Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Dreame X40 Ultra

Helppokäyttöinen robotti – mutta ei aina kovin älykäs

Uudempi ja teknisempi ei aina tarkoita parempaa – uusi Dreame X40 Ultra on saanut paljon ominaisuuksia, mutta on silti vähän tyhmempi kuin edeltäjänsä.

/ 24.05.2024 - 11:00
Dreame X40 Ultra

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Suoriutuu aiempaa paremmin korkoeroista. Nopea kartoitus ja luonnostelu sovellukseen. Sovelluksessa on paljon kustomointivaihtoehtoja.
  • Unohtelee aiemmin havaittuja esteitä. No-go-alueiden luominen on hankalaa. Pidemmälle ulottuvat harjat ja moppauspäät eivät aina toimi.

Minulla on aiempaa kokemusta Dreamen robotti-imureista L10- ja L20-mallien verran. Dreamen uusi lippulaivamalli X40 Ultra on kuulemma edeltäjiään taitavampi, ja olisikin tietysti hassua, jos näin ei luvattaisi.

Monella tapaa Dreame X40 Ultra onkin parempi: se on nopeampi ja itsenäisempi esimerkiksi oman puhdistuksensa ja annostelun suhteen. Sovellukseen on tullut lisää vaihtoehtoja ja asetuksia.

Akun kapasiteetti on sama kuin Dreame L20:llä, mutta imuteho on parantanut 7 000 pascalista 12 000 pascaliin.

Käyttöönoton helppous on Dreamen parhaita puolia, minkä olen kokenut jo L10- ja L20-mallien kohdalla. Robotin kansi nostetaan ylös ja skannataan sieltä löytyvä QR-koodi.

Se lataa puhelimeen Dreamehome-sovelluksen, johon lisätään Dreame X40 Ultra ja yhdistetään se wifiin (2,4 GHz).

Robotin latausaseman sijoittelussa kannattaa olla tarkkana. Dreame X40 Ultra vaatii 1,5 metriä tilaa asemansa eteen, jotta robotti mahtuu kääntymään lähtiessään siivoamaan ja palatessaan asemalle.

Dreame indre
Dreame X40 Ultra on suunniteltu loogisesti. Kuva: Natasja Broström

Kirkkaaseen säiliöön kaadetaan puhdasta vettä, ja molemmat säiliöt kiinnitetään latausasemaan. Kuten aiemmissakin malleissa, ovat vesisäiliöt erivärisiä ja muutenkin erilaisia, joten niitä ei voi vahingossa laittaa vääriin paikkoihin. Kirkas säiliö on puhtaalle vedelle ja tumma säiliö likavedelle.

Säiliöt ovat samankokoisia kuin Dreame L20:ssäkin eli noin 4-litraisia. Pesuainetta ei tarvitse lisätä joka kerta, sillä latausaseman etulevyn takaa löytyy 200 ml:n kokoinen pullo, joka täytetään pesuaineella. Robotti annostelee aineen sen jälkeen itse. Pullon kierrekorkissa on kivana yksityiskohtana pieni kaatonokka. Toisin kuin aiemmissa Dreamen malleissa, ei pullo ole mitenkään erikoisen muotoinen, joten uuden löytyminen ja ostaminen sujunee helposti. Dreamen oma pesuaine maksaa parikymppiä.

Pölypussi on latausasemassa valmiina ja kooltaan 3,2 litraa. Dreamen mukaan pussi täyttyy 75 imurointikerran jälkeen, jonka jälkeen se vaihdetaan. Emme ole saaneet Dreamelta tietoa uusien pölypussien hinnasta.

Ensikartoitus

Dreame X40 Ultra herää laulaen samaa melodiaa kuin edeltäjänsäkin. Myös sammumismelodia on säilytetty.

Dreame app kort
Sovellus piirtää kodista kartan, jota imuri hyödyntää suunnistaessaan ja siivotessaan huoneen kerrallaan. Kuvakaappaus: iOS

Sovellusnäkymän alareunassa on kaksi ikonia: laitteelle ja käyttäjälle. Ensimmäinen vie kotisivulle ja jälkimmäistä käytetään kielen valintaan, Dreame X40 Ultran jakamiseen ja puheohjaukseen. Dreame tukee Amazon Alexaa, Google Homea ja Siriä. En tosin saanut Siriä toimimaan. Lisäsin komennot Dreamehome-sovellukseen, mutta ne eivät näkyneet listalla. Sovelluksen tekstit saa pohjoismaisilla kielillä.

Ensin robotti kartoittaa kodin. Kartoitus tehdään silmäikonia napauttamalla, ja karttojen muokkaus onnistuu kynäikonista.

