Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Kuulokeopas – mitä pitää tietää valitessa?

Kun on aikeissa hankkia uudet kuulokkeet, pitää tehdä monta valintaa. Isot vai pienet? Sanka vai napit? Langaton vai ei? Kokosimme tähän oppaaseen kaiken, mitä tarvitsee tietää.

/ 15.11.2024 - 14:35
Kuulokeopas – mitä pitää tietää valitessa?

Useimmiten kuulokkeet ovat parempi ratkaisu kuin täysikokoinen hifijärjestelmä. Ensinnäkin kuulokkeita on paljon helpompi kuljettaa ympäriinsä, ja tunnetustihan paras ääni on sellainen, joka on mukana.  Kuulokkeiden valinta ei kuitenkaan ole välttämättä ihan helppoa.

Ennen se oli yksinkertaisempaa: jos halusi kunnon äänenlaatua, valitsi vain mahdollisimman suuret kuulokkeet. Nykyään koko ei enää ratkaiseva, sillä nappikuulokkeetkin yltävät jo sankakuulokkeiden bassontoistoon ja äänenlaatuun.

Earbuds vs headphones orepropper hodetelefoner geirnordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Nappi- vai sankakuulokkeet, suljetut vai avoimet?

Nappikuulokkeet ovat pieniä, kevyitä ja helppo ottaa mukaan minne vain – ne ovat täydelliset treeneihin ja matkoille. Kaikki eivät kuitenkaan pidä esineiden työntämisestä korviinsa, ja napit voivat pitää narskuvaa ääntä käyttäjän liikkuessa. Poikkeuksena ovat avoimet kuulokkeet, joihin palataan pian.

Sankakuulokkeet taas muuttuvat yleensä käytön myötä vain mukavammiksi, ja yleisesti ottaen niissä ilma kiertää paremmin. Parhaissa sankakuulokkeissa, etenkin avoimissa malleissa, on äänikuva suurempi ja luonnollisempi. Kokonsa puolesta sankakuulokkeet eivät kuitenkaan ole yhtä käteviä matkustaessa.

Avoimien kuulokkeiden sointi on yleensä ilmavin ja dynaamisin, kun kalvoilla on tilaa liikkua vapaasti. Huonona puolena on melunvaimennuksen olemattomuus. Monet nappikuulokkeet ovat suljettujen sankakuulokkeiden tasolla bassontoistossa ja dynamiikoissa, sillä kalvot sijaitsevat lähempänä korvaa eikä liikkeelle ole yhtä suurta tarvetta.

bose qc ultra open earbuds vs sony linkbuds open
Avoimia nappikuulokkeita: Sony LinkBuds Open (vasemmalla) ja Bose QuietComfort Ultra Open Earbuds (oikealla). Kuvat: Sony ja Bose

Uutta: avoimet nappikuulokkeet

Viime aikoina markkinoilla on nähty myös avoimen rakenteen nappikuulokkeita. Ne kiinnittyvät korvaan jonkinlaisella koukkuratkaisulla, jonka ansiosta ne eivät narise korvakäytävässä ja hiosta korvan sisäpuolta. Ideana on kuulla ympäristön äänet – kävelyllä podcastia kuunnellessa voi samalla kuulla myös linnunlaulun.

Toistaiseksi avointen nappikuulokkeiden valikoima on vielä pieni, muta kasvaa nopeasti. Bassontoisto on ohkaista, mutta puhe ja laulu toistuvat avoimena ja erottelevana. Niinpä avoimet nappikuulokkeet sopivatkin parhaiten podcastien ja äänikirjojen kuunteluun, kun taas bassovoittoinen musiikki kaipaa jotakin muuta.

Hodetelefoner Oppslag 2
Kuva: Lasse Svendsen

Johdolla vai ilman?

Ennen langattomuus tarkoitti aina heikompaa äänenlaatua, mutta tilanne on muuttumassa. Modernit koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, tarjoavat käytännössä häviötöntä ääntä Bluetoothin kautta.

