Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Suosituksemme jouluun: valitse laatua Temu-soundin sijaan

Temun ja muiden vastaavien kiinakauppojen halvat kopiotuotteet voivat olla paitsi vaarallisia, myös ympäristölle epäystävällisiä. Halpakrääsälle on onneksi hyviäkin vaihtoehtoja.

/ 17.12.2024 - 13:20
Suosituksemme jouluun: valitse laatua Temu-soundin sijaan

Temun ja AliExpressin tapaisten myyntialustojen halvat hinnat tuntuvat houkuttelevilta, kun miettii joululahjahankintoja. Halpakopiot voivat kuitenkin olla heikkolaatuisten lisäksi jopa vaarallisia, ja tämä pätee etenkin sähkölaitteisiin, kuten kuulokkeisiin.

Halpa tulee usein kalliiksi

Minulla oli äskettäin hieman kyseenalainen kunnia testata kaksi nappikuulokemallia Temun valikoimista. Toinen pari ansaitsi yhden tähden, kun taas parempi sai peräti kaksi. Jos luet LB Ääni & Kuvaa säännöllisesti, olet varmasti huomannut, että näitä heikoimpia arvioita toimitus antaa vain poikkeustilanteissa. Mutta jos tarjolla on oikeasti pelkkää roskaa, on huono arvostelukin ansaittu.

Temu garbage
Pelkkää roskaa: Temun kaksi kuulokemallia olivat yhden ja kahden tähden arvoiset täyslangattomien vertailussamme. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Turvallisuus ensin

Jos kuulokkeet olisivat olleet huonoja vain suorituskyvyltään ja rakenteelliselta laadultaan, tuskin olisin edes kirjoittanut tätä artikkelia. Mutta kyse voi olla elämästä ja kuolemasta. Tänä vuonna Temun myymien tuotteiden turvallisuus on puhututtanut – edes CE-merkinnät eivät takaa niiden sähköturvallisuutta. Tilanne on erityisen huolestuttava, kun kyseessä on tuote, jota pidetään päässä tai muuten vartalon lähellä. Yleisohjehan sähkölaitteille kuuluu, ettei niitä pitäisi koskaan jättää lataukseen yön ajaksi, mutta kuka muka tällaista ohjetta noudattaa? No, jos on ostanut laturinsa Temusta, sitä ei kannattaisi kyllä käyttää ylipäätään, mutta ei varsinkaan valvomatta!

Iloa ja äänenlaatua

Laatutuotteen omistaminen tuottaa aivan erityistä iloa. Tiedättehän: tuote on niin kauniisti pakattu, että pakkauskin tekee mieli säästää. Itse tuote on muotoiltu harkitusti ja fiksusti, ja kokonaisuus tuntuu kestävältä ja laadukkaalta. Tulee tunne, että joku on oikeasti uhrannut verta, hikeä ja kyyneleitä luodakseen jotakin, josta on iloa vuosiksi eteenpäin. Tämä kokemus on vahvasti päinvastainen, kun ostaa kiinalaisesta verkkokaupasta tuotteen, jonka muovisuus tuo mieleen lähinnä halvan lelun.

On melkeinpä taattua, että Temusta ostetut audiotuotteet kuulostavat kamalilta. – Geir Gråbein Nordby

Varsinainen ero laatutuotteen ja halpisroskan välillä näkyy kuitenkin käytössä. Kuulokkeissa eron huomaa siinä, että kunnollinen malli toistaa musiikkia aivan eri tason tarkkuudella, syvyydellä ja dynaamisuudella kuin Temun ja AliExpressin halvat vaihtoehdot. Basso ei vain jylise, vaan se on tarkka ja hallittu. Keskirekisteri paljastaa laulun vivahteet ja diskantti on kirkas olematta korvia särkevän terävä. Toki tunnettujakin merkkejä on kaupan vaikka millä mitalla, eikä kaikista ole takeita, että ne toimivat toivotusti. Sen sijaan on melkeinpä taattua, että Temusta ostetut audiotuotteet kuulostavat kyllä kamalilta.

Great Pacific Garbage Patch
Tyynellämerellä kelluva roskalautta on pinta-alaltaan kolmen Ranskan kokoinen. Kuva: theoceancleanup.com

Ympäristönäkökulma: laadun arvo

Kestävyydessä on kyse myös ympäristöstä. Siinä meidän alamme on suurimpia syntipukkeja, mutta pahinta jälkeä saavat aina aikaan halvat ja heikkolaatuiset tuotteet. Ne hajoavat usein nopeasti muuttuen samalla tarpeettomaksi elektroniseksi jätteeksi. Tyynessämeressä kelluu roskalautta, joka on syntynyt eri puolilta maailmaa tulevien merivirtojen seurauksena. Roskalautalla on nimikin, Great Pacific Garbage Patch, ja se on 4–16 kertaa suurempi kuin aikaisemmin on ajateltukaan. Se koostuu 80 000 tonnista muovia ja on pinta-alaltaan 1,6 miljoonan neliökilometrin kokoinen. Se on siis kolme kertaa suurempi kuin Ranska – tai kuin lähes viisi Suomea rinnakkain.

Lautta kasvaa ennätysvauhtia, ja sen sisältämän mikromuovin määrä kymmenkertaistui vuosien 2015 ja 2022 välillä. Eikä suunta ole muuttumassa. Laadukas, parin tonnin arvoinen stereojärjestelmä kestää vuosikymmeniä ja on usein korjattavissa, jos jokin meneekin rikki. Aika erilainen valinta kuin halvat langattomat kaiuttimet ja kuulokkeet, jotka päätyvät kaatopaikalle muutamassa vuodessa.

