Sonos on kehitellyt PlayBasea jo pitkään tuodakseen markkinoille parhaan tasokaiuttimen. Sillä välin monet kilpailijat ovat o haudanneet omat litteät, tasolle sijoitettavat soundbar-mallinsa, sillä kiinnostus on ollut vähäistä. Sonos tulee siis valtaamaan muiden hylkäämään markkinaraon. Voiko PlayBase onnistua?
Ajatus tasolle sijoitettavasta kaiuttimesta on yhä hyvä, ja meidän mielestämme niille olisi paikkansa markkinoilla. Kaikilla ei ole seinälle asennettua televisiota, vaan monet pitävät tv.tä tasolla, jolloin sen alle sijoitettava soundbar on parempi vaihtoehto kuin sen eteen tuleva kaiutin, joka pahimmillaan peittää ruudun alaosan. Suuremman kaapin ansiosta tasokaiuttimessa on paremmin tilaa bassoelementeille, jolloin bassontoistosta saa helposti täyteläisen ilman erillistä subwooferiakin. Jos silti sellaista kaipaa, saa Sonosin PlayBaseen saman valmistajan langattoman SUB-subwooferin.
PlayBasessa ei ole HDMI-sisääntuloa, vaan tasokaiutin liitetään televisioon optisella audiokaapelilla. Se tukee Dolby Digitalia ja PCM:ää, mutta ei DTS:ää. Niinpä televisio pitää asettaa kääntämään DTS-signaali PCM:ksi.
PlayBase on helppo yhdistää kotiverkkoon Sonosin sovelluksella, eivätkä muiden valmistajien applikaatiot pysty lyömään Sonosia käyttäjäystävällisyydessä. Soittolistat, huoneiden ryhmitykset ja moni muu seikka hoituu käden käänteessä, ja sovellus tukee useimpia musiikkipalveluita, kuten Spotifytä, Tidalia, Deezeriä ja Apple Musicia.
PlayBasessa on myös huonekorjaus, joka hyödyntää iPhonea mittausmikrofonina. Se toimii oikein hyvin.
Äänenlaatu
Elokuvissa puhe toistuu selkeästi, ja bassoefektit tuhdisti ilman erillistä subwooferiakin. Äänen tasapaino on taattua Sonos-laatua, eli hyvin miellyttävä ja useimmissa tapauksissa varsin toimiva.
Energiaa tasokaiuttimessa ei kuitenkaan riitä yhtä paljon kuin Sonosin seinämallissa PlayBarissa. Suorassa vertailussa seinämallin soundi on dynaamisempi. Basso ei ole yhtä syvä kuin tasomallissa, mutta hyvä kuitenkin. Joten vaikka ei haluaisikaan ulkoista subwooferia, valitsisimme silti PlayBArin paremman äänenlaadun vuoksi.
Sama pätee musiikkiin. PlayBasen stereoääni on kapeampi kuin seinämalli PlayBarissa. PlayBase ei yllä äänenlaadussa edes referenssi-soundbarimme Canton DM 75:n tasolle, joka on sekä edullisempi että tehokkaampi.
Johtopäätökset
Sonos PlayBase kuulostaa oikein hyvältä, ja basso erottuu edukseen. Se on hyvin käyttäjäystävällinen ja tukee useimpia suorotoistopalveluita, kuten muutkin Sonos-laitteet.
Sonos PlayBar-seinäsoundbarin tavoin PlayBase-tasokaiuttimesta puuttuu HDMI-sisääntulo. Tärkeämpää on kuitenkin huonompi dynamiikka jopa omaan soundbariin verrattuna. Soundi on liian aneeminen ja lepsu. Jos tasolle sijoitettava malli on ehdoton vaatimus, suosittelemme Canton DM75 -tasokaiutinta.
Myös tässä testissä
Bluesound Pulse Soundbar
Erinomaista työtä!
Bluesoundin soundbar maksaa paljon mutta on myös hintansa väärti.
Yamaha YSP-2700
Kuoppaista kyytiä
Yamahan soundbarin suurin ongelma on aukkoinen äänimaisema.
Klipsch RSB-14
Paljon painetta, ja siinäpä se
Klipschillä on testin kovin äänenpaine, mutta äänenlaatu on pettymys.
Heos HomeCinema
Helppo ja tuhti
Heos on onnistunut tekemän erittäin helppokäyttöisen soundbarin, jonka slundi on mukavan täyteläinen.
Bose SoundTouch 300
Ei kyllin hyvä
Bose pisti kaikki paukut käyttäjäystävällisyyteen ja unohti ikävä kyllä äänenlaadun.
Sony HT-NT5
Hyvä kompromissi
Sonyn soundbar on tarkoitettu asennettavaksi tasolle ja kattoon suunnaten, mutta se toimii hyvin myös television eteen sijoitettuna.
Samsung HW-MS660
Ihailtavan tasapainoinen
Samsungin soundbar toimii erinomaisesti niin elokuvien katseluun kuin musiikin kuunteluunkin.
Yamaha YAS-306
Paketti melko hyvin kasassa
Edullista monihuonejärjestelmän soundbaria etsivälle Yamaha on fiksu vaihtoehto, etenkin jos ei halua erillistä bassovahvistinta.
Philips HTL5160
Hyvin kuuluu!
Philipsin soundbar tekee mitä pitääkin: puhe on selkeää ja soundi kutakuinkin tasapainossa.