED-televisiot. Ja parhaan mahdollisen kuvanlaadun vuoksi kannattaa panostaa myös kunnolliseen valkokankaaseen, mikä nostaa kokonaishintaa.
Testistä
Tässä testissä arvioimme etenkin kuvanlaatua, helppokäyttöisyyttä, toimintoja ja hinta-laatusuhdetta. Vertasimme projektoreita vierekkäin sekä valoisassa huoneessa ja ALR-kankaalla sekä pimeässä kotiteatterissa perinteisemmän valkokankaan kanssa. Olemme myös verranneet, miten projektorit pärjäävät televisioita vastaan sekä päivänvalossa että pimennetyssä tilassa.
Testin tarkoitus on löytää parhaan kokemuksen tarjoava projektori sekä kartoittaa, onko UST-tekniikka ylipäätään valmis suuren yleisön käyttöön. Ovatko UST-projektorit tulevaisuuden televisioita, vai onko tekniikalla vielä lastentauteja voitettavanaan?
Kolmoislaser
Testissä on vahvoilla jännittävä tekniikka: neljästä testatusta mallista kolme (Samsung, BenQ ja AWOL) hyödyntää kolmoislaseria DLP:n kanssa. Tekniikassa kuva luodaan erillisillä punaisella, vihreällä ja sinisellä laserilla, mistä on monia hyötyjä perinteiseen projektoritekniikkaan verrattuna. Kolmoislaserin ansiosta värikirjo on laajempi, joten värintoistonkin pitäisi olla eläväisempää ja tarkempaa. Valmistajien mukaan myös valoteho ja kontrasti ovat parempia, mikä on erityinen etu UST-projektoreille, joita käytetään usein tavallisissa olohuoneissa pimeän kotiteatterin sijaan.
Sateenkaariefekti
Yllättävä tulos vertailussamme oli, että jopa kolmoislaserilla varustetuissa DLP-projektoreissa näkyy sateenkaariefektiä eli ilmiötä, jossa osa katsojista erottaa välähdyksiä punaisen, vihreän ja sinisen värin erottumisesta sateenkaarimaiseksi kuvioksi. Ilmiötä esiintyy etenkin korkean kontrastin kohtauksissa tai nopeissa silmänliikkeissä. Se johtuu siitä, että vaikka laserit onkin erikseen punaiselle, vihreälle ja siniselle valolle, käytetään silti vain yhtä DLP-sirua värien näyttämiseen nopeasti vuorotellen. LCD-tekniikkaan nojautuvassa Epsonin mallissa ei tätä ongelmaa ole lainkaan. Riippuu ihmisestä, kuinka herkästi tätä ilmiötä havaitsee, joten suosittelemme aina koekatsomaan projektorin kuvaa ennen ostopäätöstä.
Epsonin mallin eroaa muista tekniikallaan, jossa käytössä on vain yksi laservalo yhdistettynä LCD-tekniikkaan. Valinnan etuja ovat halvempi hinta ja parempi hinta-laatusuhde. Pääsemme nyt siis vertaamaan suoraan eri tekniikkojen hyviä ja huonoja puolia!
Suosittelemme ALR-kangasta
UST-projektorin ihanteellisen toiminnan kannalta heijastuspinta on tärkeässä roolissa. Kuvan voi heijastaa suoraan valkoiselle seinälle, ja sitä kannattaa toki kokeilla ennen investoimista valkokankaaseen.
Suosittelemme kuitenkin ennen pitkää hankkimaan ALR-kankaan (Ambient Light Rejecting), jos projektoria on oikeasti tarkoitus käyttää television sijasta. ALR-kankaan pintastruktuuri heijastaa projektorista tulevaa valoa takaisin kohti katsojaa samalla, kun se imee muista kulmista tulevaa valoa. Kun huoneen valaistus ei pääsee valaisemaan kangasta, ovat kontrasti ja musta paljon parempia.
Hyvä ALR-valkokangas voi kääntää keskinkertaisen kuvanlaadun erinomaiseksi, ja tavallisessa kotikäytössä on melkeinpä välttämätön, jotta UST-projektorista saa parhaan mahdollisen hyödyn irti. Ilman sopivaa valkokangasta voi tulla maksaneeksi kuvanlaadusta, josta ei pääsekään sitten nauttimaan.
100-tuumaisten ALR-valkokankaiden hinnat alkavat noin 1 000 eurosta, ja moottoroidut kankaat maksavat toki enemmän.
AWOL Vision LTV-2500
Hailakat värit
Awol Vision LTV 2500 lupaa paljon – tarjolla on muiden muassa kolmoislaser ja Dolby Vision. Äänipuolellakin on pientä ekstraa.
BenQ V5010i
Vaikuttavan eläväistä kuvaa
BenQ V5010i tarjoaa upeaa kuvanlaatua, tarkkaa värintoistoa ja hyvää kontrastia. Erinomainen valinta olohuoneeseen!
Samsung The Premiere 9 (SP-LPU9D)
Fiksu projektori olohuoneeseen
Älykkäät ominaisuudet, hyvä valoteho ja käyttäjäystävällinen design tekevät Samsung The Premiere 9:stä yhden markkinoiden käyttökelpoisimmista UST-projektoreista.
Epson EH-LS650B
Tyylikästä kuvaa kohtuuhintaan
Epsonin projektori tarjoaa valovoimaista kuvaa hyvään hintaan.