Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Automaattikastelija hoitaa kasvit lomallakin

Matkalaukut ja passit ovat valmiina, mutta mitä ihmettä tehdä kesäkukkasille ja viherkasveille loman aikana?

/ 29.06.2023 - 07:22
Automaattikastelija hoitaa kasvit lomallakin

Auringon paahde ja veden puute ovat tappava yhdistelmä kodin kasveille niin sisä- kuin ulkotiloissa. Onneksi on keksitty monenlaisia fiksuja tapoja huolehtia kasveista myös loma-aikoina, kun itse ei ole paikalla niitä hoitamassa. Tässä oppaassa perehdymme erilaisiin ratkaisuihin, joiden avulla kasvit voi huoletta jättää kotiin lyhyemmän tai pidemmän poissaolon ajaksi.

Vesikin voi tappaa – liika kastelu voi koitua kasvien kohtaloksi siinä missä liika kuivuuskin. Moni yrittää pelastaa loman jälkeen kuivuneet kasvinsa melkeinpä hukuttamalla ne, tai kastelee kukat ennen lomaa likomäriksi, jotta ne pärjäisivät pidempään. Loma-ajat ovatkin kodin kasveille haastavia, mutta onneksi ylikastelun ja kuivumisen voi välttää, eivätkä älykkäät kastelujärjestelmät edes vaadi hanaa ja puutarhaletkua toimiakseen.

Valvottua kastelua kesäkukkasille

Parveke tai terassi on erinomainen paikka ruukuissa ja parvekelaatikoissa kasvatettavalle minipuutarhalle. Toisin kuin puutarhassa, ruukuissa kasveilla ei ole syvää juuristoa apunaan vedenotossa, joten kukat, yrtit ja kasvit voivat näyttää hyvinvoivalta, vaikka olisivatkin menehtymässä mätänemisen seurauksena.

Erilaisissa ruukuissa on omat ongelmansa: pohjareiällisistä ruukuista sadevesi voi pahimmillaan solahtaa läpi, ja umpinaisissa ruukuissa juuristolla taas on hukkumisvaara. Ihanteellisissa kastelujärjestelmissä vettä tihkuu multaan hitaasti, vähän kuin rauhallisen kesäsateen sattuessa. Markkinoilla onkin monia automaattitihkukastelijoita, joista esimerkiksi Gardenan AquaBloom ei vaadi hanaa toimiakseen.

Gardena AquaBloom2
Gardenan AquaBloom toimii jopa 20 ruukun kasteluun. Kuva: Natasja Broström

Virtaa auringosta

Gardena AquaBloom toimii kaiken kaikkiaan itsenäisesti. Mukana tuleva säiliö täytetään vedellä. Toki voi käyttää omaakin saavia tai ämpäriä, jos sen koko on sopivampi. Aurinkovoimalla toimivassa pumpussa on kolme akkua, joten kastelu ei tarvitse jatkojohtoja. Näin AquaBloom on kätevä ratkaisu vaikkapa pihan perällä sijaitsevaan kasvihuoneeseenkin. Vesisäiliön voi myös jättää ulos ilman kantta. Jos on poissa pidempään ja sattuu satamaan, täyttyy säiliö näin itsekseen.

Gardena AquaBloom1
Tippakasteluletku toimii ajastimella. Pitää vain muistaa täyttää vesisäiliö. Kuva: Natasja Broström

Pumpun letku työnnetään vesisäiliöön, josta vesi kulkeutuu tihkukasteluletkua pitkin enimmillään 20 ruukkuun ja parvekelaatikkoon. Jos on joskus leikkinyt tekniikkalegoilla, on letkun jatkopalojen ja kastelupäiden kiinnittäminen helppoa.

Teimme järjestelmälle äärimmäisen stressitestin jakamalla sen kahtia. Kaksi letkunpäätä siis kohtasivat T-liittimessä, josta pääletku kulki vesisäiliöön.

Kahdella letkulla sai tihkukasteltua yhteensä kymmenen parvekelaatikkoa eli 2–3 metrin matkan. AquaBloom suoriutui testistä kiitettävästi ja jakoi veden kesäkukille tasaisesti.

Veden määrän hallinta

Toinen etu kastelujärjestelmässä on kastelun säännöllisyys. AquaBloom tarjoaa 14 valmista kasteluohjelmaa, jolloin kastelu toistuu esimerkiksi kahdesti päivässä tai kolmen päivän välein.

Letkusta vesi tihkuu hitaasti, jolloin se imeytyy multaan tehokkaimmin. Toisin kuin kastelukannusta solahtava vesi saattaa tehdä, ei tihkuva vesi vahingoita juuria eikä myöskään jää mullan pinnalle, jolloin vesi pääsee haihtumaan nopeasti.

Huonekasveille huolenpitoa

Kastelun voi automatisoida myös sisätiloissa säätämällä jokaisen kastelupään manuaalisesti erikseen joka ruukulle. Järjestelmiä löytyy esimerkiksi lomakastelijan nimellä.

