Razerin pelilaitteet ovat markkinoiden tunnetuimpia, ja etenkin valmistajan usein suuret, mustat ja mukavat pelikuulokkeet ovat monen suosikkeja.
Suosituimpiin malleihin kuuluu Kraken-kuulokemikrofoni, joka on edennyt jo kolmanteen sukupolveen. Siitä on useita versioita, joista saimme testiin Hypersense-mallin. Nimi viittaa kuulokkeiden bassovärähtelijään, joka tuo peliefekteihin fyysisen ulottuvuuden.
Razer Kraken V3 Hypersense on todellakin suuri kuulokemalli. Pyöreät kuulokekupit ovat tilavat ja pehmusteet paksut, joten ne työntyvät jopa 6 cm pään ulkopuolelle – tuntuu vähän prinsessa Leialta. Sanka on metallia ja pehmustettu paksusti vaahtomuovilla. Komeus on päällystetty kankaalla ja tekonahalla.
Kraken V3 Hypersense on puhtaasti USB-kuuloke, joka ei tarjoa analogisia mahdollisuuksia. Kaapeli on vähän jäykkä mutta onneksi päällystetty sotkeutumista estävällä punotulla sukalla.
Monipuolinen ohjelmisto
Razer Synapse on kattava ohjelmisto, joka mahdollistaa esimerkiksi RGB-valojen ohjelmoinnin. Kraken V3 -mallissa valoefektit rajoittuvat tosin kuulokekuppien käärmelogon valaisuun samalla värillä. Eri värialueilla leikittelevät animaatiot voi siis unohtaa.
Ääniasetukset sen sijaan mahdollistavat vaikka ja mitä. Pakollisen taajuuskorjaimen lisäksi voi vahvistaa bassoa, normalisoida volyymia ja korostaa puhetta. Jokaista asetusta voi säätää liukukytkimellä, mikä tekee ominaisuuksista käytännöllisempiä. Razerin puheenparannus toimii paremmin kuin mikään aiemmin pelikuulokkeista kuulemani.
Mikrofoni on oma lukunsa, ja silläkin on oma taajuuskorjain. EQ tarjoaa valmiita asetuksia eri tilanteisiin.
Razerin kuulokkeissa on THX:n virtuaalinen surroundääni 5.1- ja 7.1-kanavaisena. Kanavien panorointia voi säätää itse, ja surround toimii Razerin kuulokkeiden lisäksi muissakin audiolaitteissa, kunhan kuulokkeet on liitetty niihin.
Kallon tärinää
Kuulokkeiden haptista intensiteettiä eli bassovärähtelijän värähtelyn voimakkuutta voi säätää kolmeportaisella asteikolla. Matalimmalla tasolla voi erehtyä luulemaan, että värähtelyt johtuvat vain kaiutinelementeistä, mutta keskitasolla räjähdykset ja laukaukset tuntuvat jo viihdyttävästi. Myös musiikissa basso korostuu. Voimakkaimmalla tasolla kuulokkeet värähtelevät niin lujaa, että siitä saa melkein päänsäryn. On sitä paitsi häiritsevää, että puhekin saa kallon tärisemään.
Razerin haptinen palaute on hienostuneempaa kuin aiemmat vastaavat kokemukset, sillä värähtelyn vahvuus mukailee äänen voimakkuutta tehden vaikutelmasta luonnollisemman. Kaukoesimerkki vastakkaisesta toiminnasta on Skullcandy Crusherin ensimmäinen versio, joka soi kuin kirkonkello heti, kun basso inahtikaan.
Lämmin ja täyteläinen ääni
Äänenlaatu on tuttu Razerin aiemmista pelikuulokkeista eli lämmin ja täyteläinen. Tarkoitan tätä pelkästään positiivisena asiana, sillä basso ei mitenkään hallitse äänikuvaa. Puhe ja ympäristön äänet erottuvat selkeinä ja vivahteikkaina, ja yksityiskohtia erottaa riittävästi tapahtumien kulun seuraamiseksi – silloinkin, kun toiminta käy niin kuumana, että muut kuulokkeet tippuvat kärryiltä. Kaiken kaikkiaan ääni on testin parasta luokkaa (EPOS on äänen suhteen ylittämätön) Razerille ominaisella pehmeällä tyylillä.
Yhteenveto: Razer Kraken V3 Hypersense
Razer Kraken V3 Hypersense on viihdyttävä kuulokemikrofoni, joka tekee pelaamisesta ja elokuvien katsomisesta tietokoneelta vähän hauskempaa. Mukavuus on huippua ja pelaaja voi rauhassa uppoutua pelin maailmaan. Jos langattomuus on tärkeä kriteeri, pitää katsoa muita vaihtoehtoja, ja kuulokkeiden haptinen palaute tekee kuulokkeista vähän kalliimmat (valmistajalla on myös versioita ilman bassovärähtelijää). Ominaisuuksien ja äänen- ja ohjelmiston laatu tekevät Kraken V3 Hypersensestä oivallisen pelikuulokkeen etenkin PC-pelaajille.
Myös tässä testissä
Turtle Beach Stealth 600 Gen 2
Mainio vierasvara
Jos pelaa vain vähän tai kaipaa kuulokkeita vieraskäyttöön, on Turtle Beach passeli vaihtoehto.
Corsair HS80
Dolby Atmos ja informaatiotulva
Corsair HS80 on keskinkertaisella äänellä mutta hyvällä ohjelmistolla varustettu kuulokemalli.
Roccat Syn Pro Air
Hyvää ääntä puolivalmiissa paketissa
Roccat Syn Pro Air onnistuu äänenlaadussa mutta vetää lyhyen korren rakenteen laadun ja ohjelmiston suhteen.
HyperX Cloud II Wireless 7.1
Rehellinen ja simppeli pelikuulokemalli
HyperX Cloud II Wireless 7.1 on riisuttu pelikuuloke, joka tarjoaa kaiken tarvittavan eikä mitään muuta.
Logitech Pro X Wireless Lightspeed Gaming Headset
Ammattimaisuutta mukavuuden kustannuksella
Logitech Pro X Wireless on kisakuuloke, joka ei pyri miellyttämään.
EPOS H6 PRO
Yksinkertainen on kaunista
EPOS ei tarjoa erikoisuuksia, mutta ääni istuu korvaan kuin valettu!
SteelSeries Arctis 7P+ Wireless
Monipuolisesti pelaaville
Jos haluaa pelata vähän joka alustalla, mutta PS5 on niistä suosikki, on Arctis 7P+ Wireless oikea valinta.
Creative SXFI Air Gamer
Useimmille alustoille
Creative SXFi AIR Gamer toimii useimpien pelialustojen kanssa, mutta on monelta osin pettymys.
Asus ROG Delta S
Puhdas ja miellyttävä ääni
Suuret ja näyttävät Asus ROG Delta S -kuulokkeet tarjoavat väriä vain pinnaltaan, sillä sisäpuolella odottaa kirkas ja värittymätön ääni.