Älyovikellon hankkimiseen on ainakin kaksi hyvää syytä:
1. Viestintämahdollisuus: Vieraiden ei tarvitse koputella ovella turhaan, sillä heille voi puhua ovikellon kautta, vaikka ei itse olisikaan kotona. Ja samoin lähetille voi kertoa, minne jättää paketti, kun on itse vasta matkalla kotiin.
2. Vakoilumahdollisuus: Ulko-ovea pystyy älyovikellon avulla vahtimaan mistä tahansa. Puhelin hälyttää, jos ovella kuikuilee murtovaras ja kamerasta voi tarkistaa, huijasiko postikuski väittäessään käyneensä ovella. Älyovikellon avulla on myös helppo tarkistaa, kuka ovikelloa soittaa ja päättää vasta sitten, kannattaako kyseiselle ihmiselle avata ovea ollenkaan.
Liiketunnistimella varustettu ovikello havaitsee kaikki ovella kävijät, ja jos ovikelloon on liitetty tallennustilaa, kävijöistä tallentuneita videoita voi tarkastella jälkikäteenkin. Ovikellon kamerasta voi tietysti myös katsoa reaaliajassa, mitä ulkona tapahtuu. Kun joku rimpauttaa kelloa, siihen voi vastata puhelimella ja puhua ulkona olevan henkilön kanssa. Kätevää!
Haasteita
Idea siis on hyvä, mutta toteutus ei aina osu maaliin. Tässä testissä ovikellot asennettiin vilkkaan kadun varrella sijaitsevaan ulko-oveen, minkä seurauksena puhelin hälytti havaitusta liikkeestä melkein jatkuvasti.
Useimmat hälytykset aiheutuivat siitä, että jalkakäytävällä käveli joku, joka ei vilkaissutkaan taloa päin. Tällaisiin ilmoituksiin kyllästyin aika äkkiä.
Yritin moneen kertaan saada ovikellot olemaan reagoimatta aivan kaikkeen, mutta useimmiten oli hyvin vaikeaa löytää kultainen keskitie, jossa ovikello kuitenkin viitsisi ilmoittaa oikeasti oleellisista liikkeistä. Että eivät ne nyt niin kauhean älykkäitä ole.
Mutta ei ovikellon liikkeentunnistusta kannata kokonaan laittaa pois päältäkään, sillä silloin ne kuuluisat murtovarkaiden hiippailut jäisivät havaitsematta.
Ratkaisu onkin asentaa ovikello sellaiseen kulmaan, että se kuvaa ulko-oven sivusta. Vinkki: kannattaa kokeilla ensin väliaikaisella kiinnityksellä, onko ovikellon sijoituspaikka toimiva ennen kuin alkaa porailla reikiä karmiin tai seinään.
Pilveen tai muistikortille
Älyovikello voi periaatteessa tallentaa videoita kahdella tavalla: maksulliseen pilvipalveluun tai itse laitteessa olevalle SD-muistikortille.
Testin ovikelloista kaksi tarjoaa tilausmahdollisuuden pilvipalveluun, ja toisessa niistä on kolmen tunnin edestä laitteen sisäistä tallennustilaa ja toisessa SD-muistikorttioptio. Yksi testin ovikello tarjoaa vaihtoehtona pelkän SD-kortin.
Testistä
Kaikki kolme ovikelloa asennettiin samaan aikaan samaan ulko-oveen. Testissä on kiinnitetty huomiota videokuvan laatuun, liikeherkkyyteen ja muotoiluun.
Arvioimme myös asennuksen helppoutta sekä ovikellosovellusten käytettävyyttä ja toimintoja.
Hombli Smart Doorbell 2
Halpa mutta hyvä
Testin edullisin ovikello tekee vaikutuksen.
Google Nest Doorbell (akkukäyttöinen)
Googlen oiva ovikello
Nest Doorbell tunnistaa alueet ja ihmiset, joista kannattaa lähettää hälytys puhelimeen.
Philips WelcomeEye Link
Perusovikello
Philipsin käsitys älykkäästä ovikellosta ei ole yhtä tyylikäs kuin muilla.