Olemme jo pitkään odottaneet, että Sonos toisi mallistoonsa edullisemman subwooferin, joka sopisi luontevammin edullisempien Beam-, Ray– ja One-kaiuttimien kanssa kuin eittämättä erinomainen mutta myös kokonaishinnan järeäksi kasvattava Sub. Sub on oikein omiaan Arc-soundbarin ja isompien Five-kaiuttimien kaverina.
Ja nyt viimein päivänvalon näkee Sonos Sub Mini – pienen viivästyksen jälkeen, mutta odotus ei onneksi venähtänyt aivan niin pitkäksi kuin pelkäsimme.
Sonos Sub Mini on miniversio Sub-mallista
Sub Mini pohjautuu Subin rakenteeseen, mutta muodoltaan Mini on pyöreämpi kuin kulmikas Sub. Sub Mini on tietysti myös pienempi. Keskellä subwooferia on kaksi 6-tuumaista pyöreää bassoelementtiä ja reunoissa kaksi aukkoa. Symmetrisen sijoittelun tarkoitus on poistaa säröä, ja painekammioiden käytöllä vältetään bassoporttien aiheuttama turbulenssi. Rakenteen pitäisi kaikkinensa saada aikaan puhtaampi bassontoisto.
Jos mitään voi päätellä aiemmista kokemuksistamme Sub-subwooferin parissa, voisi Sub Miniltä odottaa puhdasta ja miellyttävää bassoa, jossa selkeys menee tärkeysjärjestyksessä kovimman paineen ohi.
Pieni mutta pippurinen
Sub Minin tarkoitus on luoda elokuviin, musiikkiin ja peleihin parempaa bassontoistoa ja olla saavutettava suuremmalle yleisölle. Kompaktin Beam- ja vielä edullisemman Ray-soundbarin menestyksen perään on luontevaa saada valikoimiin vihdoin Subia edullisempi subwoofer, sillä Sub maksaa lähes yhtä paljon kuin malliston jätti, Sonos Arc -soundbar – joka on myös suosikkimme omassa hintaluokassaan.
Lue myös: Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL – Sonoksen parasta kotiteatteriääntä
– Pienemmästä koostaan huolimatta Sub Minillä on sama taajuusvaste kuin suuremmalla Subilla. Suurin ero onkin äänenpaineessa. Sub Minin bassovaste ulottuu 25 Hz:iin, joka on meistä matalin taajuus, jolla äänenvoimakkuudella on väliä, Sonosin ääniteknikko Sam Feine kertoo meille sähköpostitse.
Sam Feine on valvonut Sub Minin kehitystyötä äänen kannalta ja kuuluu tiimiin, joka suunnittelee, luonnostelee ja kehittää Sonosin audiotuotteita, niiden ääntä lopuksi hienosäätäen.
Mikä kesti?
Olimme kiinnostuneita kuulemaan pienen subwooferin kehittelyyn liittyvistä haasteista – miksi Sub Minin julkaisu kesti niin kauan? Sam Feine vastaa:
– Pienen subwooferin kehittäminen on aina haastavaa. Bassontoisto ei skaalaudu lineaarisesti kaapin koon mukaan, ja pienetkin muutokset akustisessa volyymissa voivat vaatia merkittäviä muutoksia kaiutinelementteihin ja elektroniikkaan tietynlaisen soinnin saamiseksi. Kun lähdimme kehittämään Sub Miniä, tiesimme haluavamme samanlaisen taajuusvasteen kuin Sub-mallilla, mutta samalla halusimme mahduttaa kokonaisuuden pienempään koteloon, jolla on matalampi antotaso kuin Subilla. Kokeilimme erilaisia akustisia rakenteita, kuten bassorefleksiporttia ja passiivielementtejä, mutta päädyimme suljettuun kammioon, joka yhdessä edistyksellisen DSP:n kanssa tuotti yllättävän syvän taajuusvasteen laitteen kokoon nähden. Pienen kaiuttimen kanssa on tehtävä kompromissi enimmäisäänenpaineen kanssa. Sub Minin tehot riittävät enemmän kuin hyvin tarjoamaan mukaansatempaavan kokemuksen kaikentyyppisten sisältöjen kanssa (elokuvien, musiikin, pelien…) mutta se ei ole paras vaihtoehto silloin, kun halutaan kuunnella oikein kovalla volyymilla tai isommissa tiloissa. Silloin Sub on parempi valinta.
