Puhelinten kameroiden parantuessa vuosi vuodelta ei välttämättä tule ajatelleeksi, että videosisältöjen luomisessa puhelimen sisäänrakennettu mikrofoni on yhä laadun pullonkaula. Ei siksi, että mikrofoni välttämättä olisi huono, vaan siksi, että mikin olisi hyvä olla lähempänä puhujaa.
Mutta siksipä markkinoilla on langattomia mikrofoneja, jotka saa napsautettua helposti vaatteeseen tai johonkin magneettiseen pintaan. Ääni lähetetään pieneen vastaanottimeen, joka yhdistetään kameraan tai puhelimeen joko digitaalisesti USB-C:n kautta tai analogisesti lyhyellä pakkaukseen kuuluvalla kaapelilla. Jos käytössä on järjestelmäkamera, vastaanottimen saa kiinnitettyä salamakenkään.
Hyvä ääni vahvistaa hyvää kuvaa – ja pelastaa huonon
Jos käyttää laadukasta kameraa, olipa se sitten varsinainen videokamera tai puhelin, vahvistaa hyvä mikrofoni sisältöä. Jos videoissa kuva sattuisikin olemaan rakeinen, voi kirkkaalla äänellä pelastaa paljon. Videon amatöörimäisyys tai ammattimaisuus on nimittäin suureksi osaksi äänenlaatukysymys.
Testasimme neljää langatonta mikrofonijärjestelmää, joilla on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Kaksi lähetintä ja yksi vastaanotin tekevät järjestelmistä käyttökelpoisia niin yksinpuhelulle kuin haastatteluihinkin. Kaikissa malleissa mukana tulee fiksu latauskotelo sisäänrakennetulla akulla, täyslangattomien kuulokkeiden latauskoteloiden tapaan.
Mikrofonien ääniprofiili on hyvin suunniteltu niin, että bassoäänet suodatetaan 100 Hz:stä ja siitä alaspäin. Sen ansiosta paitsi tuulimelu vähenee (kaikissa vertailun laitteissa on myös erillinen tuulisuojaus), myös laulu tai puhe sulautuu luonnollisemmin taustamusiikkiin kuulostamatta päälle liimatulta. Ei tarvitse olla mikään miksauksen ammattilainen, sillä nauhoitukset saa käytettyä juuri sellaisinaan ja ladattua suoraan YouTubeen tai TikTokiin.
Varmuuskopiointi turvana
Kolme testattua järjestelmää – Boya, DJI ja Sennheiser – on varustettu sisäisellä muistilla, joka tallentaa ääntä langattoman lähetyksen aikana. Niinpä käsillä on aina varmuuskopio äänityksestä, vaikka jokin langattomassa yhteydessä menisikin vikaan. Sennheiserilla tallennustilaa on eniten, 16 GB (28 tuntia), kun taas Boya ja DJI tarjoavat 8 GB kumpikin (14 tuntia). Saramonicista ominaisuus puuttuu kokonaan, mikä näkyy myös tuotteen halvemmassa hinnassa.
Kaikissa testin mikrofoneissa on turvallisuusraitatoiminto (Safety Track), joka tarjoaa tuplamonotallenteen heikentämällä toisen kanavan volyymia. DJI, Saramonic ja Sennheiser laskevat äänitasoa 6 dB:lla, kun taas Boya menee pidemmälle ja pudottaa sitä 12 dB:n verran. Tämä luo lisäsuojaa ylikuormitusta vastaan – esimerkiksi jos joku huutaa tai nauraa yllättäen. Silloin otetaan käyttöön vaimennettu kanava. Kannattaa pitää mielessä, että tämä vaatii hiukan lisätyötä jälkikäsittelyssä – mutta voi toisaalta pelastaa päivän.
Monipuoliset käyttömahdollisuudet
Vastaanottimissa on sekä USB-C että Lightning puhelinliitäntää varten, sekä 3,5-millinen analoginen audiokaapeli kameraa varten. Ne saa myös suoraan kannettavaan. Kaikki on helppoa plug-and-play-meininkiä, mitään erillisiä ohjelmistoja ei tarvita.
Viive on alle kymmenen millisekuntia – vähemmän kuin 60 fps:n videon jokaisen ruudun välillä. Järjestelmä ei tarjoa ammattimaista ääntä vain somejulkaisuihin, vaan sillä voi parantaa myös Teams-kokouksen tai Zoom-esitelmän laatua. Tai ehkä kaipaa hyvää ääntä haastattelua, tuotelanseerausta tai luentoa varten? Vahvojen magneettien ansiosta mikrofonin saa kiinni mihin tahansa metallipintaan vaikkapa puhujanpöntössä.
Ei sääsuojausta
Kannattaa pitää mielessä, ettei yksikään testin mikrofonijärjestelmistä ole IPX-suojausluokiteltu veden- ja pölynkestäväksi. On siis syytä olla erityisen varovainen sateessa tai pölyisissä paikoissa, vaikka laitteet toimivatkin hyvin useimmissa sisätiloissa ja kohtalaisen vaativissa ulkotilanteissakin.
Testistä
Mikrofoneja on testattu monoäänellä paidankaulukseen kiinnitettynä sekä sisällä että ulkona. Lisäksi niitä on käytetty laadukkaan kaiuttimen (Dynaudio Evoke 20) edessä, jossa ne ovat nauhoittaneet nais- ja mieslaulua. Näin eri mallien välisiä eroja äänenlaadussa on ollut helpompi havaita.
Mikrofonien kantamaa on testattu ulkona pienessä vastatuulessa. Vaikka tuuli ei sähkömagneettisiin signaaleihin vaikutakaan, olen huomannut, että äkilliset kovat äänet, kuten tuulimelu, voivat tuottaa haasteita ja heikentää signaalia.
Mikrofoneja on testattu myös yleisemmin ja tutustuttu mallien helppokäyttöisyyteen, toimintoihin sekä laatuvaikutelmaan.
DJI Mic 2
Täydellinen video- ja droonikuvaukseen
DJI Mic 2 tarjoaa premium-ääntä ammattimaisille sisällöntuottajille ja droonikuvaajille, jotka kaipaavat videoihinsa sitä jotakin.
Sennheiser Profile Wireless
Täydellinen työkalu sisällöntuottajille
Sennheiser Profile Wireless on mikrofonijärjestelmä erinomaista äänenlaatua ja fiksua designia arvostavalle – täydellinen valinta sisällöntuottajalle.
Saramonic Blink500 B2+
Halpaa ja helppoa äänitystä
Saramonic Blink500 B2+ tekee ammattitasoisten äänitysten tekemisestä helppoa, olipa sitten tubettaja, livestriimaaja tai muu sisällöntuottaja.
Boya Boyamic
Parasta vastinetta rahalle
Boya Boyamic tarjoaa sisäänrakennettua tallennustilaa ja pitkän kantaman – täydellinen mikrofonijärjestelmä niin vlogeihin kuin haastatteluihin.