B&O Beovision 600
Bang & Olufsenilla on oma tehdas, joka on omistettu nimenomaan korjaamaan ja huoltamaan merkin vanhoja tuotteita, kuten kuvassa näkyvää 70-luvun alun klassikkoa, Beovision 600 -televisiota. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Hyvä esimerkki kestävästä ajattelusta on Bang & Olufsen. Tanskalaismerkillä on kokonaan oma tehdas – Factory 3 – vain vanhojen tuotteiden korjaamista ja huoltamista varten. Factory 3:n kaiken nähneet teknikot antavat vanhalle levysoittimille tai kaiuttimille uuden elämän – peräti 97 prosenttia tehtaalle tuoduista tuotteista onnistustaan korjaamaan.

electronic waste vintage hifi jbl 4411
Vintagelaitteet ovat ympäristöystävällinen valinta. Allekirjoittanut käyttää työhuoneessaan 40 vuotta vanhaa hifijärjestelmää. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vintagesta perintöaarteeksi

Omassa työhuoneessani minulla on stereojärjestelmä 1980-luvun alusta: JBL:n 4111-kaiuttimet tehokkailla 12-tuumaisilla bassoelementeillä, Nakamichi 1000 II -kasettisoitin sekä Harman Kardonin 730-vastaanotin. Kasettisoittimen olen perinyt isältäni, vastaanotin on samanlainen kuin hänellä aikanaan ja kaiuttimet taas paranneltu versio isäni vanhasta JBL L112 -mallista. Kokonaisuus ei vain kuulosta mahtavalta, vaan tuo myös muistoja mieleen. Ja mikä tärkeintä: se hakkaa monet modernimmatkin systeemit. Tätä on aito kestävyys: tuote, jonka voi korjata ja huoltaa ja joka kestää sukupolvelta toiselle. Mikään uuden tuotteen ekosertifikaatti ei voita vuosikymmeniä vanhan klassikon arvoa.

Nakamichi 1000 II
Isäni perintöä: Nakamichi 1000 II on huollon jälkeen sisältä kuin uusi. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Tue paikallista osaamista

Kiinakaupan sijaan on muutenkin paikallaan tukea kotimaista työtä. Kun ostaa tuotteen Suomesta, on valikoima laadukkaampi ja samalla tulee tukeneeksi kotimaista työtä ja ennen kaikkea tärkeää osaamista. Hifimyymälöissä työskentelee ammattilaisia, joiden neuvojen avulla on helppo löytää itselle paras tuote, ja jotka opastavat myös myöhemmin, kun tarvitsee apua omistamansa tuotteen kanssa. Tällaista tukea ei saa, jos ostaa ulkomaisista verkkokaupoista. En sano, etteikö koskaan saisi ostaa mitään netistä, mutta kauppavalintaa kannattaa kuitenkin välillä pysähtyä miettimään.

Hodetelefoner 1920x1080 1
Jos hinta on tärkeä valintakriteeri, kannattaa lukea valintamme Vuoden parhaiksi tuotteiksi Basic-luokassa. Sekä voittajat että ehdokkaat tarjoavat testatusti erinomaista hinta-laatusuhdetta. Kuva: LB Ääni & Kuva

Laatu ei aina tarkoita kallista

Budjettiluokasta ja keskihintaisista tuotteista löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja. Muutamia eri kategorioiden edustajia nimetäkseni esimerkiksi Sonos Beam -soundbar ja TCL C655 -televisio (QLED780) ovat ansainneet Vuoden parhaan tittelin 2024-2025. Jos etsinnässä ovat nimenomaan kuulokkeet, niin olemme palkinneet sankakuulokkeista Sony Ult Wearin ja nappikuulokkeista Technics AZ40M2:n. Kaikki Vuoden parhaat tuotteet löydät täältä, joukossa on paljon edullisia vaihtoehtoja. Pointtini on siis se, että kannattaa mieluummin säästää vaikkapa 80 euroa maksaviin kuulokkeisiin kuin ostaa 15 euron kopiot, jotka kuulostavat hirveältä ja ovat pahimmassa tapauksessa myös terveydelle vaaralliset.

Unohda Temu tänä jouluna

Tänä jouluna kannustan ottamaan pitkäikäisyyden yhdeksi valintakriteeriksi audiotuotteita valitessa. Valitse laadukas tuote joltakin tunnetulta merkiltä – se on parempi valinta niin kuulon kuin ympäristön kannalta ja tuo iloa pitkäksi aikaa. Muistathan, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, niin ei se totta olekaan.

Hyvää joulua ja iloa kuunteluun!

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Geneleciltä kuulokkeet studiokokonaisuuteen

Kuulokkeet juoksijoille ja uimareille

Sonosin ensimmäiset kuulokkeet pian kaupoissa?

Nappikuulokkeet pukinkonttiin

Viime hetken lahjaidea: sankakuulokkeet

Vastameluttomat kuulokkeet - onko järkeä?

Parhaat kuulokkeet edullisesti

Highend-nappien budjettiversio

Technics lupaa kirkkaampaa ääntä puheluihin

Edullista vastamelua

Nothingin uusi sukupolvi

Edulliset vastamelunapit

Ääni & Kuva
Scroll to Top