On kuitenkin muistettava, että ensiluokkaiset sankakuulokkeet tai langalliset nappikuulokkeet – yhdistettynä kunnolliseen kuulokevahvistimeen – voivat tarjota taivaallisia kuuntelukokemuksia. Mutta sellainen käyttö taas ei ole kovin käytännöllistä tai mahdollista kuljettelua.

Siksi onkin tärkeää miettiä omia kuuntelutottumuksiaan ennen ostoksille lähtemistä. Jos aikoo kuunnella musiikkia lähinnä omassa nojatuolissaan lekotellen, on langallinen sankakuulokemalli ja kuulokevahvistin varsin varteenotettava vaihtoehto. Jos taas matkustelee paljon, ovat langattomat kuulokkeet itsestään selvä valinta.

Lue myös: Vuoden parhaat kuulokkeet 2024-2025

Isompi ei aina ole parempi

Olisi helppo kuvitella, että isot sankakuulokkeet kuulostavat aina paremmilta kuin pienet nappikuulokkeet. Se ei pidä paikkaansa. Tämän päivän nappikuulokkeet voivat tarjota aivan erinomaista äänenlaatua, sillä niiden ei tarvitse liikuttaa yhtä paljon ilmaa kuin kauempana tärykalvosta sijaitsevien sankakuulokkeiden päästäkseen samaan äänenpaineeseen.

Toisaalta taas isommassa koossa äänenlaatu on helpompi saada kohdilleen. Suuremmat kalvot hyödyttävät etenkin bassontoistoa. Varsinkin avoimissa malleissa äänenlaatu voi parhaimmillaan olla taianomaisen kaunista.

Eri tyyppiset kuulokkeet

Kuulokkeet jaetaan istuvuuden mukaan kolmeen päätyyppiin, joilla kaikilla on omat vahvuutensa:

Over-ear-sankakuulokkeissa (tai around-ear) kuppi ympäröi koko korvan. Näissä passiivinen melunvaimennus toimii parhaiten, istuvuus on mukavinta pitkässäkin käytössä, kun mikään ei paina korvalehteä, ja perinteisesti äänenlaatukin on parasta. Yleensä äänikuva on suurin ja basso täyteläisin. Miinuspuolena on koko – over-ear-kuulokkeet vievät paljon tilaa laukusta.

Over-ear: Sony WH-1000XM5. Foto: Sony
Over-ear: Sony WH-1000XM5. Kuva: Sony

On-ear asettuu korvalehden päälle. Over-ear-mallia pienempi sankakuulokemalli toimii hyvin toimistokäytössä tai lyhyillä reissuilla. Äänieristys ei ole yhtä hyvää kuin isommissa kuulokkeissa, ja korvalehden päällä lepäävät kupit voivat jonkin ajan kuluttua alkaa hiostaa ja painaa ikävästi.

on-ear headphones
On-ear: JBL T450. Kuva: JBL

In-ear-kuulokkeet eli nappikuulokkeet työnnetään korvakäytäviin. Nappikuulokkeita on saatavana edelleen langallisena, mutta nykyään useimmat ovat täyslangattomia vastamelulla varustettuja malleja. Niiden etuna on näppärä koko ja kannettavuus, mutta miinuspuolena toki se, etteivät kaikki pidä siitä tuntemuksesta, että korvassa on jotakin.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 Graabein
In-ear: Sennheiser Momentum True Wireless 3. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vastamelu: kyllä, kiitos!

Sekä nappi- että sankakuulokkeissa on nykyään usein vastamelu (ANC). Teknologia analysoi ympäristön äänet ja lähettää vastasignaalin, joka estää ei-toivotun äänen kuulemisen. Tehokkaimmin vastamelu toimii jatkuvan kohinan vaimennukseen, kuten lentokoneen moottorin hurinan tai toimiston tuulettimien ja taustahälyn poistamiseen.

Sankakuulokkeilla on tässä edelleen pieni etulyöntiasema, sillä pehmustetut kuulokekupit auttavat vastamelua vaimentamalla melua asettumalla tiiviisti päätä vasten. Kupeissa on myös paremmin tilaa vastamelun vaatimille mikrofoneille. Erot sanka- ja nappikuulokkeiden vastamelun laadussa kuitenkin pienenevät vuosi vuodelta.

