Yhden sisääntulevan ja yhden ulostulevan HDMI:n johdosta on Samsungin soundbar luonteva liittää television audiokanavaan, mikäli videolähteitä löytyy useampi. HW-MS660 yhdistyy langattomaan verkkoon melko helposti, mutta käyttöohje olettaa käyttäjän omistavan Samsnugin television. Soundbar toimiikin parhaiten saman valmistajan tv:n kanssa, sillä silloin saa käyttöönsä muutamia lisäominaisuuksia, kuten langattomat takakaiuttimet, ja monihuonekäyttö onnistuu silloin saumattomasti.
MS660 voi yhdistää kotiverkkoon ja striimata sillä musiikkia vaikka televisio olisikin eri merkkiä. Wi-fi Setup -nappia painetaan, sitten etsitään kaiutin kännykän langattomista verkoista ja klikataan ”Add speaker” -nappia kaiuttimen takaa. Sitten laite näkyy Samsungin sovelluksessa, johon pääsee syöttämään oman verkkonsa salasanan.
Soundbar toimii ilman erillistä subwooferia. Ulkonäöltään se muistuttaa tavanomaista mustaa laatikkoa, mutta ihastuimme näyttöön, joka ilmestyy näkyviin verkon taakse, herkullinen yksityiskohta!
Äänenlaatu
Käytimme testissä Sonyn televisiota. Optisella kaapelilla lähetetty ääni tuli kuvaan nähden viiveellä, joten HDMI on välttämätön valinta – muutoin elokuvien hahmojen suu liikkuu eri tahtia puheen kuulumisen kanssa. Samsungin tv:tä käyttämällä vastaavaa ongelmaa ei pitäisi syntyä, mutta suosittelemme silti HDMI:n käyttämistä, jolloin myös surround-ääni toimii paremmin.
Surround-asetus tarjoaa avaran äänimaiseman elokuvien katseluun. Puhe kuulostaa selkeämmältä stereo-asetuksella, mutta kaiken kaikkiaan ääni on surroundilla intensiivisempi. Äänenlaatu on Yamahan ja Bosen soundbareja parempi, ja myös luonnollisempi kuin Sonosilla ja Heosilla. Ilman ulkoista subwooferia basso ei ole muhkein mahdollinen.
Odotetusti musiikki kuulostaa parhaimmalta stereo-asetuksella. Surroundillakin se tosin toimii, silloin musiikkiin syntyy laajuutta eikä laulu kuitenkaan mene pilalle – hyvin vaikuttavaa!
Naislaulu kuulostaa avoimelta, ja MS660 suoriutuu niistä selvästi kilpailijoitaan tyylikkäämmin ja erottelevammin. Soundi on tasapainoinen ja antaa tilaa eri soittimille. Ylä-äänet soivat puhtaasti, kitara kuulostaa kitaralta eikä ukulelelta eikä bassorekisteriin synny peittävää murinaa. Toisinaan bassosoundeihin tulee turvotusta, jolloin bassonvoimakkuutta kannattaa säätää pienemmälle kaukosäätimestä.
Johtopäätökset
Samsungin soundbar kuulostaa puhtaalta ja kirkkaalta, ja bassoakin löytyy enemmän kuin uskoisi, kun ottaa huomioon erillisen subwooferin puuttumisen. Hyvin vaikuttavaa!
Näimme Samsungilla subwooferin prototyypin tammikuun CES-messuilla Las Vegasissa, joten odotettavissa on, että sarjaan saadaan myös yhteensopiva subwoofer. Samsung ei kuitenkaan ole vielä vahvistanut tietoa.
Myös tässä testissä
Bluesound Pulse Soundbar
Erinomaista työtä!
Bluesoundin soundbar maksaa paljon mutta on myös hintansa väärti.
Yamaha YSP-2700
Kuoppaista kyytiä
Yamahan soundbarin suurin ongelma on aukkoinen äänimaisema.
Klipsch RSB-14
Paljon painetta, ja siinäpä se
Klipschillä on testin kovin äänenpaine, mutta äänenlaatu on pettymys.
Heos HomeCinema
Helppo ja tuhti
Heos on onnistunut tekemän erittäin helppokäyttöisen soundbarin, jonka slundi on mukavan täyteläinen.
Sonos PlayBase
Tasokaiutin tv:n alle
Sonosin uusi tasokaiutin PlayBase toimii television sokkelina. Mutta tuleeko se markkinoille liian myöhään?
Bose SoundTouch 300
Ei kyllin hyvä
Bose pisti kaikki paukut käyttäjäystävällisyyteen ja unohti ikävä kyllä äänenlaadun.
Sony HT-NT5
Hyvä kompromissi
Sonyn soundbar on tarkoitettu asennettavaksi tasolle ja kattoon suunnaten, mutta se toimii hyvin myös television eteen sijoitettuna.
Yamaha YAS-306
Paketti melko hyvin kasassa
Edullista monihuonejärjestelmän soundbaria etsivälle Yamaha on fiksu vaihtoehto, etenkin jos ei halua erillistä bassovahvistinta.
Philips HTL5160
Hyvin kuuluu!
Philipsin soundbar tekee mitä pitääkin: puhe on selkeää ja soundi kutakuinkin tasapainossa.