Sonyn soundbar on tarkoitettu sijoitettavaksi tasolle niin, että etuosa osoittaa ylöspäin. Samaan ideaan olemme törmänneet ennenkin, ja ratkaisu on toiminut vaihtelevalla menestyksellä. Sony HT-NT5:n kaiutinelementit on asennettu osoittamaan eteenpäin, joten ääni ei katoa ilmaan vaan suuntautuu paremmin sohvaa kohden. Näyttö osoittaa silloin kuitenkin ylöspäin, jota sitä ei näe sohvalta. Yhtä hyvin voi siis käyttää menua televisioruudulta.
Seinäkiinnitystä varten mukana tulee kaksi kiinnikettä, jotka asettavat soundbarin hieman alaviistoon, jolloin kaiutinelementit suuntautuvat ihanteellisesti sohvalla istuvaan kuuntelijaan nähden.
Kolme HDMI-sisääntuloa tukevat 4K-videota HDCP 2.2-kopiosuojalla, ja musiikin suoratoistoon käytössä on Google Cast. Hyväksi havaittu systeemi antaa käyttäjälle mahdollisuuden liittää useita Google Castia tukevia laitteita monihuonejärjestelmäksi, merkistä riippumatta.
Äänenlaatu
Hifipenkissä Sonyn kaiutin toistaa yllättävän tasapainoisesti ääntä sohvaa kohden, toisin kuin muut vastaavasti muotoillut litteät soundbarit, joita olemme kokeilleet. Tämä on eteenpäin suunnattujen kaiutinelementtien ansiota. Sony käyttää superdiskantteja luodakseen pehmeämmän soundin, ja ylärekisteri soljuukin varsin miellyttävästi.
Elokuvissa puhe kuuluu selvästi ja vielä selkeämpää artikulointia matalilla volyymeilla saa ”Voice Up” -toiminnolla. Ääni ei ole aivan yhtä miellyttävä kuin ilman toimintoa, mutta myöhään tv:tä katsoessa se voi olla paikallaan, kun ei halua häiritä nukkuvia perheenjäseniä.
Elokuva-asetuksella saa jonkin verran surround-efektiä, joka valitettavasti syö puhetta keskikanavasta muuttaen sen hieman niukemmaksi. Haitta ei ole kuitenkaan niin suuri, että sen takia kannattaisi jättää hyödyntämättä surroundin luoma laajempi äänimaisema. Subwoofer on hyvä ja kokonaisuus toimii erittäin hyvin elokuvien katseluun.
Myös stereomusiikki kuulostaa hyvältä. Dynamiikkaa ei ole ihan muille jakaa, mutta soundi on melko kirkas ja avoin. Keskialueilla Sony soi ohuemmin kuin Sonos, Bluesound ja Heos eikä ole yhtä tasapainoinen kuin Samsung, mutta ei jää kauaksi siitä. Kaiken kaikkiaan tämä on erinomainen järjestelmä etenkin jos haluaa soundbarin, jota voi pitää tasolla sen kuitenkaan peittämättä televisioruutua.
Johtopäätökset
Sonyn soundbar on litteä ja tyylikäs, ja se toimii hyvin elokuvien ja television katseluun, kiitos luonnollisen ja avoimen äänimaiseman. Se kuulostaa näin litteäksi laitteelta myös yllättävän hyvältä musiikin kanssa. Suoratoisto Google Castista toimii hyvin ja on helppoa. Laitteen sijoittelun haittapuoli on se, että näyttö jää näkymättömiin, kun istuu sohvalla. Televisioon saa kuitenkin näkyviin valikon, joten kyseessä ei ole mikään varsinainen ongelma.
Myös tässä testissä
Bluesound Pulse Soundbar
Erinomaista työtä!
Bluesoundin soundbar maksaa paljon mutta on myös hintansa väärti.
Yamaha YSP-2700
Kuoppaista kyytiä
Yamahan soundbarin suurin ongelma on aukkoinen äänimaisema.
Klipsch RSB-14
Paljon painetta, ja siinäpä se
Klipschillä on testin kovin äänenpaine, mutta äänenlaatu on pettymys.
Heos HomeCinema
Helppo ja tuhti
Heos on onnistunut tekemän erittäin helppokäyttöisen soundbarin, jonka slundi on mukavan täyteläinen.
Sonos PlayBase
Tasokaiutin tv:n alle
Sonosin uusi tasokaiutin PlayBase toimii television sokkelina. Mutta tuleeko se markkinoille liian myöhään?
Bose SoundTouch 300
Ei kyllin hyvä
Bose pisti kaikki paukut käyttäjäystävällisyyteen ja unohti ikävä kyllä äänenlaadun.
Samsung HW-MS660
Ihailtavan tasapainoinen
Samsungin soundbar toimii erinomaisesti niin elokuvien katseluun kuin musiikin kuunteluunkin.
Yamaha YAS-306
Paketti melko hyvin kasassa
Edullista monihuonejärjestelmän soundbaria etsivälle Yamaha on fiksu vaihtoehto, etenkin jos ei halua erillistä bassovahvistinta.
Philips HTL5160
Hyvin kuuluu!
Philipsin soundbar tekee mitä pitääkin: puhe on selkeää ja soundi kutakuinkin tasapainossa.