Shure Aonic 40 spread
Shure Aonic 40. Kuva: Shure

Kuulovaurioista

On erilaisia tapoja välittää ääntä aivoille. Korvan peittävät sankakuulokkeet lähettävät osan äänestä ohimoluun kautta, jolloin kaikki käyttäjän kokema ääni ei tule pelkästään tärykalvon kautta.

Nappikuulokkeet taas välittävät kaiken äänen suoraan tärykalvolle, minkä vuoksi käyttäjän pitäisi noudattaa erityistä varovaisuutta äänenvoimakkuuden suhteen. Jos soittaa musiikkia kovalla pitkiä aikoja, on kuulovaurion riski suuri.

Siinä on siis perää, kun väitetään, että nappikuulokkeilla kuulovaurio syntyy helpommin kuin sankakuulokkeilla.

Istuvuus

Kuulokkeiden mukavuus on hyvin yksilöllistä, mutta muutamia yleisiä huomioitakin istuvuudesta voi tehdä:

  • Over-ear voi olla ajan mittaan mukavin valinta, sillä sankakuulokkeet eivät työnny korvakäytävään.
  • On-ear voi hiostaa ja puristaa korvalehteä.
  • Nappikuulokkeet ovat höyhenenkevyitä, mutta niiden on istuttava korvakäytävään täydellisesti, jotta ne eivät tunnu ikäviltä.
Jabra Elite 8 Active Waterproof Still MED enhanced scaled
Vedenkestävät nappikuulokkeet: Jabra Elite 8 Active. Kuva: Jabra

Kestävätkö kuulokkeet vettä?

Jos kuulokkeita aikoo käyttää urheillessa, kannattaa tarkistaa mallin IP-luokitus. Treenikuulokkeiden on kestettävä hikeä ja vesisadetta, ja parhaimmat mallit sietävät jopa huuhtelun hanan alla. Kaikki urheilukuulokkeina myytävät mallit eivät ole yhtä kestäviä, joten suojausluokituksen kanssa on syytä olla tarkkana.

Kun akku loppuu

Useimpia sankakuulokkeita voi käyttää langallisesti, jos akku loppuu – mikä on hyvä varavaihtoehto matkoilla. Asia kannattaa kuitenkin tarkistaa, sillä kaikissa malleissa tätä mahdollisuutta ei ole. Täyslangattomia nappikuulokkeita ei ole mahdollista käyttää johdon kanssa, joten niissä ollaan kokonaan akun varassa.

Audeze Maxwell lifestyle-enhanced
Gaming: Audeze Maxwell. Kuva: Audeze

Pelaamiseen on omat erityismallinsa

Gaming-käyttöön on syytä valita erityisesti tarkoitukseen suunnitellut kuulokkeet. Langallisella mallilla viive on pieni, mutta langattomiakin sankakuulokkeita on tarjolla, samoin kuin langattomia nappikuulokkeita. Pelikuulokkeita ostaessa pitää aina tarkistaa, että malli on yhteensopiva oman pelikonsolin tai tietokoneen kanssa.

Mikä sopii sinulle?

Valitse nappikuulokkeet, jos:

  • matkustat paljon.
  • urheilet säännöllisesti.
  • haluat huomaamattomat kuulokkeet.
  • haluat musiikin kulkevan taskussa.
  • käytät kuulokkeita lähinnä ulkona.

Valitse sankakuulokkeet, jos:

  • kuuntelet musiikkia kotona.
  • katsot elokuvia kuulokkeiden kanssa.
  • haluat mukavinta mahdollista istuvuutta.
  • et välitä kuulokkeiden koosta.
  • haluat pisintä mahdollista akunkestoa.

Mitä sitten valitsetkaan, muista aina kokeilla kuulokkeita ensin – sekä istuvuus että äänenlaatu ovat nimittäin mitä henkilökohtaisin asia.

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Auracast pähkinänkuoressa

Ääni & Kuva
Scroll to Top