Jos tarvitsee isompaa lumilinkoa akkukäyttöisen lumilapion sijaan, on tarjolla esimerkiksi työleveydeltään 50-senttinen Stiga ST 700e. Se on siis leveämpi kuin tavallinen lumilapio (40 cm), mutta kapeampi kuin suurimmat lumilingot (70 cm). 50 cm:n leveys vaikuttaisikin ihanteelliselta, kun etsii parasta tasapainoa suorituskyvyn ja hinnan väliltä. Se on riittävän kapea toimiakseen myös ilman itsestäänvetäviä renkaita, mutta tarpeeksi leveä, jotta autotallin edustaa ei tarvitse kulkea sataa kertaa edestakaisin.
Stiga taittuu kokoon ja mahtuu hyvin kaupunkimaasturin perään, vaikka heittokulman säätövipu vähän sojottaakin. Jos takakontin seinät tulevat vastaan, voi vivun myös irrottaa.
Heittokulmaa voi säätää sekä pysty- että vaakasuunnassa. Näin lumi ei eksy vahingossa lähistöllä kulkevien ihmisten naamaan ja se on helppo kerätä siisteiksi kasoiksi.
Akunkesto
Stiga ST 700e:n voi ostaa joko ilman akkua tai pakettina, johon kuuluu lumilingon lisäksi laturi ja 48-volttinen (tosin tarran mukaan 43,2 V) 4 Ah:n akku. Akku ja laturi tuovat noin 50 % lisää hintaa. Stiga ei kerro, paljonko lunta voi lingota eri kapasiteetin akuilla. Itse pääsin noin 200 neliömetriin, kun tuoretta kevyttä lunta oli tullut 5–10 cm. Akku ei silloinkaan ollut tyhjä, mutta ei sillä toista kokonaista kierrosta olisi enää vetänyt.
Lumilinkoon mahtuu kaksi akkua, joiden kapasiteetti voi olla enimmillään 7,5 Ah. Testiä varten hankin sekä 4 Ah:n että 7,5 Ah:n akun, ja molempien ollessa täynnä voi saada jopa 1 000 neliömetriä pihaa putsattua. Testin aikana sain koko pihan aina putsattua ennen akun loppumista.
Melutaso
On luonnollisesta, että isompi lumilinko on äänekkäämpi kuin pieni, mutta Stigan metelöinti on varsin kohtuullista. Aivan koneen juuressa äänen voimakkuus on 89 dB, mutta korvan korkeudella noin 77 dB. Ääni on toki kova, mutta ei mielestäni merkittävästi kovempi kuin Ryobin pienimmällä lumilapiolla.
Stiga ST 700e työssä
Stigan lumilinkoa on ilo käyttää. Se linkoaa kevyttä ja painavaa lunta. Se käynnistyy salamannopeasti nappia painamalla, ja hyvän työvalon ansiosta työskentely on helppoa pimeässäkin.
Heittokulmaa voi säätää 180 astetta vaakasuunnassa, ja pystysuoralla säädöllä se linkoaa lumen jopa kuuden metrin päähän. Jos torvea säätää alemmas, on heittosäde kapeampi ja lumi kasaantuu pienen etäisyyden päähän. Säätövipu ei herätä minussa erityistä luottamusta kestävyyden suhteen. Kerran vipu olikin itse asiassa jäätynyt, jolloin en saanut sitä käännettyä, vaan minun oli käännettävä torvea käsin. Kone voi mennä tukkoon myös painavasta lumesta, etenkin jos torvi on suunnattu toiselle sivulle 90 asteen kulmassa.
Jokapäiväiset lumityöt hoituvat Stigalla vaivattomasti. Pidän siitä, että Stiga putsaa pinnan lumesta huolellisesti eikä jätä jälkeensä parin millin lumikerrosta, kuten Ryobin lumilinko.
Välillä Stigan renkaat jäävät kovaan tai painavaan hankeen kiinni, jolloin koneen työntäminen käy raskaaksi. Onnistuin tällä tavalla saamaan koko koneen jumiin, kun puskin sen liian täyteen lunta kerralla.
Yhteenveto
Stiga ST 700e on kompakti lumilinko 50 cm:n työskentelyleveydellä, mikä riittää juuri mainiosti hieman isompien ajoväylien ja parkkipaikan putsaamiseen. Säädettävällä heittokulman ansiosta lumen saa lingottua poispäin ihmisistä ja kasattua lumen hallitusti haluttuun paikkaan. Äänenvoimakkuus on kova mutta vallan siedettävä. Kevyempi lumi ei tuota Stigalle lainkaan ongelmia, mutta raskaammassa hangessa pienet pyörät jumiutuvat helposti, jolloin työntö vaatii voimaa. Kaiken kaikkiaan Stiga ST 700e on hyvän hinta-laatusuhteen, kohtuukokoisten alueiden akkukäyttöinen lumilinko.
Myös tässä testissä
Ryobi RY18ST25A-0
Pienille pihoille
Ryobin akkukäyttöinen lumilapio on oiva väline pienen pihan putsaamiseen. Ja paljon käytännöllisempi kuin tavallinen lumilapio!
Ryobi RY36STX53A-150
Kunnon työjuhta
Vertailun suurin lumilinko Ryobi RY36STX53A-150 kulkee hangessa vaivattomasti.