LG:n tämän vuoden uusi C1-sarja ottaa paikan viime vuoden suositulta CX-sarjalta. Muotoilun puolesta se on lähes prikulleen kuten edeltäjänsä, mutta sisäpuolelta löytyy muutamia parannuksia, kuten päivitetty OLED-paneeli ja uusi videoprosessori. Uutta tänä vuonna on myös kokovaihtoehtojen laajuus: C1 on saatavilla 48-tuumaisesta 83-tuumaiseen!
Käyttö ja ominaisuudet
Vuoden 2021 LG-televisioissa on WebOS-käyttöjärjestelmän uusi versio 6.0 sekä uusi kaukosäädin. Päävalikko on saanut kunnon kasvojenkohotuksen ja se näyttää aivan erilaiselta kuin ennen. Edelleen se on nopea ja intuitiivinen käyttää.
LG on pitkään hallinnut alan liitäntämestarin titteliä, ja C1 ei tee poikkeusta sen suhteen: televisiossa on peräti neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa ja sen myötä oiva näyttö uusien PS5 ja Xbox Series X -pelikonsolien pariksi. 4K-resoluution kuva toistuu nopeudella 120 kuvaa sekunnissa, joten uudetkin pelit toistuvat tökkimättä. Pelaajia hellitään myös erityisellä Game Optimizer -valikolla. Mutta nyt keskitytään urheiluun!
Kuvanlaatu
OLED-mallit tunnetaan erittäin hyvästä kuvanlaadustaan, jonka ansiosta etenkin elokuvien, sarjojen ja muun iltaviihteen katselu on varsin mukaansa tempaavaa. Kontrastin ja mustan värin laatu antavat hyvän syvyysvaikutelman kuvaan. Mutta miten tämä kaikki toimii urheilua katsoessa? Kävi ilmi, että oikein loisteliaasti!
Ensinnäkin LG C1 on varustettu kaikilla OLEDin tutuilla eduilla: valo jakautuu tasaisesti kuva-alalle, ja koska erillistä taustavaloa ei ole, jäävät myös ärsyttävät varjostukset pois, mikä joskus vaivaa LCD-televisioita. LG:n malli toistaa jalkapallo-ottelun vaivatta ilman havaittavia epätasaisuuksia. Kuva on erittäin puhdas ja terävä.
Myös katselukulma on erinomainen, eivätkä värisävyt vääristy, vaikka televisiota katsoisi vähän sivummaltakin. Urheilulähetysten suhteen tämä on iso etu, kun koko perhe tai kaveriporukka kerääntyy sohvalle seuraamaan matsia tai kilpailua.
OLED65C1-televisiossa on urheilulle myös oma kuva-asetuksensa, joka korostaa kontrastia, värejä ja kirkkautta. Tällä asetuksella kuva ei ole väreiltään varsinaisesti korrekti, mutta eläväinen ja hieno kuitenkin. Elokuvia ja sarjoja kannattaa katsoa hillitymmällä elokuva-asetuksella.
LG tarjoaa erittäin sulavaliikkeistä kuvaa. Vaikuttaa siltä, että kuvankäsittelyä on onnistuttu parantamaan edeltävän sukupolven versiosta. Vauhdikkaimmatkin hyökkäykset toistuvat terävästi ja tarkasti. Edellä mainitun mainion kontrastin ja terävyyden lisäksi kuva on melkein pelottavan elävän näköinen – melkein kuin saisi palan stadionia omaan olohuoneeseensa!
Mahtavan kirkas kuva
OLED-televisioiden kirkkaus on yleensä vaimeampi kuin LCD-malleilla, minkä vuoksi niiden katselu on parhaimmillaan illalla tai pimennetyssä tilassa. Uusi LG C1 kuitenkin yllättää kirkkaudellaan ja sopii hyvin katsottavaksi myös valoisassa olohuoneessa. Kuva ei ole yhtä intensiivinen kuin Samsungin uudessa MiniLEDissä, mutta kunhan välttää aivan suoraa auringonpaistetta ja sijoittaa television fiksusti ikkunoihin nähden, on kuva loistava.
Äänenlaatu
Kuvanlaadun vahvuuteen nähden LG:n ääni on varsin lattea ja luonteeltaan terävä. Puhe erottuu selvästi mutta käy pidemmän päälle rasittavaksi ainakin, jos haluaa nostaa volyymia. Esimerkiksi Samsungin ääni on täyteläisempi ja tasapainoisempi.
Johtopäätökset
LG OLED C1 maksaa enemmän kuin testin muut verrokit, mutta jos on kuvanlaadusta tarkka, voi lisäinvestointi olla aivan perusteltu. C1:n kuvanlaatu on loistava, olipa ruudulla sitten urheilua, elokuvia tai pelejä. Etenkin liikkeentoiston pehmeys ja yllättävän hyvä kirkkaus tekevät vaikutuksen, ja niiden ansiosta malli onkin täydellinen jalkapallon – ja toimintaelokuvien – katseluun!
Myös tässä testissä
Sony X90J (XR-65X90J)
Luotettava kenttäpelaaja
Sonyn television kuvankäsittely tekee nopeasti liikkuvan kuvan katsomisesta upean kokemuksen.
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Maalintekijänä MiniLED
Vahva kirkkaus, loistava kontrasti ja sulavat liikkeet tekevät Samsung QN85A:sta erinomaisen valinnan niin urheilun kuin muunkin viihteen katsomiseen.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Panasonic liittyy Android-joukkueeseen
Panasonic tunnetaan hyvästä hinta-kuvanlaatusuhteeseen, ja nyt valmistaja tuo markkinoille myös ensimmäisen Android-televisiomallinsa!