Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Uutinen

Ensivaikutelmat Sonos Ray -soundbarista

Sonos esitteli tällä viikolla Kööpenhaminassa edullisimman soundbarinsa – millainen oikein on uusi Ray?

/ 20.05.2022 - 11:30
Ensivaikutelmat Sonos Ray -soundbarista

Sonos Ray on valmistajansa kaikkien aikojen edullisin soundbar. Ennen sen yksityiskohtiin paneutumista on syytä miettiä hetki sitä, kelle kaiutin on suunnattu.

– Tämä soundbar parantaa televisioääntä kodeissa, joissa ei haluta panostaa aivan uusimpaan televisio- ja kotiteatteritekniikkaan, Sonoksen edustaja kertoo esittelytilaisuudessa.

Ray luvataan sopivan vaikka viisitoista vuotta vanhan taulu-tv:n kaveriksi. Suunnittelussa on huomioitu etenkin edullinen hinta ja pieni koko – edustajan mukaan Ray on hyvä vaihtoehto heille, joiden mielestä huippumalli Sonos Arc on liian iso.

Sonos Ray on varustettu optisella digitaalisella sisääntulolla, mikä on vanhempien televisioiden standardi. Sonos Beam-soudnbarissa asia on ratkaistu HDMI:n ja optisen digitaalisen kaapelin välisellä adapterilla, mutta Rayssa ei HDMI-liitäntää ole lainkaan!

Pelkkä Dolby Digital

Ilman HDMI-sisääntuloa ei kannata miettiäkään Dolby Atmos -tukea, sillä Atmos-signaali ei kulje optisena digitaalisena signaalina. Surroundia varten saatavana on pelkkä Dolby Digital. Edes DTS:ää ei tueta.

Soundbarin laajentaminen kyllä onnistuu takakaiuttimien ja subwooferin avulla. Tosin veikkaamme, että niistä kiinnostuneet hankkivat mieluummin Beamin tai Arcin.

Sonos Ray Photo Geir Nordby 3
Sonoksen edustaja esittelee Ray-kaiutinta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sonos Ray – pieni ja yksinkertainen soundbar

Ray on hieman pienempi kuin tähän mennessä Sonoksen pienimmän soundbarin titteliä kantanut Beam. Sonos kertoo, että suunnitteluvaiheessa muotoiluosasto ja akustinen osasto ovat käyneet mittelöä kaiuttimen koosta: ensimmäinen on halunnut tehdä mahdollisimman kompaktin kaiuttimen ulkonäkösyistä, kun taas jälkimmäinen on halunnut kasvattaa kokoa täyteläisemmän soinnin ja volyymivarantojen vuoksi. Loppujen lopuksi suunnittelijat päätyivät kompromissiin, johon kuulemma kaikki ovat tyytyväisiä.

Sonos on siis miettinyt kohderyhmän tarkoin. Mutta mitä mieltä me LB Ääni & Kuvan toimituksessa olemme Raysta?

Mitä järkeä poistaa HDMI?

On toki ymmärrettävää, että vanhempien televisioiden omistajat eivät tarvitse HDMI-liitäntää. Kyseenalaistamme kuitenkin päätöksen jättää nyky-tv:t kokonaan huomioimatta. HDMI:n hyötyjä eivät ole vain Dolby Atmos ja korkearesoluutioinen ääni, vaan se helpottaa myös äänen ja kuvan synkkaamista.

Jos ääni laahaa kuvan perässä, minkä huomaa ärsyttävästi siinä, etteivät huulten liikkeet vastaa ääniraitaa, ei asialle voi optisen liitännän kanssa tehdä mitään. HDMI-liitäntää käyttäessä kuvaa voi viivästyttää suhteessa ääneen.

