Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony VPL-VW590ES

Ylivertainen kotikino

Tämän parempaa projektoria ei ole. Ei kun elokuva pyörimään!

/ 06.07.2021 - 12:00
Sony VPL-VW590ES

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kuvanlaatu on omaa luokkaansa: musta on mustempaa ja valkoinen valkoisempaa kuin muilla. Täyttä highend-laatua, jonka elokuvaelämykset ovat ihan eri tasolla kuin muilla. Myös HDR-efektit ovat paremmat kuin millään näkemällämme projektorilla.
  • Vaatii kunnolla pimennetyn huoneen.

JVC:n lisäksi vain Sony tarjoaa kotiteatteriprojektoreita aidolla 4K-paneelilla. Yksi tällainen Ultra HD -kuvaa kodin olohuoneeseen tuova malli on VPL-VW590ES.

Natiivin 4K-paneelin ilmeinen etu on siinä, että tuottaa jokaisen pikselin erikseen, jolloin kuva ei pääse sumentumaan nopeidenkaan liikkeiden kohdalla. Samalla kirkkaus ja musta säilyvät erinomaisena, kun projektorin optiikan ei tarvitse luoda pikseleitä keinotekoisesti.

Oikeastaan aidon 4K-paneelin ainoat miinukset ovat sen suurempi koko ja paljon kalliimpi hinta.

sony vpl-vw590es top

Kuva: Sony

Kallein lamppuprojektori

VPL-VW590ES on Sonyn lampputekniikkaan perustuvien projektorien kallein ja paras malli. Siinä on sama erinomainen kontrasti kuin edullisemmassa VW290ES-mallissa – Sony ei ole eritellyt, kuinka korkea kontrasti on, mutta VW260ES-edeltäjästä mittasimme kontrastiksi 20 000:1, joka on aivan loistava. Kalleimman mallin erikoisuus on edullisimmista malleista puuttuva dynaaminen iiris. Sen avulla kontrasti kasvaa Sonyn mukaan jopa 350 000:1:een, ja koska kontrasti on jo valmiiksi niin hyvä, ei dynaamisen iiriksen toimintaa edes huomaa – katsoja näkee vain, että kuvien mustat kohdat ovat todella aivan sysimustia. VW590ES:n valoisiin kohtiin lisäpainetta tuova valovoima on myös suurempi – 1 800 ANSI-luumenia, kun taas VW290ES:ssa on 1 500.

Sony-X1-for-Projector
Sony on kehittänyt nimenomaan projektoreita varten erityisen X1-prosessorinsa, joka tarjoaa varsin vaikuttavat HDR-efektit. Kuva: Sony

Älykäs kuvankäsittely

Sonyn uusimmissa projektoreissa on erikseen projektoreille kehitetty versio X1-prosessorista, jollaista Sony käyttää televisioissaan. Projektoriversion ero on lähinnä erinomaisessa HDR tone mappingissa. Projektorissa nimittäin kirkkaimpia HDR-kohtia pitää hieman himmentää, jotta muu kuva ei muuttuisi liian tummaksi ja kalpeaksi. X1 tekee tämän älykkäästi analysoimalla kuvaa ja vertaamalla sitä muistiin sijoitettuun Sonyn jättimäiseen kuvapankkiin. Sen perusteella prosessori määrittelee, millä alueilla pitäisi olla vahvempi kirkkaus ja mitkä taas pitäisi säilyttää tummina. Lopputuloksena on paremman näköinen kontrasti.

X1-prosessori toimii paremmin myös Reality Creationin kohdalla, mikä muun muassa vastaa paremmin matalamman resoluution kuvan skaalaamisesta 4K-laatuun.

sony vpl-vw590es front white
Kuva: Sony

Linssimuisti

Vielä yksi erikoisuus VPL-VW590ES:ssä on linssissä olevan elektroninen muisti. Se on kullanarvoinen toiminto laajakuvakankaan omistajille, sillä linssiin voi tallentaa yhdet optiset asetukset tavallista 16:9-sisältöä varten, ja toisen laajakuvaformaatille (2,35:1). Näin kuva täyttää koko kankaan sisällöstä riippumatta vain yhdellä napinpainalluksella. Tekisi mieli sanoa, että pelkästään tämä ominaisuus perustelee VW590ES-mallin hinnan – siis siinä tapauksessa, että käytössä on laajakuvakangas.

