Ajattele huvipuistoa auringonlaskun jälkeen. Koko paikka tuntuu ihan erilaiselta kuin päivällä, kun tuhannet valot valaisevat kasveja ja rakennuksia. Värilliset valot luovat taikamaailman, josta ei malttaisi lähteä kotiin.
Ajattele nyt omaa puutarhaasi auringolaskun jälkeen. Jos se on kuin useimmat pihat, siellä on pimeää. Tai korkeintaan puutarhan läpi kulkeva kävelyreitti on valaistu. Mutta ansaitsisiko puutarhakin vähän jännittävämpää kohtelua valaistuksen muodossa?
Siinä apuun rientävät tämän testin pienet kohdevalot. Ne voi asettaa valaisemaan pensaita ja puita ajastetusti ja vieläpä ohjelmoida niihin eri värejä. Värivalojen kanssa omakin puutarha muuttuu – ainakin melkein – huvipuistoksi auringonlaskun jälkeen.
Valaistussuunnitelma kokeilujen kautta
Puutarhan pienet kohdevalot on helppo asentaa ja niiden värisävyillä leikittely vasta helppoa onkin, mutta tarkkana saa olla, ettei värivalojen kanssa lipsahda yökerhotunnelman puollle. Jos väriyhdistelmien ja efektien kanssa menee liian pitkälle, voi tunnelma olla taianomaisen sijaan vain kummallisen räikeä. Kaikkea kannattaa kokeilla, mutta nyrkkisääntönä voisi ajatella, että väreissä kannattaa pitäytyä niissä sävyissä, joita valaistavasta pensaasta tai puusta muutenkin löytyy.
Valaistussuunnittelu on myös oma taiteenlajinsa, joten netistä löytyy hyvin inspiraatiota siihenkin. Hakusanalla ”landscape lighting ideas” löytyy upeita ideoita puutarhan valaistukseen.
Ja vielä vinkkinä: kannattaa olla aivan varma siitä, että spottivalolle on löytynyt täydellinen paikka, ennen kuin kaivaa sen kaapelin maahan…
Älykkäät spottivalot
Kaikki tämän testin spotit yhdistetään sovellukseen ja ne toimivat Google Assistantin ja Alexan kanssa, osa myös Sirin kanssa Apple HomeKitin kautta. Kaikki toimivat verkkovirralla ja osa tarvitsee myös Wi-Fi-yhteyden.
Meistä Wi-Fi-vaatimus ei ole kovin kätevä, sillä usein valoja halutaan myös puutarhan kaukaisimpiin nurkkiin tuomaan syvyyttä. Jos Wi-Fi ei kanna sinne asti, muuttuu lamppu tyhmäksi valoksi, jonka voi vain sytyttää ja sammuttaa, kunhan seinästä tulee virtaa.
Jos ei halua nähdä vaivaa sähkövetojen kanssa, voi tietysti heittää hyvästit älyominaisuuksille ja tyytyä aurinkokennolamppuihin. Mutta ne eivät kylläkään ole läheskään yhtä hauskoja!
Testistä
Kiinnitimme testissä huomiota asennuksen helppouteen. Tutustuimme valojen sovelluksiin: paljonko on toimintoja, entä onko sovelluksen käyttö intuitiivista?
Arvioimme myös valaisinten laatua ja materiaalia, sillä kiinteästi ulos sijoitettavien valojen on kestettävä monenlaisia sääolosuhteita ja sulauduttava visuaalisesti ympäristöönsä.
Wiz Ground Spot
Luovalle ja leikkisälle
Wizin laadukkaat spottivalot tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia kokeiluille.
Philips Hue Lily -ulkokohdevalaisin
Markkinajohtaja ihan syystäkin
Philipsin puutarhaspotit ovat laadukkaita ja toimivia - myös Suomen oloissa.
Calex Smart Outdoor LED Spotlight RGB CCT
Calex – hollantilainen haastaa älyvalomarkkinat
Testin pienin spottivalo tekee, mitä pitää.
Ledvance Wifi Smart+ Outdoor Garden LED Spot
Ledvancella sutjakkain käyttöönotto
Ledvancen spottivalojen avulla muuttuu itsekin valaistussuunnittelijaksi.