Sonos Ray Black
Sonos Ray on saatavana myös mustana. Kuva: Sonos

Ei sovi takakaiuttimeksi

Kun kuulimme ensimmäisiä huhuja Raysta (silloin vielä koodinimellä Fury) väitettiin, että yhdistämällä kaksi soundbaria niitä voisi käyttää takakaiuttimina esimerkiksi suurimman Arc-mallin kanssa. Asettamalla soundbarit pystyyn ääni olisi parempi kuin Sonos One- tai Five-kaiuttimien kanssa, ja 3D-formaatti Dolby Atmos tulisi esiin paremmin.

Tämä ei pidä paikkaansa. Ray ei toimi takakaiuttimena, vaan on puhtaasti pelkkä soundbar.

Akustiikka kunnossa

Sonoksen edustajan mukaan akustiikkaan on kiinnitetty paljon huomiota. Rayn luvataan vuotavan ääntä minimaalisesti, joten ei pitäisi olla väliä, sijoittaako sen tasolle vai seinälle.

Myös ohjelmistoon on panostettu. Rayssa on tilakorjaus sekä puhetta selkiyttävä Dialog Enhancer. Yötila vähentää dynamiikkaa, joten volyymin voi pitää melko normaalilla tasolla ilman, että perheenjäsenet heräävät.

Lupaava demo

Esittelytilaisuudessa Ray kuulosti hyvältä. Sekä musiikki että elokuvat kuulostivat puhtailta, ja laulu ja puhe erottuivat hyvin. Elokuvissa oli surroundin tuntuakin. Ääni oli tasapainoinen ja miellyttävä, mutta ei mikään dynamiikkapommi.

Rayn sointi muistutti paljon Beamia. Subwooferin kanssa ääni oli tietysti vielä täyteläisempi ja räjähtävämpi. Tällä hetkellä Sonoksella on valikoimissaan tosin vain yksi subwoofer, ja se maksaa liikaa ollakseen varteenotettava pari Raylle.

Huhuja pienemmästä subwooferista on kuultu, mutta Sonos ei halunnut kommentoida huhuja.

Lue myös: Pienempi bassokaiutin: Sonos Sub Mini

Sonos Ray Photo Geir Nordby 2
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Pohdintaa

Esittelyn perusteella vaikuttaa siltä, että Sonos Ray tarjoaa hyvää vastinetta rahoille. 300 euron hintainen soundbar ei ole liian kallis, ja etenkin osana Sonos-järjestelmää Ray voi olla näppärä lisä, kun sitä voi ohjata samasta käyttöliittymästä kuin muitakin kodin kaiuttimia.

Silti. Ray ei ole merkittävästi pienempi kuin Beam, ja tuntuu oudolta julkaista soundbar ilman HDMI-liitäntää vuonna 2022. Kaikilla kilpailijoilla tässä hintaluokassa on HDMI.

Beam (Gen 2) maksaa hieman alle 500 euroa, joten se on toki kalliimpi. Käytettynä saattaa löytää Gen 1 -mallia, jolloin hintaa on kutakuinkin saman verran kuin Raylla. On vaikea keksiä syytä, miksi kannattaisi mieluummin hankkia Ray, ellei sitten pelkkä ilo siitä, että saa ensimmäisenä avata pakkauksen.

Joka on muuten kierrätettävämpi kuin Sonoksella aiemmin.

Testi tulossa!

Tässä olivat vain ensivaikutelmamme Raysta – varsinainen testi on tulossa pian!

Lue lisää: sonos.com

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaikki tarvittava kompaktissa paketissa

Vedenpitävä kaiutin kesäretkille

Käyttäjät raivoissaan uudesta Sonos-sovelluksesta

Sonosin ensimmäiset kuulokkeet pian kaupoissa?

Tämä on kaiutin

Sonos helpottaa arkea uuden sovelluksensa avulla

Uusi kotiteatterimallisto Sony Bravia Theatre

Edullinen Atmos-soundbar Denonilta

Vanhan B&O-kaiuttimen pikapäivitys

Klipschiltä uudet pöytästereot

Onkyon ja Klipschin yhteinen soundbar-mallisto

Koko yön karaoket

Ääni & Kuva
Scroll to Top