LB Ääni & Kuvan toimitus on testannut useampia Roborockin robotti-imureita viime vuosina, ja Roborock S7 MaxV Ultra ja Roborock S8 Pro Ultra saivat erinomaiset arviot ja jälkimmäiselle myönsimme äskettäin Vuoden älykotituotteen tittelin kodinhoidon kategoriassa. Tarpeetonta kai sanoakaan, että odotukseni Roborock Q Revon suhteen ovat korkealla!
Latausasema on testin suurin, mutta siinä onkin kaksi vesisäiliötä, toinen puhtaalle ja toinen likaiselle. Ainoa pakkauksessa tuleva lisävaruste on ylimääräinen pölypussi – varustelu on siis melko niukkaa. Kun olen saanut robotin ja latausaseman paikoilleen, lataan Roborockin sovelluksen ja lisään sinne uuden ystäväni, jonka nimeän Roopeksi.
Sovellus
Miksi tyytyä yhteen, kun voi saada kaksi? Roopea voi ohjata joko Roborock- tai Xiaomi Hone -sovelluksella. Kuulostaa ehkä hämmentävältä, mutta Xiaomi siis omistaa Roborockin. Valitsen Roborock-sovelluksen yksinkertaisesti siitä syystä, että sillä on sama nimi kuin imurillakin ja se tuntuu loogiselta.
Lue myös: 4 herätysvaloa – Aurinko nousee makuuhuoneessa
Sovellus on helppokäyttöinen ja selkeä, ja jos jaksaa uhrata hetken aikaa uuteen siivousapuriinsa, saa käytön personoitua pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Voi valita esimeriksi erilaisten imutehojen välillä, kellonajat, milloin Roope saa siivota ja milloin ei, sekä miten varovainen se siivotessaan on.
Saan luotua imurille no-go-alueita, no-mop-alueita sekä vahingon sattuessa pyytää sitä siivoamaan tietyn pienemmän alueen. Jokaiselle huoneelle voi määrittää lattiatyypin, ja jos ei ole muuta tekemistä, voi joka huoneeseen sijoitella huonekalut. En ole ihan varma, miksi Roopelle pitäisi kertoa, että olohuoneessa on sohva ja makuuhuoneessa sänky. Roopenhan tarvitsee vain siivota lattiat, ei pedata sänkyä tai pöyhiä tyynyjä. Ehkäpä ne ovat tulossa seuraavan päivityksen myötä!
Pieni miinus siitä, että sovellus ei puhu pohjoismaisia kieliä.
Imurointi
Roope kuulemma havaitsee ja väistää lattialla olevat esteet, joten tavaroita ei pitäisi joutua noukkimaan lattialta. Vaikuttaa siltä, että havainnointikyky riippuu esineen koosta, sillä kissojen kupit oli työnnetty nurkkaan ensimmäisen siivouskierroksen päätteeksi. Imuri hyökkää myös pelotta tuolijalkojen kimppuun ja on yleisesti ottaen melko välinpitämätön.
Ensimmäisen siivouksen jälkeen tarkistan sovelluksesta kartan ja huomaan Roopen merkinneen kissojen kupit esteiksi. Seuraavalla kerralla Roope väistääkin kuppeja siististi ja jättää tuolinjalatkin rauhaan. Onpa fiksu!
Jos/kun robotti havaitsee mielestään ”vaarallisen” esteen – vaikkapa rappuset – se lähettää puhelimeen hälytyksen ja ehdottaa paikan rajattavaksi no-go-alueeksi. Koska kotonani ei ole portaita, en voi valitettavasti vahvistaa tämän toimivuutta.
Roborock Q Revo siivoaa nopeasti ja tehokkaasti ja imuroi jopa olohuoneen maton hyvin. Imuteho kasvaa automaattisesti, kun laite havaitsee olevansa matolla. Halutessaan imutehoa voi toki säätää sovelluksesta.
Olen huomannut, että kynnykset ovat robotti-imureiden pahin kompastuskivi. Vaikka Roope on suurimmaksi osaksi nerokas, eivät sen taidot riitä voittamaan likaa kynnyksellä.
Moppaus
Muiden vertailun imureiden tapaan Roope osaa myös mopata. Roborock Q Revo eroaa ryhmätestin muista laitteista siinä, että sen moppiliinat pyörivät 200 kierrosta minuutissa. Niinpä Roopen lattianpesua voi oikeasti kutsua lattianpesuksi eikä vain nihkeäpyyhinnäksi, kuten useimmissa tapauksissa, kun liina vain raahautuu imurin mukana pitkin lattiaa.
Lattioita pestessään Roope käy välillä itsekseen latausasemalla huuhtelemassa moppausliinat. Ihanaa!
Lue myös: Kenwood Titanium Chef Patissier XL – Enemmän leipoimista, vähemmän tiskaamista
Roborock ei vain huuhtele liinoja, vaan kuumentaa ne 45-asteisiksi, mikä pitää ne raikkaina ja vähentää hajuja. Mainoksen mukaan liinat myös kuivataan täysin, mutta siinä Roope ei kyllä onnistu.
Sovelluksesta voin valita, pitäisikö Roopen mopata nopeasti, tavallisesti, syväpuhdistaen vaiko hyvin hitaasti ja huolellisesti. Voin myös asettaa alueita, joilla en halua sen moppaavan. Mattoja ei tarvitse merkitä erikseen, sillä Roope tajuaa ne itsekin ja nostaa niiden kohdalla liinat ylös. Liinat tosin nousevat vain 7 mm, joten hyvin pörheät matot kannattaa ehkä merkitä no-mop-alueiksi.
Yhteenveto: Roborock Q Revo
Vaikka Roborock Q Revon onkin tällä kertaa tyydyttävä viiteen tähteen, on se erinomainen imuri. Roopen saa personoitua kunnolla, ja sitä oli ilo testata. Se on myös testin kallein imuri eikä sovellus ymmärrä suomea, mutta pyörivät ja itsekseen puhdistuvat mopit hakkaavat vertailun muut robotit lattioidenpesussa.
Ääni & Kuva kiteyttää
Pyörivät moppausliinat. Ei vaadi kovin paljon huoltoa. Ei suoriudu kynnyksistä kovin hyvin. Sovellus ei puhu pohjoismaisia kieliä.
Hinta: 900 €
Faktat
- Navigointi: Lidar
- Sovellus: Roborock tai Mi Home App
- Kamera: –
- Kauko-ohjaus: Sovelluksessa
- Imuteho: 5 500 Pa
- Moppaustoiminto: On
- Vesisäiliö: 5 l
- Latausaseman pölysäiliö: 2,7 l
- Automaattinen tyhjennys: Kyllä
- No-go-alueet: On
- Äänitaso: 69 dB
- Akunkesto: 180 min
- Latausaika: 6 h
- Mitat/paino: Ø 35 cm/8,4 kg
- Lataus/tyhjennystelakan mitat: 34 x 48,87 x 56,1 cm
- Älykotiyhteensopivuus: Siri, Alexa, Google Home
- Verkkosivusto: roborock.com