Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 4 herätysvaloa

Aurinko nousee makuuhuoneessa

Kaamos on pian täällä, mutta herätysvalo auttaa aloittamaan aamut lempeämmin valon ja äänen avulla. Testasimme neljä herätysvaloa, joista etenkin yksi teki vaikutuksen.

/ 23.10.2023 - 10:30
4 herätysvaloa

Asiantuntijat ovat yksimielisiä: uni on tärkeää. Meillä Pohjolassa luulisi nukkumisen olevan talvella helppoa, kun pimeäähän tulee jo ennen päivällistä.

Valitettavasti monelle herääminen talviaamuisin tuottaa kuitenkin tuskaa – usein siksi, että jo nukahtaminen on vaikeaa. Sininen valo lykkää nukahtamista, joten puhelimet ja televisiot makuuhuoneessa eivät varsinaisesti edistä nukkumista.

Aamulla on kuitenkin päästävä ylös, joten voisiko siitä tehdä miellyttävämpää? Yksi vaihtoehto on hankkia herätysvalo. Kirkasvalolampun sijaan herätysvaloa ei varsinaisesti ole tarkoitettu kaamosmasennuksen taltuttamiseen, vaan se auttaa nukahtamaan, nukkumaan paremmin ja heräämään mukavammin.

Valo ja ääni hierovat aivoja

Asiantuntijat ovat myös yksimielisiä siitä, että valo vaikuttaa uneen, tai pikemminkin aivoihimme. Kun valaistus kirkastuu hiljalleen pehmeästä, himmeästä ja lämpimästä kirkkaampaan ja viileämpään, muutumme itsekin uneliaista virkeiksi.

Lumie 750DAB opvaagning
Lumie Bodyclock Luxe 750DAB toimii hyvin yö- ja heräämisvalona. Kuva: Lumie

Herätysvalo toimii myös toisin päin eli voi auttaa nukahtamaan. Valo himmenee, ja ääneksi voi valita rauhoittavaa sateen ropinaa tai kaskaiden siritystä.

Testistä

Näiden teorioiden todistamiseksi toin makuuhuoneeseeni neljä herätysvaloa, joista kaksi on Philipsin ja kaksi Lumien. Valot eivät olleet kaikkein halvimmasta päästä, vaan tarjosivat myös lisäominaisuuksia, kuten ulkoisen tallennustilan mahdollisuuden, Bluetoothin, kuulokeliitännän ja radioasemia.

Valoja testattiin neljän viikon ajan syyskuussa, jolloin valoa on jo vähemmän – valon määrä vähenee syksyllä yli minuutin per päivä.

Vertailun valaisimet eivät ominaisuuksiltaan vastaa toisiaan, joten niitä ei sinänsä voi aivan suoraan vertailla. Sen sijaan testin ideana oli arvioida, auttavatko valot nukahtamaan ja heräämään virkeänä. Toki lisäominaisuuksia myös kokeiltiin ja arvioitiin niiden hyödyllisyyttä.

Testissä yksi osallistuja suoriutui päätehtävästään erinomaisesti. Lisäominaisuudet eivät tuottaneet mainittavaa hyötyä.

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Pehmeä ja herkkä herätyskello

Haluaisitko herätä nepalilaisten äänimaljojen sointiin tai Alppien lehmänkellojen kilinään? Philipsin pieni pyöreä herätyskello onnistuu monessa, mutta kaikki siinä ei ole yhtä käyttökelpoista.

Liikkeeseen reagoiva kosketuspaneeli. Miellyttävä pehmeä valo, joka voimistuu vähitellen. Napit löytyvät näppituntumalla.
Kiikkerä. Ei Bluetoothia, kuulokeulostuloa tai tallennuspaikkoja radioasemille.
Lue koko testi

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Loogisesti muotoiltu

Philipsin herätysvalo on todella helppokäyttöinen ja silmää miellyttävä valontuoja vuoden pimeimpien aikojen piristykseksi.

Jämäkät kumitassut pitävät lampun paikallaan. Kompakti ja tyylikäs. Looginen ja intuitiivinen käyttää.
Puhelimelta ei voi jakaa sisältöjä, ei sovellusta. Ei Bluetoothia.
Lue koko testi

Lumie Bodyclock Shine 300

Perustason herätysvalo

Shine 300 tarjoaa vähemmän ominaisuuksia kuin Lumien kalliimpi Bodyclock Luxe 750DAB -malli. Riisuttu malli on kuitenkin helppokäyttöisempi.

Osassa napeista on selkeät merkinnät. Ääni vaimenee ja valo himmenee hyvin. Näytön himmennys hämärässä.
Liikaa nappeja ja epälooginen sijoittelu. Heikko äänenlaatu. Siirtämiseen tarvitaan kahta kättä.
Lue koko testi

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Raskaan sarjan herätysvalo

Lumien huippumallin monimutkaisuus ja tunkkainen äänenlaatu pilaavat muutoin hyvän herätysvalon.

Näyttö himmenee illalla. Useita liitäntävaihtoehtoja ja Bluetooth.
Hinta. Liikaa nappeja, jotka on ryhmitelty miten sattuu. Huono äänenlaatu.
Lue koko testi
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Valoshow makuuhuoneessa

Valaisimista kameroihin

Johdonmukaisesti johdotonta

Jääkaappi ruokahävikkiä vastaan

Juhlavalot – myös arkeen

Pyykkikunkku

Isän suosikki

Mielenrauhaa Yalen murtohälyttimellä

Langatonta lämpötilanhallintaa

Apua ikkunanpesuun

Tehokas siivousrobotti

Burn, baby, burn!

Ääni & Kuva
Scroll to Top