Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: 4 älykästä verenpainemittaria

Verenpaine seurantaan – helposti

Korkea verenpaine on yleinen vaiva, jota on onneksi helppo seurata kotioloissakin älykkään mittarin avulla.

/ 12.07.2024 - 07:00
4 älykästä verenpainemittaria

Verenpaine on se voima, jolla verenkierto painaa suonia vasten. Sitä ilmaistaan kahdella arvolla. Yläpaine eli systolinen paine kuvaa sydänlihaksen supistumisen aiheuttamaa painetta, jolla veri virtaa suonistoon. Alapaine eli diastolinen paine taas kertoo paineen, jolla sydänlihas laajenee ja täyttää sydämen jälleen verellä. Korkea verenpaine voi vahingoittaa verisuonia, lisätä veritulpan ja aivoverenvuodon riskiä sekä aiheuttaa munuaisvaurioita. Korkean verenpaineen taustalla voi olla monia syitä ylipainosta stressiin ja alkoholin liikakäytöstä ikääntymiseen. Aiheuttaja voi myös olla jokin sairaus, kuten munuaisvika, hormonihäiriö, kiputila tai uniapnea.

Noin kolmanneksella aikuisilla verenpaine on yli 140/90. Keski-ikäisillä korkea verenpaine vaivaa useammin miehiä, ja vanhuksilla taas naisia. Verenpaine on hyvä mitata vähintään kerran vuodessa 45-vuotiaasta alkaen.

Yläpaine Alapaine
Huomattavasti kohonnut > 180 > 110
Kohtalaisesti kohonnut 160–179 100–109
Lievästi kohonnut 140–159 90–99
Tyydyttävä 130–139 85–89
Normaali 120–129 80–84
Ihanteellinen < 120 < 80

Verenpaineen alentamiseksi on monia kotikonsteja: alkoholinkäytön vähentäminen, painon pudottaminen, liikunta, stressin välttäminen sekä unesta ja palautumisesta huolehtiminen. Tupakointi kannattaa tietysti lopettaa ja suolan käyttöä hillitä. Jos nämä keinot eivät riitä, voi lääkäri määrätä myös verenpainelääkityksen.

Millaisia verenpainemittareita markkinoilla on?

Ranteen ympärille kiinnitettävä mittari voi tuntua houkuttelevalta, mutta kyseisiä malleja suositellaan vain ihmisille, jotka eivät jostain syystä voi käyttää tavallista käsivarren ympärille tulevaa mittaria. Rannemittarit ovat nimittäin hyvin herkkiä ja melko epätarkkoja.

Suurimman osan kannattaa valita olkavarren ympärille tuleva verenpainemittari. Osassa malleista itse mittari on olkavarsimansetissa, toisissa mittauslaite on letkun päässä pöydällä. Lääkärit vaikuttavat suosivan jälkimmäistä versiota, kun taas moni kuluttaja pitää ensimmäistä käytännöllisimpänä.

Kotikäyttöön tarkoitettu mittari toimii samalla ajatuksella kuin lääkärin vastaanotollakin: mansetti pumpataan täyteen ilmaa, kunnes verenkierto kädessä lakkaa. Painetta höllätään niin, että veri lähtee taas liikkeelle, jolloin saadaan mitattua yläpaine. Mansettia tyhjennetään lisää, jolloin saadaan tietää alapaine. Kotimittari tekee tämän kaiken automaattisesti.

blood pressure apps e1713953361889
Kaikilla vertailun mittareilla on oma sovellus. Kuvakaappaus

Miksi tulokset vaihtelevat?

Verenpaine vaihtelee monesta syystä. Siihen vaikuttavat erilaiset aktiviteetit, stressi, vuorokaudenaika ja mittaustekniikka. Usein paine on korkeimmillaan aikaisin aamulla ja iltapäivällä. Niinpä voi olla aluksi järkevää mitata paine monta kertaa päivässä, jotta selviää, mihin aikaan päivästä oma paine on ”normaalein”, ja mitata sen jälkeen paine aina siihen aikaan päivästä.

