JBL on varustanut halvan Tune 130NC -mallinsa Android-laitteita palvelevalla Fast Pairilla, joten kuulokkeet ilmaantuvat automaattisesti puhelimeen, kun ne tuo ensi kerran kännykän lähelle. Kuulokkeisiin voi aktivoida puheavustajan painamalla pitkään vasenta kuulokenappia. Hipaisuohjaimet voi halutessaan ohjelmoida itse.
Tune 130NC tarjoaa sekä vastamelun että ympäristöäänet. Jälkimmäinen saa keskittymään joko yleisesti ympäristöön tai erityisesti puheeseen. Käytännössä siis ympäristöstä kuuluvia keskirekisteriääniä korostetaan hiukan, jolloin kuule paremmin ihmisten puheen.
Lue myös: JBL Live Pro+ – Mahtava ääni – vain sovelluksen päässä
JBL Headphones -sovelluksessa on taajuuskorjain, mikä tekee kuulokkeista hintaansa nähden todella hyvin varustellut. Sitä ei tarvitse käyttää, sillä ääni on tehdasasetuksilla jo hyvä. Basso on kyllä hieman liioiteltu ja keskirekisteri turhan sulkeutunut omaan makuuni, joten nostin taajuuskorjaimessa hieman 1 kHz:n kohdalta ja laskin 6 kHZ:n kohdalta, jottei yläpää terävöityisi liikaa.
JBL Tune 130NC:n äänenlaatu
Joillakin tallenteilla ja joissakin tilanteissa enimmäisvolyymi on liian alhainen, ja sitä voi paikata niin ikään taajuuskorjaimessa nostamalla kaikkia taajuuksia ja sitten laskemalla 2–4 kHz:n välistä, jottei ääni muutu nasaaliksi.
JBL:n kuulokkeiden sointi on parhaimpia alle sadan euron hintaluokasta kuulemieni, etenkin tekemieni säätöjen jälkeen. JBL:n sovelluksen taajuuskorjain kuuluu myös alan parhaimpiin.
Puhelaatu on hyvä. Puhe toistuu vähän kovana mutta tarpeeksi selkeänä. Taustahäly, jota testissä simuloin pink noisella, hukuttaa puhujan äänen, jolloin puheesta on vaikea saada selvää. Ei siis kannata puhua puheluita kovin meluisissa ympäristöissä.
Joka tapauksessa 130NC on aivan erinomainen kuulokemalli hintaansa nähden!
Kuva: Geir Gråbein Nordby
Myös tässä testissä
Marshall Minor III
Siistin näköinen, vaisun kuuloinen
Marshall Minor III on ulkonäöltään siisteimpiä täyslangattomia, mutta äänenlaadussa olisi parantamisen varaa.
Sudio E2
Kovat odotukset, upea toteutus
Sudio E2 tarjoaa muiden muassa 3D-ääntä ja edistykselliset puhemikrofonit – ja on vallan hyvä ostos.
Belkin Soundform Rise
Käyttäjäystävällisyys miinuksella
Belkin Soundform Risen sointi on hyvä ja tasapainoinen, mutta ärsyttävä vika pilaa kokonaisuuden.
OnePlus Nord Buds
Mainiota ääntä edullisesti
OnePlus on keskittynyt oleelliseen Nord Budsien kohdalla ja panostanut tärkeimpään: ääneen.
Samsung Galaxy Buds2
Samsungin paras
Samsung Galaxy Buds2 tarjoaa täyteläistä ja erinomaista äänenlaatua – ja vieläkin parempaa, jos omistaa Samsungin puhelimen.
JBL Tune 230NC
Hyvä kuuntelemiseen, vielä parempi puhumiseen
JBL Tune 230NC tarjoaa parempaa äänenlaatua puheluihin kuin suurin osa, ja ääni on muutenkin hyvä – etenkin hyvän taajuuskorjaimen ansiosta.
Urbanears Boo Tip
Keskinkertaisuutta koko rahalla
Urbanears Boo Tip istuu hyvin ja on helppo käyttää. Kiinnostavia ominaisuuksia ei ole tarjolla, ja ääni on liian tylsä.
Skullcandy Indy ANC
Bassonrakastajille
Skullcandy Indy ANC iskee kovaa bassollaan ja tarjoaa vihdoin myös vastamelun.
Creative Outlier Pro
Pitkä akunkesto
Creative Outlier Pro korjaa aiempien Creative-kuulokkeiden puutteita tarjoamalla loistavaa ääntä ja akunkestoa. Iso akku tosin kasvattaa myös kuulokkeiden kokoa.