Dreame app fotos
Dreamen sovellus lähettää mielellään kuvia kohtaamistaan asioista. Joskus ehdotukset ovat kylläkin silkkaa kukkua, kuten henkilövaaka olohuoneessa. Kuvakaappaus: iOS

Dreame X40 Ultra on huomattavasti nopeampi kuin edeltäjänsä. 60-neliöinen olohuoneeni on kartoitettu parissa minuutissa.

Ehkä vauhti koituu imurin kohtaloksi, sillä kartat eivät aina pidä ihan paikkaansa. Lopullisen kartan muokkaaminen veikin pidempään. Aika ajoin Dreame lähti kokeilemaan outoja kiertoreittejä, jotka pidensivät siivousaikaa. Ensimmäisellä kartoituskierroksella robotti ei suostunut menemään makuuhuoneeseen ja keittiöön. Kynnykseni ovat 2–3 cm korkeita, mistä Dreame X40 Ultra ei todellakaan pidä. Huijasin vähän ja merkkasin sovellukseen, että kotini on useammassa kerroksessa. Oikeasti ei, mutta vain sillä tavalla sain siirrettyä robotin huoneesta toiseen kartoittamaan loputkin tilat. Lopuksi sovellus yhdisti kartat.

Ärsyttävää on sekin, että Dreame X40 Ultra törmäilee esineisiin, jotka etukamera ja Lidar-anturi ovat jo tunnistaneet. Kuten jalkalamppuun.

Hienosäätöä ja siivousta

Kuten mainittua, kodin karttaa voi vielä hienosäätää sen jälkeen, kun robotti on ensikartoituksensa tehnyt. Sovelluksesta napautetaan karttaa. Huoneen tai alueen nimeä voi vaihtaa, mutta omia nimiä ei voi keksiä, vaan on tyydyttävä Dreamen valmisvaihtoehtoihin. Kartalta voi valita siivottavat huoneet, koko kodin tai tietyn alueen. Robotin voi pyytää välttämään esimerkiksi lemmikin nukkumispaikkaa tai aluetta, jolle lapset ovat levittäneet lelunsa. Pääosin välttely toimii hyvin.

Dreame tunnistaa erilaiset lattiapinnat. Halusin siivota olohuoneen, mutta jättää maton koskemattomaksi. Yritin piirtää sormella maton no-go-zoneksi, mutta sain vain valittua koko huoneen, jolloin voi muuttaa koko huoneen asetuksia. Lopulta luovutin.

Sovelluksesta voi valita mopin kosteuden 32-portaisella asteikolla aina hieman nihkeästä märkään. Dreame X40 Ultra voi imuroida, mopata tai tehdä molemmat yhtä aikaa. Jos moppeja ei tarvita, robotti napsauttaa ne irti ja jättää latausasemalle.

Dreame spande
Dreamen vesisäiliöt ovat loogisesti eriväriset, mikä helpottaa arkea. Säiliöt tuntuvat kestäviltä. Kuva: Natasja Broström

Imutehoa piisaa hiljaisesta maksimiin, ja sen kyllä kuulee. Tai sitten ei. Hiljaisimmalla teholla Dreame X40 Ultra on nimittäin lähes äänetön. Istuin sohvalla eikä imurin ääni häirinnyt minua laisinkaan. Kun laitoin tehoa isommalle, äänitasokin nousi. Samalla olohuoneen sisal-matosta tuli selvästi puhtaampi, kun imuri sai napattua pölypallerot myös maton pienistä kolosista.

Laitoin huvikseni robotin kameran päälle, jolloin näin itseni työskentelemässä sohvalla kannettavan kanssa. Kamera ottaa kuvia myös esteistä, jolloin käyttäjä voi tarkistaa ne sovelluksesta ja varmistaa, että robotin ehdottama pöydänjalka todella on pöydänjalka.

Dreame X40 Ultra tunnistaa maton reunat ja nostaa moppeja 1,05 cm, jotta mattoon ei jäisi kosteita raitoja. Välillä X40 Ultran piti yrittää useamman kerran, jotta robotti pääsi nostamaan moppinsa 0,5 cm paksun mattoni päälle. Mutta märkiä rantuja ei jäänyt!

Dreame X40 Ultra pääsee 2,2 cm korkeiden esteiden yli, mikä on 2 mm enemmän kuin edeltäjillä. Testin aikana X40 Ultralla oli kuitenkin jatkuvasti ongelmia asuntoni vanhojen, 2–3 cm korkeiden kynnysten kanssa.

Erityisasetukset

Dreame X40 Ultra on saanut uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi sivulla olevan harjan saa ulottumaan pidemmälle SideReach-toiminnon avulla. Harja ampaisi ulospäin, kun robotin piti kääntyä 45 astetta keittiön nurkassa.