Hämmästyttävän upea kuvanlaatu

Sonyn projektori maalaa niin realistisen ja yksityiskohtaisen kuvan, että tekee mieli nipistää itseään. Siinä missä edullisempien projektorien on tehtävä kompromisseja tasalaatuisen kuvan tuottamiseksi, on tässä kaikkea enemmän: varjot ovat täydellisen tummia mutta yksityiskohdat erottuvat silti, ja kasvojen, hiusten ja partojen yksityiskohdat kiiltävät niin luonnollisella tavalla, ettemme ole tainneet moista ennen nähdäkään.

sony vpl-vw590es closeup geir nordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

HDR-valolla pimeyttä tasapainottavat kohtaukset – kuten lähikuva tummaa taivasta vasten palavasta nuotiosta – ovat lähes pelottavan eläväisiä. VW590ES on aivan eri tasolla kuin muut ja osoittaa, mihin X1-prosessori parhaimmillaan kykenee. Projektori on selvästi optimoitu dynaamiselle kontrastille, sillä HDR näyttää niin paljon paremmalta tässä kuin Sonyn edullisemmassa verrokissa, etteivät ekstramusta ja hieman vahvempi kirkkaus pysty selittämään eroa.

sony vpl-vw590es front
Kuva: Sony

Yhteenveto: Sony VPL-VW590ES

Edullisemmilla projektoreilla on vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta Sony VPL-VW590ES_lla vain vahvuutensa! Kuva on on niin virheetön, että harvoin olemme vastaavaa nähneet: todella terävä, yksityiskohtainen, mustilta kohdiltaan sysimusta ja valoisilta kohdiltaan intensiivisen kirkas. Uea kuvanlaatu ja X1-prosessorin kuvankäsittely saavat aikaan myös esimerkilliset HDR-efektit! Sonyn hieno projektori on tosin lähes yhtä vaikuttava myös vanhempien, ei HRD:llä varustettujen sisältöjen kanssa.

Karakter
Sony VPL-VW590ES
High End

Myös tässä testissä

BenQ TK850i

Kirkas Android-projektori

BenQ:n uudessa älyprojektorissa on upean värikäs ja kirkas 4K-kuva, mutta kuvan säätömahdollisuudet saisivat olla paremmat.

BenQ-projektori tarjoilee terävää ja kirkasta kuvaa, jossa on hyvä kontrasti. Sisäänrakennettu wi-fi ja Android-käyttöliittymä tekevät käytöstä näppärää.
TK850i:ssa on vain vähän optisia säätömahdollisuuksia, joten täysin optimaalista asennusta on vaikea saada aikaiseksi.
Lue koko testi

Sony VPL-VW290ES

Aitoa 4K-kuvaa

Sonyn 4K-projektorilla voittaa helposti lähimmän elokuvateatterin houkutukset kuvanlaadullaan, jonka terävyys, kontrasti ja syvyys ihastuttavat.

Sonyn projektori tarjoaa terävää kuvaa, jollaiseen harva yltää. Erinomaiset optiikat vetoavat kotiteatteriharrastajiin.
Sonyn edullisen pään natiivi-4K-projektori joutuu tinkimään joistakin ominaisuuksista, eikä siinä ole esimerkiksi linssimuistia tai dynaamista iiristä.
Lue koko testi

Epson EH-TW7000

Loistavan hinta-laatusuhteen kuvaa

EH-TW7000 on markkinoiden edullisimpia 4K-projektoreita, ja laadultaan oikea löytö.

Erittäin hyvä kuvanlaatu, joka täyttää helposti ison kankaan. Vahva kirkkaus saa HDR-efektit loistamaan.
Tehdasasetuksilla värintoisto vetää vihreään, ja projektori kannattaakin kalibroida ennen käyttöä.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Isompaa kuvaa läheltä

Elokuvat mukaan reissuun!

Erikoisen hyvä

Kirkasta jättikuvaa laserprojektorilla

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Maailman paras soundbar?

Ääni & Kuva
Scroll to Top