Olisi liioiteltua väittää Epos Adapt 560 II -mallin olevan suurikin päivitys edellisen sukupolven malliin. Epos on parantanut istuvuutta vaihtamalla sankaan pehmeämmän kankaan ja uritetut tekonahkapäälliset kuppien pehmusteisiin aiempien sileiden tilalle. Minusta mukavuus ei merkittävästi ole parantunut, mutta se tosin ei ole kovin vaarallista, sillä mukavuus oli jo edeltäjässä kohdillaan.
Jonkin ajan kuluttua tunnen kuitenkin kuppien painavan korviani, ja niin käy vielä nopeammin, jos pidän silmälaseja. Silmälasien käyttäjien kannattaakin valita mieluiten korvien ympärille asettuva over-ear-malli korvalehtien päällä lepäävän on-ear-mallin sijaan.
Epos Adapt 560 II:n äänenlaatu
Musiikin äänenlaatu on hyvä. Basso on täyteläinen ja keskirekisteri läsnäoleva, joten laulu ja soittimet toistuvat suurempina. Sointi ei ole kaukana kalliimman Adapt 660:n soinnista, ja pakko sanoa, että olen kyllä vaikuttunut siitä, että äänenlaatu on näin hyvä näin edullisissa kuulokkeissa. Ainoa asia, mitä kaipaan, olisi hieman ilmavampi diskantti. Se olisi tuonut äänikuvaan enemmän vivahteita ja tilaa. Muuten sointi on identtinen aiemmin testaamamme edeltäjän, Adapt 560 -mallin kanssa.
Vastamelu toimii hyvin etenkin matalien taajuuksien häivyttämisessä. Eposin kuulokkeilla voi vaivatta nauttia musiikista ja muista sisällöistä melko meluisissakin ympäristöissä, kuten julkisessa liikenteessä ja kahviloissa. Korkeammat äänet eivät vaimene yhtä tehokkaasti, mutta yleisesti ottaen vastamelu on varsin toimivaa. Ei ihan samaa luokkaa kuin parhailla Sonyn ja Bosen musiikkikuulokkeilla, mutta Epos kisaa kyllä toiseksi parhaiden rinnalla.
Puheluiden äänenlaatu
Puheluissa äänenlaatu on aivan erinomaista laadukkaiden mikrofonien ja tehokkaan vastamelun ansiosta. Käyttäjä voi valita, paljonko haluaa oman äänensä kuuluvan ulkopuolelta (sidetone), ja puhe kuuluu vastaanottajalle puhtaasti ja kirkkaasti. Puhe erottuu hyvin silloinkin, kun kaiuttimista soi 70 dB:n kahvilasimulaatio. Mikrofonivarsi on käytännöllinen, sillä kuulokkeiden ei tarvitse käsitellä audiosignaalia yhtä vahvasti kuin kalliimmalla 660-mallilla – joka ei vaimennakaan melua yhtä hyvin kovassa hälyssä.
Keskinkertainen USB-adapteri
Mukana tulevan USB-adapterin tarkoitus on helpottaa kuulokkeiden yhdistämistä PC:seen ja Maciin. Se toimii, mutta on hyvin herkkä ympäristön langattomalle äänelle. Kytkin MacBookiini neljät kuulokkeet omilla USB-adaptereillaan, joista Epos kärsi eniten katkeiluista ja kohinasta. Näin kävi sekä 550- että 560-malleilla, joten epäilen syyn olevan pääosin adapterissa.
Tavallisella yhteydellä kaikki toimi hyvin, eikä puhelinta käyttäessä yhteydessä ollut minkäänlaisia ongelmia.
Yhteenveto
Jos kaipaa toimistoon kuulokkeita, jotka tekevät vähän kaikkea erinomaisesti, on Epos Adapt 560 parhaita ostoksia. Jos hakusessa on pienet, kevyet ja huomaamattomat sankakuulokkeet ensiluokkaisella äänellä sekä musiikin että puheluiden suhteen ja hinta-laatusuhde on erityisen tärkeä hankintakriteeri, niin Adapt 560 II -mallia parempaa on vaikea löytää.
Myös tässä testissä
Jabra Evolve2 65 Flex
Mukava, luotettava ja kevyt
Jabra Evolve2 65 Flex toimii kaikin puolin hyvin ja on ehdottomasti mukavimpia kokeilemiani kuulokemikrofoneja.
Poly Voyager Surround 80
Liian suuri, liian kallis
Poly Voyager Surround 80 on vankka ja hyvin varusteltu kuulokemikrofoni ammattimaiseen toimistokäyttöön, mutta kokonsa puolesta se ei oikein sovi toimiston ulkopuolelle mukaan otettavaksi.
Epos Adapt 660
Upeat kuulokkeet…ja ärsyttävät
Epos Adapt 660 istuu loistavasti ja kuulostaa niin puheluissa kuin musiikintoistossakin paremmalta kuin suurin osa muista. Mutta miinuspuoliakin on.