En kuitenkaan nähnyt harjaa olohuoneen sisal-matolla, vaikka vaihtelin imutehoakin. Robotin pohjassa oleva rullaharja sai hoitaa kaiken työn. L20 Ultran tapaan Dreame X40 Ultra osaa myös heilauttaa mopin sivulleen MopExtend-toiminnolla, jolloin se ylettää pyyhkimään vaikkapa huonekalujen alta.

Pidemmälle ulottuva harja tai moppi ei saanut takan edessä olevia laattoja puhtaiksi. Dreamen robotti jätti alueen huomioimatta ja ilmoitti sovelluksessa, että takan edus olikin nyt sohva. Kaksintaistelun toinen osapuoli Roborock S8 MaxV Ultra on niin ikään varustettu ulottuvilla sivuharjoilla, ja se osasi harjata pienet muruset takan edestä imurin syövereihin.

Huolto ja lataus

Dreamen mopit pestään 70-asteisessa vedessä. Se estää liinoja haisemasta ja kerryttämästä likaa. Testiviikkojen aikana en havainnut moppien haisevan. Kuumalla vedellä ei siis ole siivoustuloksen kannalta etua, vaan se vain huolehtii moppausliinojen hygieenisyydestä.

Pesun jälkeen liinat kuivataan, mikä on melkein yhtä äänekästä kuin robotin pölysäiliön tyhjennys latausaseman pölypussiin. Kuivausohjelman voi keskeyttää energian säästämiseksi. Dreame X40 Ultra lataa vuorokauden halvimpina tunteina. Lataaminen kestää 4,5 tuntia eli noin 270 minuuttia.

Pölypussi täyttyy Dreamen mukaan 75 päivässä, mutta se tietysti riippuu oman kodin likaisuudesta ja koosta.

Yhteenveto: Dreame X40 Ultra

Dreame X40 Ultra onnistuu monessa. Se imuroi, harjaa ja moppaa. Muotoilultaan robotti on hillitty ja helppo pyyhkäistä puhtaaksi.

Robotin takana on käytännöllinen on/off-nappi, jota voi käyttää, mikäli imuri on käyttämättä pidempiä aikoja.

Robotti siivoaa nimetyillä alueilla ja välttää lemmikkieläimiä (tai kuvaa niistä videota, jos haluaa). Sovelluksessa on paljon vaihtoehtoja siivousreitin vaihtamisesta latausaikojen valitsemiseen.

Dreame udstyr
Harjan lukuun ottamatta pakkaukseen ei kuulu mitään uutta aiempiin Dreamen robotteihin verrattuna. Kuva: Natasja Broström

Lukuisista älyominaisuuksista huolimatta Dreame X40 Ultra ei ole sen älykkäämpi kuin valmistajan aiemmatkaan mallit. Päinvastoin: koin, että Dreame X40 Ultralla oli vaikeuksia muistaa ympäristöään. Aiemmin ylitetyt kynnykset saattoivat yhtäkkiä muuttua mahdottomiksi ylittää.

Yleisesti ottaen kartoitus tuntui heikommalta kuin Dreame L10 Ultra- ja L20 Ultra -malleissa. Ruokahuoneessani oli mukamas kaksi ruokapöytää, joista kumpikaan ei sijainnut 2D- tai 3D-kartalla siinä kohdassa, jossa ainoa ruokapöytäni on.

Dreame X40 Ultra annostelee pesuaineen, pesee moppausliinat sekä tyhjentää pölysäiliönsä itsenäisesti. Tarjolla on paljon yksityiskohtaisia asetuksia ja se toimii pääasiallisesti ilman apua – kunhan se ei kohtaa liian korkeaa kynnystä.

Karakter
Dreame X40 Ultra
High End

Myös tässä testissä

Roborock S8 MaxV Ultra

Tehorobotti siivoukseen

Roborockin uusi lippulaivamalli ei muotoilullaan koreile. S8 MaxV Ultra on järkevä ja tehokas siivousrobotti.

Hyvä siivousjälki, tekee vain vähän virheitä. Pääsee hyvin yli kynnyksistä. Intuitiivinen ja yksinkertainen sovellus. Puheohjaus toimii hyvin.
Melko äänekäs. Muotoilu saa laitteen näyttämään halvalta, ja säiliöiden reunat keräävät likaa.
Lue koko testi
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää hoitoa kodinhoitoon

Lattiavalaisin diskotyyliin

Tuplasti parempaa tupla-airfryerilla

Luotettava video-ovikello

Tekoälysiivousta

Valoshow makuuhuoneessa

Valaisimista kameroihin

Johdonmukaisesti johdotonta

Jääkaappi ruokahävikkiä vastaan

Juhlavalot – myös arkeen

Pyykkikunkku

Isän suosikki

Ääni & Kuva
Scroll to Top