Pandemia muutti monen työtä pysyvästi. Kotitoimistoista ja hybridityöstä tuli uusi normaali, ja laadukkaista kuulokemikrofoneista monelle välttämätön työväline.
Hybridityöhön soveltuvat kuulokkeet ovat tärkeät keskittymisen ja kommunikaation kannalta, työskentelipä sitten kotona, toimistolla tai tien päällä. Kuulokemikrofoni mahdollistaa työskentelyn mistä tahansa niin, että videotapaamisissa ja puheluissa on aina kuitenkin kirkas ääni.
Puheluiden äänenlaadun tärkeydestä
Elämme aikaa, jossa videokokoukset ja puhelinkonferenssit ovat korvanneet monet fyysiset tapaamiset, joten etätapaamisten äänenlaatu on suuressa roolissa viestin välittymisessä. Vastamelu ja laadukkaat mikrofonit ovat välttämättömät, jotta vältytään taustakohinalta ja varmistetaan, että vastapuoli saa hyvin selvää omasta puheesta.
Hyvät työkuulokkeet ovat toki myös mukavat, jotta niitä jaksaa pitää päässä monta tuntia päivässä. Lisäksi käytettävyydessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka helppo kuulokkeita on kuljettaa paikasta toiseen: taittuvatko ne kokoon, onko niille tarjolla kestävä kuljetuskotelo, entä mikä on akunkesto? Kuulokkeiden on suoriuduttava monenlaisissa ympäristöissä ja melutasoissa aina kotitoimiston hiljaisuudesta äänekkääseen toimistoon.
Voiko työkuulokkeilla kuunnella musiikkia?
Moni ehkä pohtii, miksi ostaisi erikseen työkuulokkeet, jos kotoa jo löytyy mikrofoneilla varustetut vastamelukuulokkeet. Monelle peruskuulokkeet toki riittävätkin. Musiikin kuunteluun tarkoitetussa kuulokkeissa ei kuitenkaan samalla tavalla ole panostettu puheluiden äänenlaatuun, eikä niissä tietenkään ole esimerkiksi Microsoft Teams -yhteensopivia toimintoja. Työkuulokkeiden USB-adapterilla kuulokkeita on helppo käyttää PC:n ja Macin kanssa.
Niinpä moni onkin alkanut miettiä, olisiko järkevämpää hankkia vain yhdet työkuulokkeet ja käyttää niitä myös musiikin kuunteluun. Ja juuri siinä piilee tämän vertailun idea: tällä kertaa olemme nimittäin erityisesti painottaneet kuulokemikrofonien äänenlaatua musiikissa.
Testistä
Tässä vertailussa tutustumme neljään kuulokemikrofoniin, joiden mallinimet ovat Jabra Evolve2 65 Flex, Epos Adapt 560 II, Epos Adapt 660 AMC ja Poly Voyager Surround 80 UC. Niitä on kokeiltu puhelimen (iPhone 15 Pro Max) kanssa Bluetooth-yhteydellä ja kuulosteltu niin puheluiden kuin Tidalin kautta soitetun musiikin äänenlaatua. Lisäksi niitä on testattu uudemman MacBook Pro -kannettavan (16-tuumainen M3 Max) kanssa kuulokkeiden kanssa toimitettavaa USB-adapteria käyttäen.
Puheluiden laatua on testattu välisermein jaetussa toimistossa. Vastamelun testaamiseksi kuulokkeita käytettiin kahvilasimulaatiossa, eli soitimme JBL:n stereokaiuttimista 70 dB:n äänenvoimakkuudella hälinää ja kilinää. Kuulokkeita ei testattu ulkona, joten tuulimelun vaimentamiseen ei tällä kertaa voida ottaa kantaa.
Testin kuulokkeista arvioitiin äänenlaatua, istuvuutta, puheluiden äänenlaatua, akunkestoa sekä yleistä käytettävyyttä – mikä näistä neljästä taklaakaan parhaiten hybridityön haasteet?
Jabra Evolve2 65 Flex
Mukava, luotettava ja kevyt
Jabra Evolve2 65 Flex toimii kaikin puolin hyvin ja on ehdottomasti mukavimpia kokeilemiani kuulokemikrofoneja.
Epos Adapt 560 II
Toimiston tähtönen
Epos Adapt 560 on hinta-laatusuhteeltaan oiva valinta hybridityöhön.
Poly Voyager Surround 80
Liian suuri, liian kallis
Poly Voyager Surround 80 on vankka ja hyvin varusteltu kuulokemikrofoni ammattimaiseen toimistokäyttöön, mutta kokonsa puolesta se ei oikein sovi toimiston ulkopuolelle mukaan otettavaksi.
Epos Adapt 660
Upeat kuulokkeet…ja ärsyttävät
Epos Adapt 660 istuu loistavasti ja kuulostaa niin puheluissa kuin musiikintoistossakin paremmalta kuin suurin osa muista. Mutta miinuspuoliakin on.