Mansetin pitää olla sopivan kokoinen ja asettua oikeaan kohtaan: noin sormen leveyden verran kyynärpään yläpuolelle ja niin, että mansetin mittausmerkki tulee taipeen puolelle. Mansetti kiristetään, kunnes sen alle ei saa enää helposti ujutettua kahta sormea.

Ennen mittausta

Ennen mittausta on hyvä olla puolisen tuntia tekemättä mitään: ei pidä syödä, juoda alkoholia tai kahvia, tupakoida, uida eikä muutenkaan liikkua. Käy vessassa. Lepää 5–15 minuuttia mieluiten hiljaa ja mitään tekemättä – älä selaile puhelinta tai jutustele. Hengitysharjoituksilla voi rauhoittaa kehoa. Istu tuolilla jalkapohjat maassa ja aseta käsi pöydälle kämmen ylöspäin. Mansetin pitäisi olla mitatessa sydämen korkeudella. Ole hiljaa ja liikkumatta mittauksen aikana.

blood pressure diagram
Kaikki testin mittarit antavat yhdenmukaiset tulokset ammattilaisen mittauksiin verrattuna. Kuva: LB Ääni & Kuva

Beurer BM 81

Helppo mutta kömpelö

Beurer on sopiva valinta, jos haluaa vain painaa nappia ja tietää, onko verenpaine hyvä vai ei.

Fiksu mansetti, joka kiristyy nupista. Selkeät ja isot numerot näytöllä yhdessä liikennevalovärikoodien kanssa antavat nopean tilannekuvan.
Ei ole ladattava. Melko epämukavan tuntuinen kömpelön paneelin vuoksi. Ohjauspaneelin nappeja on hankala käyttää.
Lue koko testi

Braun ExactFit 5 Connect BUA6350

Hyvä mittari hyvään hintaan

Braunin verenpainemittari on helppokäyttöinen, tarkka ja kohtuuhintainen.

Kaksi erikokoista mansettia ja säilytyspussi. Selkeä näyttö liikennevaloväreineen. Helppokäyttöinen mittari.
Tarrakiinnitys vaatii tarkkuutta. Ei ole ladattava. Sovellus voisi olla edistyksellisempikin.
Lue koko testi

Omron M7 Intelli IT AFIB

Ammattilaismittari tavalliselle kansalle

Omronin pedagoginen verenpainemittari vie voiton helppokäyttöisyydellään ja idioottivarmalla mittaustarkkuudellaan.

On melkeinpä mahdotonta saada mansettia väärään asentoon. Suuri näyttö, jossa paljon informaatiota. Hyvä sovellus, joka antaa hyviä neuvoja. Mukana säilytyspussi.
Ei ole ladattava. Ei liikennevalovärikoodausta kuten muissa.
Lue koko testi

Withings BPM Connect

Tekniikkanörtille ja esteetikolle

Jos haluaa katsoa kaiken puhelimestaan, on Withingsin minimalistinen verenpainemittari oiva valinta.

Ladattava akku. Sopii koko perheen käyttöön. Tyylikäs laite. Hyvä sovellus. Toimii wifillä Bluetoothin sijaan.
Ei mittaa epäsäännöllistä rytmiä. Hieman hankala mansetti. Mittarissa itsessään ei näy juurikaan tietoa, vaan kaikki on katsottava sovelluksesta.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Luotettava video-ovikello

Tekoälysiivousta

Valoshow makuuhuoneessa

Valaisimista kameroihin

Johdonmukaisesti johdotonta

Jääkaappi ruokahävikkiä vastaan

Juhlavalot – myös arkeen

Pyykkikunkku

Isän suosikki

Mielenrauhaa Yalen murtohälyttimellä

Langatonta lämpötilanhallintaa

Apua ikkunanpesuun

Ääni & Kuva
Scroll to Top