JBL on audiomaailman vanhimpia ja arvostetuimpia merkkejä. Pelikuulokepuolella brändi on kuitenkin vielä nuori. Tosin JBL teki näyttävän debyytin voittamalla ryhmätestimme kaksi vuotta sitten Quantum One -mallillaan.
JBL Quantum 610 Wireless on sitä edullisempi malli, joka ei tarjoa melua vaimentavaa 3D-simulaatiota. Sen sijaan tarjolla on langattomuutta.
JBL Quantum 610 Wireless ei pyri näyttämään miltään muulta kuin mitä se on: pelikuulokkeilta. Riemukkaita yksityiskohtia piisaa, kuten kuppien raidalliset johdotukset. Silti kaikessa tuntuu ja näkyy, että kyseessä on halvemman hintaluokan malli. Kaikki on muovia, ja vaikka pehmusteet ovat isot ja pehmeät, ei istuvuus ole huipputasoa.
JBL Quantum Engine -ohjelmiston käyttöliittymä kirkuu ”gamingia” tavalla, joka joko ihastuttaa tai vihastuttaa. Homma tuo mieleen Terminator 2:n. Kohtalaisen selkeä se kuitenkin on ja tarjoaa helposti päästyn tarvittaviin toimintoihin, kuten siistiin, muttei kovin tehokkaaseen taajuuskorjaimeen.
Surrondia kahta sorttia
JBL Quantum 610 Wireless tarjoaa sekä JBL:n oman surroundin että DTS Headphone:X 2.0:n. Jälkimmäinen on vähän yllättävä, etenkin kun valmistajan verkkosivuilla nimenomaisesti kerrotaan, etteivät kuulokkeet tue DTS:ää. On kuitenkin todettava, että JBL Quantum Surround on tilantunnultaan parempi valinta sekä peleihin että elokuviin. JBL:n insinööreille siis paremmat pisteet kuin nettisivujen päivittäjälle.
Kummankin kupin logossa on RGB-valot. Se näyttää siistiltä, mutta jos haluaa päästä lähellekään luvattua 40 tunnin akunkestoa, kannattaa valot sammuttaa. Valojen kanssa akunkesto tippuu rajusti, jopa 10 % vartissa.
Ohjelmisto on saatavilla vain PC:lle, joten muilla alustoilla pelatessa ei surroundia ole käytössä.
Hyvin säädetty – keskinkertainen ääni
Äänenlaatu paljastaa JBL:n – ja koko Harman-ryhmän, johon se kuuluu – olevan ennen kaikkea audiobrändi. Ääni on riittävän puhdas ja sopivasti peleille säädetty. Puhe erottuu selkeästi, ja vaikka erottelevuus voisi olla parempikin ja säröä vähemmän, kuuluvat kaikki tarvittavat äänet selvästi.
Basso ei ole liian kova eikä liian vaisu. Valitettavasti se ei myöskään ole järin tarkka. Hinnan huomioiden se on ihan hyvä eikä pommien räiskiessä sellainen niin haittaakaan, mutta en kyllä suosittele Quantum 610 Wireless -kuulokkeita musiikin kuunteluun.
Yhteenveto
JBL Quantum 610 Wireless on melko onnistunut edullisen hintaluokan pelikuuloke. Sitä saa, mistä maksaa: langattoman, viiveettömän yhteyden, RGB-valot ja kaksi surroundformaattia. Äänikin on hyvä, mutta kun on vuosikymmeniä tottunut yhdistämään JBL:n nimen ammattimaiseen äänentoistoon, tekee tämä hieman kipeää.
Myös tässä testissä
Sony Inzone H9
Hifiä scifi-asussa
Hifi-asiantuntija Sony on viimein tehnyt pelikuulokkeet. Kannatti odottaa!
Shark Receptor H70 Wireless
Satunnaiselle pelaajalle
Shark Gamingin kuulokkeet ovat edulliset ja onnistuvat suurimmaksi osaksi – mutta eivät kaikessa.
Asus ROG Delta S Wireless
Nahkasohvan mukavuutta korville
Asus ROG Delta S Wireless on mahtavan mukava pelikuulokemalli, joka myös kuulostaa erinomaiselta.
Nacon RIG 800 Pro HD
Uusi yritys
Testasimme tämän kuulokemallin jo neljä vuotta sitten. Se ei ole siitä parantunut – kallistunut vain.
Steelseries Arctis Nova 7 Wireless
Aikuiseen makuun
Steelseries taitaa äänen, ja ohjelmistokin on aivan erinomainen.
EPOS H3PRO Hybrid
Iso askel EPOSille
EPOS on vihdoin karistanut kaapelit, ja lopputulos vakuuttaa.
Roccat Syn Max Air
Hyvä ääni ei riitä
Roccatin huippumalli tarjoaa loistavaa 3D-ääntä, mutta heikot rauta ja ohjelmisto jättävät äänen varjoonsa.
Astro A30 Wireless
Monen alustan pelaajalle
Jos pelaa niin konsolilla, puhelimella kuin tietokoneellakin, voi Astro A30 olla hyvä valinta.
Corsair Virtuoso RGB Wireless XT
Tyyliä kuin mustassa Bemarissa
Corsair houkuttelee kypsiä pelaajia ylellisellä ja hillityllä eleganssillaan.