Nacon (alun perin Bigben Interactive) on ranskalainen videopelijakelija, joka valmistaa myös pelivarusteita, kuten ohjaimia ja kuulokkeita.
Nacon RIG 800 PRO HD on ensimmäinen Naconilta testaamamme kuulokemalli, mutta sekä nimi että ulkonäkö tuntuvat hyvin tutuilta. Kuulokkeet ovatkin hämmästyttävän samanlaiset kuin vuonna 2018 testaamamme Plantronics RIG 800 HD -kuulokkeet. Eivätkä vain samanlaiset – pehmusteet on päällystetty tekonahalla verkkokankaan sijaan, mutta muutoin kuulokemalli on täysin identtinen Plantroncsin silloisen mallin kanssa. Tämä pätee myös teknisiin tietoihin.
Perittyä tekniikkaa
Ei ole aivan selvää, miten Plantronicsin kuulokkeet ilmaantuvat markkinoille neljä vuotta myöhemmin uudella nimellä. Plantronics jätti gaming-puolen 2019, joten ehkäpä Nacon osti siltä tekniikan. RIG 800 on saatavilla monena eri versiona: HD on PC:lle, HS Playstationille ja HX Xboxille. PRO-malli taas viittaa siihen, että pakkaukseen kuuluu myös latausasema.
Mallin ikä näkyy myös siinä, että kuulokkeet ladataan Micro-USB:llä USB-C:n sijaan. Muutenkaan mitään muutoksia ei näytä tapahtunueen, paitsi hinnan osalta, joka on noussut 150 eurosta 250 euroon.
Löysä istuvuus
Kuulokkeet ovat edelleenkin suuret mutta erittäin kevyet. Keveys lienee saavutettu sillä, etä kaikki on muovia – sanka mukaan lukien. Sanka ei tunnu järin tukevalta. Säätö tapahtuu erikoisella tavalla: kiristettävän pannan sijaan kuppeja voi siirtää eri koloihin, etäämmälle tai lähemmäs. Se toimii, mutta ei tunnu kovin luotettavalta.
Kun säädöt ovat kohdillaan, kuulokkeet istuvat kuitenkin melkein painottoman tuntuisina.
Ei ohjelmistoa
Nacon RIG 800 Pro HD:lle ei ole ohjelmistoa, mikä olisi hyväksyttävää, jos kyseessä olisi halvempi kuulokemalli. Tarjolla on kuitenkin 3D-ääntä Dolby Atmoksen muodossa. Se aktivoituu, kun kuulokkeet kytkee PC:hen tai Xboxiin.
Vaikka kuulokkeiden fyysinen toteutus onkin pettymys, on ääni sentään ilahduttava. Nacon RIG 800 PRO HD:n äänikuva on avoin ja elämän pelastavat yksityiskohdat erottuvat selkeästi, kun suunnistaa taistelukentällä. Basso on miellyttävä ja melko raskas. Resoluutio ei ole hifiluokkaa, mutta parempi kuin vaikkapa JBL Quantum 610 Wireless -mallilla.
Yhteenveto
Nacon RIG 800 PRO HD oli erinomainen kuulokemalli testatessamme sitä neljä vuotta sitten Plantronicsin nimellä. Kehitys kuitenkin kehittyy, joten nykypäivän mittapuulla kuulokkeet eivät enää ole niin hyvä ostos – etenkin kun hintakin on vain kallistunut. Hyvä äänenlaatu ei aivan riitä paikkaamaan ohjelmiston puuttumista ja heikkolaatuista rakennetta.
Myös tässä testissä
Sony Inzone H9
Hifiä scifi-asussa
Hifi-asiantuntija Sony on viimein tehnyt pelikuulokkeet. Kannatti odottaa!
Shark Receptor H70 Wireless
Satunnaiselle pelaajalle
Shark Gamingin kuulokkeet ovat edulliset ja onnistuvat suurimmaksi osaksi – mutta eivät kaikessa.
Asus ROG Delta S Wireless
Nahkasohvan mukavuutta korville
Asus ROG Delta S Wireless on mahtavan mukava pelikuulokemalli, joka myös kuulostaa erinomaiselta.
JBL Quantum 610 Wireless
Hyvä budjettivaihtoehto
JBL:n edullinen pelikuuloke on hintaansa nähden hyvä, mutta kunnon kokemuksista on maksettava enemmän.
Steelseries Arctis Nova 7 Wireless
Aikuiseen makuun
Steelseries taitaa äänen, ja ohjelmistokin on aivan erinomainen.
EPOS H3PRO Hybrid
Iso askel EPOSille
EPOS on vihdoin karistanut kaapelit, ja lopputulos vakuuttaa.
Roccat Syn Max Air
Hyvä ääni ei riitä
Roccatin huippumalli tarjoaa loistavaa 3D-ääntä, mutta heikot rauta ja ohjelmisto jättävät äänen varjoonsa.
Astro A30 Wireless
Monen alustan pelaajalle
Jos pelaa niin konsolilla, puhelimella kuin tietokoneellakin, voi Astro A30 olla hyvä valinta.
Corsair Virtuoso RGB Wireless XT
Tyyliä kuin mustassa Bemarissa
Corsair houkuttelee kypsiä pelaajia ylellisellä ja hillityllä eleganssillaan.