Johtaako DSP:n käyttö kompromisseihin?
– Sonosilla oleme onnekkaita siinä mielessä, että kaikki kaiuttimemme omaavat tarpeeksi prosessointitehoa käyttääkseen DSP:tä. Näin voimme käyttää digitaalista äänenkäsittelyä turvautumatta erilliseen DSP-rautaan. Siksi väittäisin, ettei DSP:n käytöstä ole tässä tuotteessa mitään haittapuolia.
Minkä kaiuttimien pariksi Sub Mini sopii?
– Sub Mini sopii erinomaisesti pieniin ja keskikokoisiin huoneisiin ja on täydellinen kumppani Beam-, Ray, One- ja One SL-malleille sekä Ikean kanssa yhteistyössä tehdyille Symfonisk-kaiuttimille.
Liian kallis Raylle?
Vaikka Sonos itse sanoo Sub Minin sopivan Beamin ja Rayn kumppaniksi, on meistä 500 euron hintainen subwoofer turhan hintava 300 euroa maksavan Sonos Ray -soundbarin pariksi. Uskomme sen kuitenkin olevan vallan fiksu valinta Beamin kaveriksi.
Sub Mini ja Sonos Beam. Kuva: Sonos
Isompi subwoofer on yhä paras
Jos vain budjetti antaa myöten, suosittelee Sam Feine varauksetta Sub-mallia:
– Sub on edelleen paras tuote asiakkaille, jotka haluavat erikoistehosteiden tuntuvan kehossa.
Kaksi Sub Miniä?
Viime aikoina on ollut mahdollista yhdistää kaksi Sonos-subwooferia samaan kaiutinjärjestelmään, ja se onnistuu myös Sub Minin kohdalla. Ja koska kaksi Miniä ei maksa juuri enempää kuin yksi Sub, olemme uteliaita kuulemaan, voisiko pari pientä subwooferia olla parempi vaihtoehto Arc-soundbarille kuin yksi iso. Aiomme ehdottomasti testata tätä heti tilaisuuden tullen!
Todennäköisesti saamme kuitenkin lanseerausaikaan vain yhden Sub Minin testiin.
Hinta ja saatavuus
Sonos Sub Minin suositushinta on 499 €, ja se tulee myyntiin 6.10.2022.
Lue lisää: sonos.com
Sonos Sub Mini – faktat:
Ääni
Bassokaiutin
Kaksi särön vaimentamiseksi toisiaan kohti suunnattua 6-tuumaista bassoelementtiä.
Vahvistin
Molemmat D-luokan digitaalivahvistimet sopivat täydellisesti ainutlaatuiseen akustiseen arkkitehtuuriin.
Rakenne
Suljettu kaappi vähentää säröä ja parantaa bassovastetta.
Säädettävä EQ
Ääniasetukset säätyvät automaattisesti tasapainottamaan Sub Minin ja siihen yhdistettyjen Sonos-kaiuttimien ääntä. Sonos-sovelluksella voi säätää manuaalisesti bassoa ja loudnessia.
Trueplay
Ohjelmisto mittaa huoneen akustiikan ja hienosäätää äänen sen mukaan. Vaatii yhteensopivan iOS-laitteen.
Taajuusvaste
25 Hz
Laitteen tiedot
Mitat
Korkeus: 305 mm
Halkaisija: 230 mm
Paino
6,35 kg
Viimeistely
Mattapintainen, saatavilla mustana tai valkoisena
Join-nappi
Paina kerran lisätäksesi Sub Minin Sonos-järjestelmään, mikäli tarvis.
Verkko
Wi-Fi
Wi-Fi-yhteys onnistuu reitittimellä, joka käyttää 802.11a/b/g/n-lähetysstandardiin.
Matala viive
5 GHz:n yhteydellä Sonos-soundbar parantaa television korkearesoluutioisen äänen lähetysnopeutta.
Ethernet
10/100-portti suoraan reitittimeen menevälle johdolle.
Jännite
100–240 V 50/60 Hz sisäinen virtalähde