Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

: Asus ROG Centurion

Aito surroundkokemus

Asus-kuulokkeiden kymmenen kaiutinelementtiä tarjoavat täyden 7.1-surroundin.

/ 18.08.2017 - 13:43
Asus ROG Centurion

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Surround on aito, ei virtuaalinen. Testin paras kanavaerottelu. Erillinen ohjauslaatikko, jonka käyttö on sujuvaa ja loogista.
  • Jättimäiset kuulokkeet voivat alkaa tuntua raskailta isopäiselläkin. Suuresta koosta huolimatta korville tulee vähän ahdasta.

Kun puhutaan surroundista kuulokkeiden yhteydessä, ajatellaan yleisesti virtuaalista surround-efektiä. Eihän nyt kuulokkeiden sisälle voi oikeasti mahtua seitsemää erillistä kaiutinelementtiä. Vai voiko?

Asus ROG Centurion eroaa markkinoiden muista kuulokkeista tarjoamalla aidon 7.1-kanavaisen äänen. Jokaisella surround-kanavalla on siis oma kaiutinelementtinsä, joka on sijoiteltu sopiviin kohtiin kuulokekupeissa. Kuulokkeissa on kaiken kaikkiaan peräti 10 elementtiä, sillä keskikanava ja subwoofer vaativat elementit molempiin kuulokkeisiin, jotta vaikutelma on tasapainossa – ja olisihan hassun näköistä, jos keskikanavaelementti olisi pannassa kiinni.

Tämä määrä elementtejä vaatii tietysti tilaa, etenkin kuin sekä etukanava ja subwoofer ovat kooltaan 40 mm:n elementtejä, joita käytetään tavallisissa stereokuulokkeissa. Kupit ovatkin suurimpia koskaan näkemiämme. Kummankin kuulokekupin päällä on ikään kuin erillinen laatikko lisätilan saamiseksi.

Useimmista tietokoneista tulee ääni ulos stereona, joten ROG Centurion on tehnyt ulkoisen surround-äänikortin: kahdeksankulmainen laatikko asetetaan pöydälle, ja sen säätimistä voi säätää jokaisen kanavan äänenvoimakkuutta sekä kuulokekuppien ja ohjauslaatikon punaisia LED-valoja.

Kuulokkeet liitetään tietokoneeseen USB-johdolla, jossa on epätavallisesti litteät USB A -liittimet molemmissa päissä. Ohjauslaatikkoa ja kuulokkeita yhdistävä johto on tukeva ja kangaspäällysteinen, ja sen toisessa päässä on HDMI. Hieman erikoinen ratkaisu mutta toimiva. Lisäksi löytyy adapterijohto HDMI:n ja 4 stereo-minijakin välille aktiivikaiutinten yhdistämistä varten.

Mukana tulevassa ohjelmassa voi hienosäätää soundia käyttötarkoituksen mukaan: 3D-ampumispeliin, MMO-peliin, musiikin kuunteluun tai elokuvaan, vain muutaman mainitakseni. Muita säätömahdollisuuksia tarjoavat 10-kaistainen taajuuskorjain, bassovahvistus, kompressio ja lauluvahvistin.

Ei tule yllätyksenä, että äänimaisema laajenee luonnollisesti joka puolelle, ja on helppo tunnistaa, tuleeko ääni edestä, vasemmalta vai vaikka takaoikealta. Yllättävää sen sijaa saattaa olla se, että kokemus ei ole merkittävästi hienompi kuin hyvillä virtuaalisurround -kuulokkeilla. DTS Headphone:X pystyy luomaan lähes yhtä hyvän illuusion.

Johtopäätökset

Jos haluat todellista surroundia virtuaalisen sijaan, ei Asus ROG Centurion -kuulokkeille löydy tällä hetkellä kilpailijaa. Kaiutinelementtien ja muun tekniikan määrän huomioiden hinta on varsin kohtuullinen. Kuulokkeiden koossa ja painossa sen sijaan ei ole mitään kohtuullista, ja samalla rahalla voi saada helppokäyttöisemmät ja lähes samanlaatuista ääntä tarjoavat kuulokkeet. Lopullinen valinta on makuasia, mutta pisteet Asukselle ainakin tinkimättömästä laadusta.

Myös tässä testissä

SteelSeries Siberia 840

Kaikille pelialustoille

Langattomat kuulokkeet pro-pelaajille, jotka haluavat pelata sekä konsolilla että PC:llä.

Testin kattavin ja paras valikoima liitäntävaihtoehtoja. Harkittu design. Lisäakku.
Surround ei vakuuta. Ohjauslaatikko on hieman hankala asentaa.
Lue koko testi

Logitech Artemis Spectrum G933

Harkittua tekniikkaa

Logitechin huippumallissa on kaikki ominaisuudet, jotka voivat viedä pelaajan voittoon ratkaisevalla hetkellä.

Erittäin mukavat kuulokkeet, hyvä ergonomia. Miellyttävä 3D-ääni peleihin ja elokuviin. Coolin näköiset.
Vähän kömpelöt. Soundi ei ole erityisen vivahteikas. Valoefektit syövät akkua.
Lue koko testi
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top