Yamaha on soundbarien esi-isä, joka teki ensimmäisenä useilla kaiutinelementeillä varustetun soundbarin, joka heijastaa ääntä katon ja sienien kautta takakanavista luoden aidon surround-äänen.
YSP-2700:ssa on peräti 16 elementtiä, jotka toimivat yhdessä 7.1-kanavaisen surroundin luomiseksi. Mittausmikrofoni tulee paketin mukana, joten säädöt saa kohdilleen automaattisesti, mikä olisikin ollut manuaalisesti aikaavievää ja hankalaa ellei jopa mahdotonta.
Kolme HDMI-sisääntuloa tukee uusinta HDCP 2.2 -kopiointisuojausta, mikä on tärkeää Ultra HD -videoita katsoessa. Musiikkipuolella käytössä on Yamahan monihuonejärjestelmä MusicCast, joten soundbarin voi yhdistää muihin saman sarjan laitteisiin. Vihdoin Yamahan soundbarissa on myös sisäänrakennettu tuki Tidalille ja Deezerille entisen Spotifyn lisäksi. Ominaisuus ei tosin ollut vielä testissämme käytössä.
Laite on helppokäyttöinen. Automaattinen kalibrointi sujuu kuin tanssi, ja verkkoon yhdistäminen hoituu MusicCastin avulla, joka myös on erittäin käyttäjäystävällinen.
Äänenlaatu
Tähän mennessä kaikki hyvin, siis. Valitettavasti hauskuus loppuu, kun elokuva alkaa. Välittömästi käy selväksi, että YSP-2700 ei jaksa soittaa yksistään läheskään niin syvältä kuin mukana tulevan subwooferin kanssa. Diskantti on lähestulkoon ainoa rekisteri, joka kuuluu soundbarista, ja subwoofer toistaa äänet keskirekisteriin asti, mutta ei tarpeeksi korkealle – subwooferin ja kaiuttimen hoitamien äänialojen väliin jää kuilu. Puheen konsonantit soivat soundbarista ja vokaalit subwooferista. Kun surroundin panee päälle, puhe toimii joten kuten, mutta kummallinen efekti on läsnä ja pahenee, mitä kauemmaksi televisiosta subwooferin sijoittaa.
Stereomusiikilla on sama ilmiö: soitinten alimmat äänet soivat subwooferista, ja soundbar hoitaa keski- ja ylärekisterin. Äänimaisema jää irtonaiseksi.
Johtopäätökset
Yamaha YSP-2700 hyödyntää edistyksellistä digitaalista prosessointia ja useita kaiutinelementtejä luodakseen surround-äänen katon, seinien ja lattian kautta heijastaen. Soundbar voidaan yhdistää MusicCastin avulla muihin Yamahan monihuonelaitteisiin, mikä on kiva.
Vähemmän kivaa on rikkonainen äänenlaatu. Soundbarin taajuusalue ei mene tarpeeksi alas, joten subwoofer yrittää korvata keskirekisteriä. Puheen vokaalit ja laulu tulevat subwooferista, kun taas konsonantit toistuvat soundbarista. Kokonaisuus toimii huonosti.
Myös tässä testissä
Bluesound Pulse Soundbar
Erinomaista työtä!
Bluesoundin soundbar maksaa paljon mutta on myös hintansa väärti.
Klipsch RSB-14
Paljon painetta, ja siinäpä se
Klipschillä on testin kovin äänenpaine, mutta äänenlaatu on pettymys.
Heos HomeCinema
Helppo ja tuhti
Heos on onnistunut tekemän erittäin helppokäyttöisen soundbarin, jonka slundi on mukavan täyteläinen.
Sonos PlayBase
Tasokaiutin tv:n alle
Sonosin uusi tasokaiutin PlayBase toimii television sokkelina. Mutta tuleeko se markkinoille liian myöhään?
Bose SoundTouch 300
Ei kyllin hyvä
Bose pisti kaikki paukut käyttäjäystävällisyyteen ja unohti ikävä kyllä äänenlaadun.
Sony HT-NT5
Hyvä kompromissi
Sonyn soundbar on tarkoitettu asennettavaksi tasolle ja kattoon suunnaten, mutta se toimii hyvin myös television eteen sijoitettuna.
Samsung HW-MS660
Ihailtavan tasapainoinen
Samsungin soundbar toimii erinomaisesti niin elokuvien katseluun kuin musiikin kuunteluunkin.
Yamaha YAS-306
Paketti melko hyvin kasassa
Edullista monihuonejärjestelmän soundbaria etsivälle Yamaha on fiksu vaihtoehto, etenkin jos ei halua erillistä bassovahvistinta.
Philips HTL5160
Hyvin kuuluu!
Philipsin soundbar tekee mitä pitääkin: puhe on selkeää ja soundi kutakuinkin tasapainossa.