Edistyksellisempää lomakastelijaa edustaa Gardenan lomakastelusarja. Mukana tulevan säiliön avulla saa kasteltua jopa 36 ruukkua. Säiliön pohjalle asetettava sähköpumppu jakaa veden kasveille.

Gardena Holiday
Automaattinen kastelujärjestelmä huolehtii huonekasveista loman ajan. Kuva: Natasja Broström

Kastelujärjestelmään kuuluu letkuja, multaan työnnettäviä kastelupäitä ja kolme kasteluveden jakelijaa, jotka säätävät veden määrää kasvin tarpeen mukaan. Ohjekirjasta löytyy tarkat laskelmat, josta näkee tarvittavan veden määrän.

Pumppu kytketään pistorasiaan, jolloin pääyksikköön syttyy vihreä valo. Sen jälkeen pumppu kastelee kasvit joka päivä samaan aikaan.

Hoito lajin mukaan

Kaikki kasvit eivät halua samaa määrää valoa, ravinteita, lämpöä ja kastelua. Flower Care auttaa tunnistamaan eri kasvien tarpeet.

Plant Care4
Flower Care koostuu sensorista ja sovelluksesta. Kuva: Natasja Broström

Flower Care on Bluetoothilla toimiva pitkäjalkainen sensori, joka tökätään multaan. Ilmainen Android- tai iOS-sovellus kertoo, millaista hoitoa mikäkin kasvi kaipaa. Kun sensorin on rekisteröinyt sovellukseen, oma kasvi etsitään 5 000 lajin joukosta. Jos ei tiedä, minkäniminen kasvi ruukussa sattuu kasvamaan, sen voi etsiä sovelluksella värin, muodon ja lehtien perusteella. Näin sain tietää, että ruokahuoneen valkokukkainen komistus on nimeltään Spathiphyllum kochii.

Plant Care1 1
Flower Care -sovellus. Kuvakaappaus iPhonella
Plant Care2 1
Flower Care -sovellus. Kuvakaappaus iPhonella
Plant Care3 1
Flower Care -sovellus. Kuvakaappaus iPhonella

Kasvien tunnistamiseen voi käyttää myös PlantSnap– tai PlantNet-sovellusta. Otetaan vain kuva kasvista, olipa se sitten palmu, köynnös tai mehikasvi, ja sovellus tunnistaa sen. Molemmat sovellukset ovat ilmaisia ja saatavilla sekä Androidille että iPhonelle.

Liikaa tai liian vähän ravinteita

Flower Caren sensori mittaa, saako kasvi lajilleen sopivasti kosteutta, valoa, ravinteita ja lämpöä. Kaikkea saisi mielellään olla optimaalinen määrä myös silloin, kun itse on lomalla.

Valoa saisi ihannetapauksessa olla tasaisesti koko päivän, Harmillisesti orkidea tai hortensia voi olla sisällä tai parvekkeella paikassa, jossa valoisuus ja varjoisuus vaihtelevat. Ennen lomalle lähtöä voi Flower Caren avulla etsiä kasville valoisamman tai varjoisamman paikan. Jos uutta sijoituspaikkaa testaa päivän ajan, sovellus kertoo myös, onko paikka kasville liian kuuma tai viileä.

Yhteenveto

Lomakastelu on oma taiteenlajinsa, mutta nykypäivän älyratkaisuilla siihenkin löytyy onneksi apua. Niiden avulla kastelun voi ajastaa, valon määrää mitata ja saada tietoa siitäkin, kaipaisiko kasvi lannoitusta.

Ennen älyratkaisuista innostumista kannattaa pohtia omia tarpeita. Esimerkiksi kastelujärjestelmä letkuineen, vedenjakelijoineen ja kastelupäineen voi olla aika työläs vain parin päivän poissaoloa varten. Sekä ulos että sisään on saatavilla yksinkertaisempiakin ratkaisuja, jotka silti pitää nekin laittaa paikoilleen. Jos parvekkeella on tuulista, eivät heppoiset letkunpidikkeet ehkä riitä pitämään kastelupäitä paikoillaan. Silloin kannattaa panostaa kunnon kaapelikiinnikkeisiin.

Sisätiloissa voi olla helpointa valita sensori, joka kertoo kasvin tarpeista ennen lyhyempää lomaa. Sitten vain kastellaan ja lannoitetaan, ja loman jälkeen tarkistetaan taas, mitä kasvi silloin kaipaa.

Ja jos älyratkaisut tuntuvat liian hankalilta, voi aina turvautua vanhoihin keinoihin ja sijoittaa ruukut yhteiseen kylpyastiaan tai työntää multaan ylösalaisin käännetyn vesipullon.

Gardena AquaBloom parvekkeelle tai terassille 130 euroa

Gardena-lomakastelusarja ruukkukasveille 110 euroa

Flower Care -sensorit noin 50 euroa/3 kpl

Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älyratkaisut kasvien lomahoitoon

Ääni & Kuva
Scroll to Top