Dreame ja Roborock ovat tunnettuja nimiä robotti-imurimarkkinoilla. Ne kisaavat älykkäillä ja sovellusohjatuilla imureillaan muiden muassa Ecovacsia ja Narwalia vastaan.
Robotti-imurit kehittyvät nyt nopeasti, joten testaamme säännöllisesti eri valmistajien malleja, kuten Wilfaa ja iRobotia. Sukupolvi sukupolvelta robotit saavat aina uusia ja älykkäämpiä ominaisuuksia.
Tällä kertaa panemme vastakkain kaksi kovaa uutuutta: Dreame X40 Ultran ja Roborock S8 MaxV Ultran.
Edut ja erot
Aiemmin moppausominaisuudella varustetut robotit huuhtelivat lattialiinansa vain ”kuumalla vedellä”. Sekä Dreame että Roborock ovat tarkentaneet tätä käsitettä: Dreame X40 Ultra puhdistaa mopit 70-asteisessa vedessä ja Roborock S8 MaxV Ultra puolestaan pesee sivu- ja takamoppinsa 60 asteessa.
Roboteissa on entistä parempi imuteho ja entistä älykkäämpi suunnistus. Paranneltujen tekoälyn, kameroiden ja antureiden ansiosta laitteet onnistuvat kartoittamaan 60-neliösen tilan noin kolmessa minuutissa. Toki kartoitus vie kauemmin, jos robotin tarvitsee väistellä monia huonekaluja tai kulmauksia.
Kumpaakin mallia voi ohjata puheella. Molemmat ottavat kuvia lemmikeistä (ennen kuin ne juoksevat kauhuissaan piiloon imurilta) ja tunnistavat erilaisia esteitä. Aina tunnistus ei tosin mene ihan nappiin: sekä X40 että S8 olivat vakuuttuneita siitä, että Dali-subwooferini olisikin henkilövaaka.
Yleisesti ottaen Dreame X40 Ultra ja Roborock S8 MaxV Ultra ovat entistä parempia ja itsenäisempiä robotti-imureita. Silti vastaan tulee tilanteita, joissa niiden pöllöydelle voi vain pyöritellä silmiään. Varsinkin tottelemattomuus hermostuttaa.
Testistä
Robotti-imurit saivat vaeltaa vapaasti asunnossani parin viikon ajan. 140-neliöisen kotini lattiat ovat linoleumia, puuta ja laattaa, ja mattojakin on.
Annoin roboteille monenlaisia tehtäviä ja yritin itse päästä mahdollisimman vähällä. Välillä se oli vaikeaa. Etenkin Dreame X40 Ultra tarvitsi usein apua päästäkseen alkuun.
Paperilla Dreamen robotti osaa kulkea paremmin esteistä, kuten kynnyksistä. Edeltäjä jaksoi ylittää 2 cm:n korkuisia kynnyksiä, kun taas Dreame X40 Ultra pääsee 2,2 cm:n korkuisten kynnysten yli. Käytännössä 2 milliä on iso ero entiseen – silloin kuin se toimii. Roborock suoriutuu ilmoituksen mukaan 2 cm:n korkuisista kynnyksistä, mutta pärjää käytännössä Dreamea paremmin.
Roborock S8 MaxV Ultra on varustettu pienellä harjaspäällä, joka ylettää siivoamaan juuri oikeat paikat, kuten nurkat ja laatan reunukset. Dreame on laiskempi sivumoppiensa ja etuharjansa kanssa.
Kaksintaistelijat ovat nyt valmiina näyttämään, miten hyvin ne osaavat poistaa lattioilta likaa, pölyä ja tahroja. Ovatko robotit hintansa väärtejä?
Dreame X40 Ultra
Helppokäyttöinen robotti – mutta ei aina kovin älykäs
Uudempi ja teknisempi ei aina tarkoita parempaa – uusi Dreame X40 Ultra on saanut paljon ominaisuuksia, mutta on silti vähän tyhmempi kuin edeltäjänsä.
Roborock S8 MaxV Ultra
Tehorobotti siivoukseen
Roborockin uusi lippulaivamalli ei muotoilullaan koreile. S8 MaxV Ultra on järkevä ja tehokas siivousrobotti.