[Tämä testi on julkaistu ensi kerran jalkapallon EM-kisojen alla kesäkuussa 2021, mutta on edelleen ajankohtainen Tokion olympialaisia ajatellen – toim. huom.]
Harva asia elämässä vetää vertoja sille, kun saa osallistua katsojana isoon urheilutapahtumaan. Tunnelma yleisössä varsinkin, kun joku tekee maalin tai lyö vanhan ennätyksen, on aivan omanlaisensa kokemus. Ja varsinkin silloin, kun oma joukkue tai urheilija voittaa!
Stadiontunnelmaa on hankala luoda kotisohvalle, mutta tekniikan avulla pääsemme koko ajan lähemmäksi aitoa elämystä. Kymmenet pelaajia seuraavat kamerat ja mikrofonit tuovat tapahtumat lähelle kotikatsojaa, ja tuntuu melkein kuin olisi paikan päällä, varsinkin jos jakaa hetken perheen ja ystävien kanssa. Mutta tilanne vaatii tietysti kunnollisen kuvan- ja äänenlaadun!
Koko ratkaisee
Jalkapallo ja muu nopeatempoinen sisältö vaatii televisiolta paljon, ja urheilu onkin itse asiassa vaativinta sisältöä, jota on hankalinta toistaa ”oikein”. Kun suuri osa kuvasta on vihreää kenttää, on helppo erottaa taustaa vasten erilaista kohinaa, eivätkä kaikki televisiot pysy yhtä hyvin mukana nopeissa liikkeissä.
Millainen sitten on hyvä sporttitelevisio? Ensinnäkin koko on tärkeä: mielellään 65 tuumaa tai isompi, jotta koko jengi saa sohvalta hyvän käsityksen kisan tapahtumista. Kuvan pitäisi olla terävä ja kontrastin hyvä, jotta pienetkään liikkeet eivät huku kohinaan. Vahva, selkeä ja vivahteikas värintoisto on isossa roolissa eläväisen elämyksen luomisessa.
Liikkeiden toiston pitää ehdottomasti olla pehmeää. Nopeat panoraamakuvaukset saavat kuvan helposti pätkimään ja tekevät kuvasta joskus melko epätasaisen. Kalliimmissa televisioissa on yleensä paremmat videoprosessorit, jotka siloittavat kuvaa tekemättä siitä kuitenkaan epäselvää puuroa.
Ei siis kannata ostaa mahdollisimman isoa televisiota mahdollisimman halvalla, vaan oikeasti panostaa kuvanlaatuun, jos urheilua katselee vähäänkään enemmän!
Testistä
Tässä testissä tarkastelemme lähemmin kiinnostavia premium-luokan 65-tuumaisia malleja elil noin 1 500-3 000 euron hintahaarukassa. Valitsimme mallit vuoden 2021 mallistoista ja perustimme valinnat siihen, minkä mallien edeltäjät pärjäsivät hyvin viime vuoden testeissä. Kelpuutamme kisaan vain parhaista parhaimmat!
Tuttuun tapaan painotimme testissä eniten kuvanlaatua, mutta kiinnitimme huomioita myös ääneen ja käytön helppouteen. Ja koska kyseessä on urheilupainotteinen testi, syynäsimme erityisen tarkasti värin- ja liikkeidentoiston sekä kuvankäsittelyn. Kontrastia ja mustan syvyyttä toki unohtamatta, sillä niiden laatu taas ovat äärimmäisen tärkeää elokuvien ja sarjojen katselussa.
Ilmoitetut hinnat ovat suositushintoja ja todelliset hinnat vaihtelevat kesän mittaan – muista aina tarkistaa paras hinta Hintaoppaan kaltaisilta vertailusivustoilta ennen ostopäätöksen tekemistä!
LG OLED C1 (OLED65C1)
Turnauksen paras pelaaja
OLED-televisiot ovat yleensäkin suosikkejamme elokuvien ja sarjojen katseluun, mutta testin maalikuningas LG C1 toimii loistavasti myös urheilun kanssa!
Sony X90J (XR-65X90J)
Luotettava kenttäpelaaja
Sonyn television kuvankäsittely tekee nopeasti liikkuvan kuvan katsomisesta upean kokemuksen.
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Maalintekijänä MiniLED
Vahva kirkkaus, loistava kontrasti ja sulavat liikkeet tekevät Samsung QN85A:sta erinomaisen valinnan niin urheilun kuin muunkin viihteen katsomiseen.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Panasonic liittyy Android-joukkueeseen
Panasonic tunnetaan hyvästä hinta-kuvanlaatusuhteeseen, ja nyt valmistaja tuo markkinoille myös ensimmäisen Android-televisiomallinsa!