Innobot RVC-D4000SL on erityisen jännittävä tuote, koska se edustaa Wilfalle aivan uutta tuotekategoriaa. Kokemuksesta olen oppinut, että näissä tilanteissa lastentaudit vaivaavat useimmiten kaikkia valmistajia. Lisävarusteissa Wilfa ei ole säästellyt, vaan pakkaukseen kuuluu vähän kaikkea, mukaan lukien fyysinen käyttöohje (myös suomeksi), joka ei tänä päivänä ole mikään itsestäänselvyys. Joidenkin mielestä paperinen opas on tietysti aivan turha, mutta ansaitsee se kuitenkin maininnan.
Skannaan QR-koodin ja lataan RVC Connect -sovelluksen. Sovelluskin on saatavilla kaikilla pohjoismaisilla kielillä, mistä iso plussa. Aiempi kokemukseni Wilfasta rajoittuu ilmanpuhdistimeen, jolloin käytössä oli Wilifi-sovellus. Se oli muistaakseni aika huonosti toteutettu, joten toivon todella, että tällä kertaa asiat ovat paremmin.
Robotin saa yhdistettyä sekä 2,4 GHz:n että 5 GHz:n verkkoon, mikä ei ole ihan tavallista. Idea on kuitenkin hyvä, kun miettii, miten paljon ihmisillä on nykyään laitteita kiinni langattomissa kotiverkoissaan. Ristin Innobot RVC-D4000SL:n Wilmaksi ja päästän sen tutkimaan paikkoja. Tutkimusretkeen ja asunnon kartoittamiseen menee 11 minuuttia.
RVC Connect -sovellus
Sovellus on, kuten todettua, itselleni uusi tuttavuus, ja odotetusti sen rakenteeseen ja logiikkaan tutustuminen vie hetken. RVC Connect on paljon selkeämpi kuin Wilifi, ja pienen opiskelun jälkeen olen mielestäni kartalla sen käytöstä.
Sovelluksessa voi luoda siivousaikatauluja eri huoneille sekä säätää siivousasetusta, imutehoa ja veden käyttöä. Kotiin voi piirtää virtuaalisia seiniä ja asettaa no-go- ja no-mop-alueita eli alueita, joihin robotilla ei ole asiaa imuroimaan tai moppaamaan. Asetan Wilman välttelemään mattoja sekä siivous- että moppausohjelmallaan, mikä tuntuu vähän samalta asialta kuin no-go-alueet.
Jos jostain syystä haluaa imuroida tai mopata vähemmän kuin koko kodin, voi sille luoda oman alueen. Käy ilmi, että Wilman ja minun käsitykset alueesta poikkeavat toisistaan. Määrittelen sovelluksessa haluamani alueen, ja sitten Wilma siivoaa sen ja vähän alueen ulkopuoleltakin ennen paluutaan ”kotiinsa”.
Imurointi
Wilma on tehokas imuri, joka etenee järjestelmällisesti. Ensin se käy läpi seinän vierukset ja alkaa sitten vasta imuroida keskilattiaa. Sekä minä että huonekaluni iloitsemme siitä, että Wilma on varsin varovainen. Se liikkuu varoen esteiden ohi eikä törmäile kalusteisiin läheskään niin usein kuin vertailun muut robotit. Wilmalla kestää 69 minuuttia imuroida 50 neliötä, mikä on vähän kauemmin kuin Iivarilla (Ecovacs) ja Roopella (Roborock).
Olohuoneen matto ei tuota haasteita Innobot RVC-D4000SL:lle, vaan imuri vaihtaa matolla automaattisesti turboasetukselle. Sen saa toki päälle sovelluksestakin.
Kynnykset osoittautuvat tämän testin akilleen kantapääksi. Vaikka asuntomme kynnykset ovat erittäin matalia, ei auta. Niiden siivoaminen on osoittautunut ylivoimaisen vaikeaksi robotti-imureille – niin myös Wilmalle.
Sen sijaan Wilma suoriutuu esimerkillisesti kissojen ruoka- ja vesikupeista. Jippii!
Moppaus
Olen sanonut sen ennenkin, mutta kertaus on opintojen äiti: robotti-imureiden lattianpesutoiminto ei vastaa ihmisen työnjälkeä. Paitsi jos on hyvin suurpiirteinen moppaaja. Imuri pikemminkin raikastaa lattiat kuin varsinaisesti pesee ne.
Wilma on varustettu vesisäiliöllä, jossa on värähtelevä moppauslevy. Se toimii ymmärrettävästi tehokkaampi kuin paikallaan pysyvä moppi. Vesisäiliö irrotetaan ja täytetään, jonka jälkeen moppausliina kostutetaan ja kiinnitetään paikoilleen. Toistelen itselleni, että tarkoitus on vain raikastaa lattiat eikä oikeasti pestä niitä, mutta yllätyn kuitenkin Wilman pesutuloksesta. Sovelluksesta voi valita, haluaako lattiat mopattavan s-kuviota vai y-kuviota käyttäen, joista jälkimmäisen pitäisi olla perusteellisempi.
Yhteenveto: Wilfa Innobot RVC-D4000SL
Odotukseni eivät olleet kovin korkealla Wilfa Innobot RVC-D4000SL:n suhteen, sillä kyseessä on valmistajalle uusi tuoteryhmä, mikä yleensä tarkoittaa puutteita suunnittelussa tai toteutuksessa. Wilfalla ei kuitenkaan ole mitään hävettävää. Lisävarusteiden runsas määrä, imuroinnin ja moppauksen hyvä työnjälki sekä taito oikeasti väistää esteitä tekevät Wilmasta ehdottomasti suosituksen arvoisen.
Myös tässä testissä
Ecovacs Deebot N10 Plus
Halvin
Automaattityhjennyksellä varustettu robotti-imuri alle viidensadan euron. Toimiiko se?
iRobot Roomba Combo i5+
Testin tyylikkäin
Paljon esillä olevan laitteen soisikin olevan tyylikäs, mutta robotti-imurin tärkein tehtävä on kuitenkin siivota.
Roborock Q Revo
Lähes huoltovapaa
Roborockia hemmotellaan ylistävillä arvioilla, mutta nyt se joutuu ryhmätestiin, jossa se on vertailun kallein – miten se pärjää muita vastaan?