Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Pioneerilta ja Onkyolta highend-kotiteatterivastaanottimet

Pioneerin ja Onkyon yhteistyön tuloksena lanseerataan kaksi kotiteatterivastaanotinta, jotka tarjoavat melkein kaiken, mistä voi haaveilla.

/ 31.03.2023 - 10:20
Pioneerilta ja Onkyolta highend-kotiteatterivastaanottimet

Jos hakusessa on saada parempaa ääntä kotiteatteriin, on nyt tarjolla pari hyvää vaihtoehtoa: Pioneer VSX-LX805 ja Onkyo TX-RZ70. Suurelta osin ne muistuttavat toisiaan, mutta pari tärkeää eroa niissä on.

Pioneer-VSX-LX805_Front_2000x2000 copy
Kuva: Pioneer

Pioneer VSX-LX805

Pioneerin uusi lippulaivamalli VSX-LX805 on varustettu peräti 11 kaiutinkanavalla, joista kaksi soittaa samanaikaisesti stereona. Tehoja on 150 wattia per kanava.

Vastaanottimessa on ulostulot neljälle subwooferille, mutta erillinen prosessointi riittää vain kahdelle. Niinpä kyseessä on oikeasti 11.2-vastaanotin, vaikka Pioneerin ilmoituksen mukaan se olisi 11.4.

 

Dirac Live

Siisti juttu sen sijaan on Dirac Live -huonekorjaus, johon saa yhdistettyä Dirac Live Bass Controlin kahdelle erilliselle subwooferille. Siitä saa maksaa parisataa lisää. Kumpikin korjaustyyppi käyttää tekoälyä ja koneoppimista löytääkseen omaan kuunteluhuoneeseen parhaiten sopivan ääniasetuksen.

Jos pitää enemmän Pioneerin omasta MCACC-kalibroinnista, niin sekin on sisäänrakennettuna.

Pioneer-VSX-LX805_Hero_2000x2000 copy
Kuva: Pioneer

AB-luokan vahvistusta

Pioneer lupaa VSX-LX805:n tarjoavan “audiofiilin äänenlaatua”, ja sitä sopiikin odottaa highend-luokan laitteelta. Siinä on muun muassa kaksi monikanavaista ESS 32-bittistä Sabre HyperStream DA-muunninta. Ehkä vielä kiinnostavampaa on Pioneerin paluu AB-vahvistimiin. Sitä ei ole nimittäin käytetty sitten vuoden 2003 VSA-AX10Ai-mallin, joka on yhä parhaita kuulemiamme. Siitäs sait, D-luokka!

Lue myös: 6 highend-soundbaria – Highend-soundbarilla elokuvateatterin tunnelmaa

3D-ääntä ja HDR:ää

Luonnollisesti vastaanottimessa on sekä Dolby Atmos että DTS:X sisäänrakennettuina, ja tuki löytyy myös Apple Musicin ja Tidalin kautta soitettavalle Dolby Atmos Musicille. Auro3D-tuki on tulossa kesäkuun lanseerauksen yhteydessä.

11-kanavaisen järjestelmän voi konfiguroida esimerkiksi 7.4.2- tai 9.2.2-järjestelmäksi, jossa keskimmäinen luku kertoo korkeuskanavien määrän ja viimeinen subwooferkanavien määrän.

HDR-formaateista tuki löytyy Dolby Visionille, HDR10+:lle ja tietysti tavalliselle HDR10:lle. HDMI 2.1 tukee 4K 120 Hz- ja 8K 60 Hz -laatua.

Pioneer-VSX-LX805_Back_2000x2000 copy
Kuva: Pioneer

Liitännät

Pioneer VSX-LX805 on varustettu seitsemällä HDMI-sisääntulolla, kolmella ulostulolla ja toki eARC-tuella. Lisäksi on kaksi balansoitua XLR-sisääntuloa ja vastaavat ulostulot. Mukava lisä, jos haluaa kytkeä vastaanottimeen vaikkapa balansoidun kuulokevahvistimen.

Suoratoisto

Laitteen suoratoistotoimintoihin lukeutuvat Chromecast, AirPlay 2, Spotify, Tidal sekä Bluetooth parempaa äänenlaatua tuottavalla aptX-koodekilla. Vastaanotinta voi ohjata Google Assistantilla, Alexalla ja Sirillä älykaiuttimien kautta, ja myös IP-ohjaus onnistuu.

Roon Ready -sertifiointia odotetaan syyskuulle.

onkyo_tx-rzx70
Kuva: Onkyo

Onkyo TX-RZ70

Emme anna yhtä paljon palstatilaa Onkyon TX-RZ70-vastaanottimelle, sillä se on käytännössä identtinen Pioneerin kanssa. Siinäkin on 11 kanavaa, joskin spekseissä on tehoa 10 wattia vähemmän per kanava. Mittaukset on voitu tehdä eri tavalla, sillä arvelemme  laitteiden kuitenkin olevan samanlaiset. Myös Onkyossa on AB-luokan vahvistin.

Onkyokin tarjoaa seitsemän HDMI-sisääntuloa, jotka tukevat 8K 60Hz- ja 4K 120Hz-laatua. Samat kaksi 32-bittinen ESS Sabre DA-muunninta, Diracin huonekorjaus ja bassonhallinta. Samat puheavustajat, samat formaatit niin ääni- kuin videopuolelleakin. Ja Roon Ready tulossa syyskuussa.

 

Onkyo eroaa Pioneerista siinä, että siinä on vain kaksi subwoofer-ulostuloa, mutta kummassakin on erillinen prosessointi, joten subwoofer-kanaviakin on kaksi. Jos tarvitsee neljä subwooferia, voi ostaa kaksi y-kaapelia ja päästä samaan lopputulokseen. Onkyossa ei ole XLR-liitäntöjä, mikä tuo vähän säästöä.

Muuten kumpikin vahvistin tarjonnee hyvin samantyyppistä nautintoa.

Hinnat ja saatavuus

Pioneer VSX-LX805 maksaa 3 499 euroa, kun taas Onkyo TX-RZ70 on hitusen edullisempi: 3 299 euroa. Molemmat tulevat kauppoihin kesäkuussa.

Lue lisää:

eu.pioneer-av.com

eu.onkyo.com

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edullinen Atmos-soundbar Denonilta

Onkyon ja Klipschin yhteinen soundbar-mallisto

Avoimen lähdekoodin 3D-ääniformaatti

Black Fridayn parhaat soundbar-tarjoukset

Bosen lippulaivauutuus: Smart Ultra Soundbar

Pioneer vai Onkyo kotiteatteriin?

Bose Smart Soundbar 600: haastaja Sonos Beamille?

Porschelta kaksi uutta soundbaria

Pikakuuntelussa Sonos Ray

Soundbar pieneen kotiin: Denon DHT-S217

Highend-ääntä televisiosta: Devialetin ensimmäinen soundbar

Bosen lippulaiva-soundbar pian Suomessa

Ääni & Kuva
Scroll to Top